Tidsklemma: Er det verdt det?

«Hvordan går det», spurte jeg en bekjent en tidlig morgen da jeg var ute med hunden. Hun dro på det. «For å være helt ærlig», sa hun, «så er det litt mye om dagen. Tre unger, full jobb på begge, litt trøblete innkjøring i barnehagen… Jeg har vurdert å trappe ned. Brenner lyset litt i begge ender. Er det verdt det»? Jeg kunne ikke si annet enn at jeg skjønte henne.

De to kvinnene i ukens episode av «Et kvinneliv» på NRK 1 stilte det samme spørsmålet (Tidsklemma). På tampen av en dag med levering, jobb, henting, middagslaging, husarbeid og litt kveldsjobbing. Etter noen år i fulltidsjobb som lege, tilværelse som alenemor og en kreftfiagnose. Er det verdt det? Jeg spurte om det samme i den korte tiden jeg jobbet fullt mellom førstemann og graviditet nummer to. En liten gutt (som jeg ønsket å tilbringe tid med), barnehage, reising til og fra jobb, en mann som jobber mye, hus og hjem og forhold å ivareta. Jeg rakk aldri å komme til en endelig konklusjon, og spørsmålet ble hengende.

Ikke alle har mulighet til å velge bort fulltidsjobb (selv om statistikken over deltidsarbeidende småbarnsmødre forteller at veldig mange har gjort nettopp det). Og for mange går hverdagen helt fint – man har kanskje ikke lang reisevei, partneren eller en selv har kanskje en fleksibel jobb, man har kanskje mulighet til hjelp på hjemmebane. Men det er krevende å ha barn. Noen få, intense år. Det koster samfunnet at så mange er i deltidsstillinger. Men det koster også med sykefravær, samlivsbrudd og mindre effektive arbeidsdager. Det må i hvert fall være lov å spørre: Er vi nødvendigvis tjent med et samfunn som forventer at hver familie har to fulltidsarbeidende foreldre i den korte perioden barna er små?

Nå skal jeg være hjemme halvannet år lenger, ettersom mannen min skal ta en videreutdannelse i England. Det er altoppslukende og intenst å være hjemme med små barn, og jeg gleder meg til å være litt mer fri til å gjøre mine ting igjen. Vi kommer til å få det økonomisk trangt en tid fremover. Men jeg er glad jeg har tatt dette valget for en periode.

Hadde vi blitt hjemme så hadde jeg begynt å jobbe fullt igjen nå. Det er klart man ikke kan ha skyhøye krav til husarbeid, hjemmelaget middag, bakst og alle mulige aktiviteter med barna. Men spørsmålet hadde nok kommet opp igjen. Jeg er glad jeg slipper å spørre i ettertid: Var det egentlig verdt det? Alt jaget, maset, følelsen av dårlig samvittighet for alt og alle på en gang. Det er jo en klisjé, men det er ikke det jeg har lyst til å sitte igjen med av minner fra denne perioden i livet.

Hvilke tanker har du om dette temaet? 

Er det verdt det?

5 tanker om “Tidsklemma: Er det verdt det?

 1. Beate

  Jeg tenker akkurat som deg at det er viktig å være der for barna når de er små. Jeg er nå i min første mammapermisjon, er 41 år og har jo hatt mine år med fokus på karriere. Nå holder jeg på å spare opp til å ta ekstra permisjon uten lønn, i alle fall i 9 måneder ekstra. På den måten unngår jeg at lillepia må i barnehage før hun er et år gammel. Jeg har lest psykologi i mange år, og all teori støtter opp om de viktige 2 første årene med tilknytning… så da er det jo et paradoks at samfunnet «krever»/forventer at 1-åringene skal i barnehage. Ja, det er ikke alle som har råd eller anledning til å være hjemme med barna ut over den første permisjonstiden, men jeg opplever at flere og flere jeg snakker med ønsker det.

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Enig med deg. Vi hadde eldste gutten i barnehage fra han var 1 år og det har gått fint, men jeg er glad jeg kan ha de to minste hjemme lenger. Kos deg i permisjonen, det går så veldig fort! 🙂

   Svar
 2. Tilbaketråkk: Hvem skal ha rett til å organisere mitt familieliv? | ToPlussTre

 3. Tilbaketråkk: En best mulig barnehageoppstart | ToPlussTre

 4. Tilbaketråkk: Det går bra, mamma… | ToPlussTre

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s