Noen tips til deg som venter tvillinger

Da jeg hadde to i magen trålet jeg alt som fantes av informasjon på nettet og i bøker. Jeg følte meg ganske overveldet, for alt var liksom helt annerledes enn da jeg ventet en! Det er jo fantastisk å få to barn på en gang, men det krever en god del mer praktisk tilrettelegging, planlegging og rutiner enn med ett barn. Ettersom nesten halvparten av alle tvillinger og så og si alle trillinger blir født prematurt kan det være lurt å tenke gjennom mye så tidlig som mulig.

Ettersom vi nå har kommet oss gjennom første år som tvillingforeldre så drister jeg meg til å sette opp følgende (veldig subjektive) tips til deg som venter to:

 • Planlegg permisjonen sånn at pappaen er hjemme de første 8-12 ukene (det er uvurderlig, særlig dersom du ønsker å amme!). Med ekstra tvillinguker (5 eller 7 avhengig av dekningsgrad på permisjonen) og eventuelt ferie er det mulig.
 • Det er lurt å benytte seg av et tilbud om sykemelding fra uke 20-22. Jeg er ikke den som benytter første anledning til å legge meg flatt ut, men det er spesielt med et risikosvangerskap og det faktum at du kanskje kommer til å gå «høygravid» i flere måneder.
 • Gjør unna innkjøpene i god tid. Tvillinger blir ofte født prematurt, og selv om du skulle gå helt frem til termin så kommer du sannsynligvis til å føle deg stor og tung allerede etter noen måneder.
 • Sjekk ut Tvillingforeldreforeningen sin nettside. Mye nyttig informasjon, kurs, artikler og annet.
 • Bruk den ekstra tiden du får på sykehuset etter fødselen (selv om alt har forløpt helt problemfritt). Det er noe helt annet å komme hjem med to enn med ett barn, og de fleste trenger nok mer hjelp i starten med både amming og annet.
 • Benytt enhver anledning de første ukene til å hvile. Ta imot tilbud om hjelp med husarbeid og andre ting. Kutt ned på avtaler, besøk og andre forpliktelser. Man hører det jo når man venter ett barn også, men husk det – det aktualiseres på en helt ny måte med to babyer.
 • Ikke vær redd for å gi morsmelkerstatning selv om du ammer. Vi ga en flaske til hver på kvelden fra de var ca 4 uker gamle (etter råd fra helsesøster), sånn at de sov litt lengre strekk på natten. Man skal jo overleve!
 • Prøv (så langt det er mulig) å samkjøre barna. Jeg ammet begge samtidig når det passet seg sånn (her kommer pappaen inn i bildet – jeg hadde aldri fikset det alene) eller innenfor et tidsrom på 30-40 minutter, og vekket den ene når den andre var våken. Jeg har eneggede tvillinger, noe som sikkert gjør det lettere enn om man har to veldig forskjellige barn, men jeg tror vi hadde møtt veggen dersom vi ikke hadde hatt noe som helst system.
 • Kjøp en elektrisk pumpe (gjerne brukt) og en tvillingammepute på forhånd dersom du planlegger å amme. Du får garantert bruk for begge deler, og de var lette å selge igjen.
 • Prøv å la babyene sove sammen. Våre sov side om side i samme seng på rommet vårt de første seks månedene og det fungerte fint. Etter dette sluttet jeg å nattamme og de fikk hver sin seng på eget rom. Da hadde de blitt så store at de vekket hverandre, og vi hadde ikke plass til to senger hos oss.
 • Skaff en sammenleggbar (reise) stellematte med alt det nødvendige inni. Stell barna der de er for å spare deg litt bæring (når de er kommet i krabbealderen vil de være der du er og det er greit å ha kontroll på begge)
 • Prøv å «splitte opp» tvillingene innimellom. Ta med en baby ut på besøk til en venninne eller på en trilletur og la pappaen eller noen andre passe den andre. Det føles veldig bra å ha fullt fokus på en av gangen og faktisk nyte det å ha noen hender fri (det høres rart ut men når man er vant til to babyer så føles det faktisk som en ferie å plutselig «bare» ha en…)
 • Ha et lavt ambisjonsnivå når det gjelder kafeturer og øvrig sosialt. Jeg syntes det var supert å være med i barselgruppe ettersom man da gjerne er hjemme hos noen og det alltid er noen ekstra hender der. Ut over det har jeg vært mye ute på trilleturer, og prioritert å få besøk hjem fremfor å dra ut.

Og sist, men ikke minst: Vær sikker på at dere kommer til å overleve. Jeg tør faktisk påstå at det blir ganske så gøy å ha tvillinger etter hvert, når dere bare kommer dere over den verste kneiken! Gled dere!

Er du flerling-mamma/pappa og har noe å tilføye til listen? Legg veldig gjerne igjen en kommentar!

Noen tips til deg som venter tvillinger

15 tanker om “Noen tips til deg som venter tvillinger

 1. Tilbaketråkk: Tips til deg som venter tvillinger | Barn i sikte

 2. Anna GL

  Veldig bra innlegg og tips. Enda jeg ikke venter to, så syns jeg det var til ettertanke til slike som meg også (som venter en). 🙂

  Jeg har hatt en tanke om en blogg hvor man samlet tips og triks om de praktiske tingene rundt det å få barn (det er heeelt i startgropa!), og jeg lenker til deg og dette innlegget der. 🙂 http://barnisikte.wordpress.com/

  PS Har nylig oppdaget deg, så jeg har mye å lese! 🙂

  Svar
 3. Kristina

  Tusen takk! Vi venter tvillinger til høsten og jeg er desperat etter informasjon. Denne bloggen var perfekt for meg. Ærlig og varm 🙂

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Heisann! Så hyggelig – ønsker deg masse lykke til med resten av svangerskapet, fødsel og tiden etterpå!! Klem fra en tvillingmamma til en annen 😉

   Svar
 4. Hanne

  Hei! Ville bare si at jeg leste disse tipsene da jeg var gravid med mine tvillinger. Fulgte alle rådene dine! I dag er de 7 mnd og når jeg ser på lista nå er den fortsatt helt genial. Ser tilbake på den siste tida og ser at rådene har fungert utmerket! Takk for at du tok deg tid!

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Hei! Gratulerer så mye med dine tvillinger! Og så fint at tipsene fungerte! Det er jo uten tvil litt mer utfordrende å være tvillingforeldre, så tips og råd tror jeg de fleste trenger! Lykke til videre med dine to!! 🙂

   Svar
 5. Ida

  Flott med tips, men jeg leser ordet » overleve» et par ganger og finner at man kommer over » den verste kneiken»

  Høres jo nesten ikke gøy ut?

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Hei Ida! Ja, jeg skjønner at det kanskje kan virke som mest slit og ikke noe moro. Men bare for å ha sagt det: Å få tvillinger er privilegium helt fantastisk! Det er bare veldig slitsomt og utfordrende samtidig. Jeg har ikke lyst til å male ting rosenrødt, så noen der ute tenker det er «feil» å føle seg litt overveldet som tvillingforeldre.

   Noen opplever det kanskje annerledes, men for meg som i tillegg hadde en liten gutt på halvannet var det en periode som føltes veldig kaotisk. Derfor beskriver jeg det som å «komme over kneiken» (de første månedene).

   I dag er de to og et halvt år og det er fantastisk å få lov til å være tvillingmamma! 🙂

   Svar
 6. Astri

  Hei,

  Takk for gode tips. Jeg har en datter på 3 år og venter eneggede tvilling gutter i mai. Det blir utrolig spennende, og vi har en jente som gleder seg enormt til å bli storesøster til TO☺.
  Har akkurat oppdaget bloggen din, og gleder meg til mer lesing.

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Hei Astri! Så veldig spennende! Du har noen fantastiske øyeblikk (og noen slitsomme år) i vente! Det er helt spesielt å få oppleve båndet mellom eneggede tvillinger. Vi har forresten termin nesten samtidig da; jeg venter nummer fire 23.mai. Med tvillingene hadde vi termin 16.mai men ble satt i gang tre uker før så bursdagen ble 27.april. Lykke til fremover, og bare ta kontakt om du har noen spørsmål (ofte litt andre problemstillinger med tvillinger enn med én baby)! 🙂 🙂

   Svar
 7. Eline Haraldstad Follesø

  Takk for informative og gode tips. Jeg venter enegga tvillinggutter i august og har nå lest gjennom de fleste innleggene om tvillinger her på bloggen!

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Hei Eline, takk for at du titter innom og gratulerer så mye med eneggede gutter på vei! Du går en fantastisk spennende tid i møte! Ønsker deg alt hell og lykke både i ventetiden og etterpå, og bare ta kontakt om det er noe du lurer på! 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s