Fikse selv!

Min svigermor har sagt at noe av det hun syntes var viktigst da barna var små var å gjøre dem mest mulig selvstendige. Jo mer jeg tenker over det, desto mer enig er jeg.

En av de beste pappa-egenskapene til mannen min er at det faller ham helt naturlig å la ungene prøve selv. Være med på alt det vi driver med, smått og stort. Eldstemann var ikke gammel da favorittaktiviteten var å legge klær inn i vaskemaskinen og trykke på knappen. Han ble tatt med på morgentur med hunden og han fikk sitte med sin egen skje når pappaen matet ham.

Jeg har ofte sagt med en skeptisk mine «det er han vel litt for liten til…«, men så går det overraskende bra, og jeg har måttet bite ordene i meg. Jeg er jammen tilbøyelig til å si at den kjente teoretikeren Lev Vygotskij hadde noe for seg, da han for hundre år siden sa at man må vende seg bort fra gårsdagen og gi barnet morgendagens utfordringer å strekke seg etter. Barn klarer mer enn man skulle tro, med voksnes veiledning.

Men det er ofte langt fra teori til praksis. Mye jobber mot meg. Utålmodigheten min, for det første. Og mangel på tid. Energi. Og ofte rett og slett manglende kreativitet. Det er lettere å sette ungen ned blant en haug med leker og si «nå får du leke litt» enn å finne på hvordan jeg kan engasjere ham i mine ting, eller vise ham hvordan han kan bruke en leke litt annerledes.

Det kom litt mer av seg selv da vi bare hadde ett barn. I dag prøver jeg bare å puste dypt der jeg sitter med to små som skal lære seg å spise selv samtidig som eldstemann hyler maammmmma; når køen bygger seg opp på butikken og gutten skal legge alle varene på båndet og trykke «klar» på kortautomaten; når han vil håndtere kaffemaskinen som den fødte barista og lage kaffe til hele middagsselskapet eller når han insisterer på å være den som skal bade babyene.

Det er jo fristende å bare få ting unna, kjapt og effektivt, så man kan gå over til neste gjøremål. Men man gjør seg vel bare en bjørnetjeneste ved å prøve å spare inn tid, rot og søl akkurat her og nå, gjør man ikke?

For det er jo veldig ålreit med barn som klarer selv…når de først har lært det!

Jobber utålmodigheten din mot deg? Hvordan fikser du å la barna fikse selv?

IMG_0489

2 tanker om “Fikse selv!

 1. Casa Kaos

  He he. Akkurat der befinner jeg meg og. Midt mellom å la barna få klare så mye som mulig selv, samtidig som jeg ikke har tålmodighet til å la dem få lov til nettopp det. For alt tar jo så mye tid når de skal hjelpe til!
  Likevel er jeg veldig tilhenger av å la barna få være med i de daglige gjøremålene. Og selvstendige barn ligger høyt oppe på ønskelisten min.
  Så jeg må nok bare skjerpe meg. Og så blir det jo mye enklere når barna blir litt eldre og klarer alle disse tingene alene. Tenk deg når minsten faktisk kan servere kaffe til hele selskapet 🙂

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ja, den tålmodigheten er kinkig… Men tre gutter som serverer kaffe og lager kjøttkaker hver søndag er jo noe å jobbe for:-)

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s