Tvillinger: Noen myter og fakta

Myter og fakta om tvillinger

Helt fra jeg fortalte folk at jeg gikk gravid med tvillinger så har jeg blitt møtt med nysgjerrighet, fascinasjon og interesse.  «Oi, to stykker! Er det tvillinger?» kommer alltid når jeg er ute og triller i byen. Og så det obligatoriske neste spørsmålet «Er de eneggede eller toeggede?«, selv om våre to er så klin like at det er så vidt mammaen og pappaen deres klarer å skille dem. Og det er veldig gøy og hyggelig med all interessen, altså!

Nå har det jo blitt ganske mye vanligere med tvillingfødsler i Norge etter hvert, men det slår meg stadig at det er noe annerledes og litt spesielt med dette likevel.

Noe av det jeg har merket meg aller mest er alle mytene omkring tvillinger, som ikke alltid stemmer. For eksempel har vi ingen tvillinger i vår familie, jeg gikk helt frem til jeg ble satt i gang i uke 37 med mine to, de var ikke særlig mindre enn gjennomsnittlige «enlinger» i denne uken, og jeg fødte helt naturlig.Tvillinger: Noen myter og fakta

Noen vanlige myter og fakta om tvillinger:

 • Det er like stor sannsynlighet for å få eneggede som toeggede tvillinger. Nei. 75 % av alle tvillinger er toeggede. Forekomsten av toeggede tvillinger de siste 20 årene har økt og denne økningen skyldes både flere kunstige befruktninger (der kvinnen befruktes med flere egg) og økende fødselsalder på kvinner, noe som øker sannsynligheten for befruktning av to egg. I dag er ca 1 av 80 fødsler tvillingfødsler, og av disse igjen er kun 25 % eneggede.
 • Det er større sannsynlighet for å få tvillinger dersom du har tvillinger i familien. Ja og nei. Toeggede tvillinger har høyere forekomst i enkelte familier fordi noen kvinner «slipper flere egg» i hver menstruasjonssyklus, og mye tyder på at dette kan gå i arv fra mor til datter. Forekomsten av eneggede tvillinger (deling av ett befruktet egg) er derimot helt tilfeldig og gjelder 1/4 av alle tvillingsvangerskap. Man vet ikke hva som forårsaker dette, men det kalles ofte «naturens mest vellykkede uhell».
 • Det er større sannsynlighet for å få tvillinger etter hvert som du blir eldre. Ja. Toeggede, vel og merke, fordi sannsynligheten for at flere egg løsner i en syklus øker med høyere alder. Sannsynligheten for å få eneggede tvillinger holder seg derimot konstant.
 • Det er større risiko for komplikasjoner med tvillingsvangerskap. Ja. Det er en ganske mye høyere risiko for svangerskapsforgiftning og for tidlig fødsel fordi presset på livmorhalsen blir såpass stort. Eneggede tvillinger som deler morkake kan også risikere å utvikle Tvilling til tvilling transfusjonssyndrom (TTTS). I morkaken finnes en felles karforbindelse som gjør det mulig for blod å gå mellom tvillingene. Noen ganger går denne strømmen kun én vei, slik at den ene tvillingen blir mottaker og den andre giver. Den ene får for mye næringsrik blodtilførsel, mens den andre får for lite. Ettersom mine to gutter var eneggede og delte morkake gikk jeg til ukentlig ultralyd fra ganske tidlig av for å overvåke veksten nøye.
 • Tvillinger blir alltid født prematurt. Et lite flertall, men absolutt ikke alle.
  Nesten halvparten av alle tvillinger blir faktisk født fra uke 37 og senere. De fleste tvillinggravide blir tilbudt sykemelding fra uke 20-22, og anbefalingen om å roe ned og ta hensyn til kroppen har trolig bidratt til at mange i dag går helt frem til termin. Jeg fødte i uke 37 ettersom sykehuset hadde en policy på igangsetting av eneggede tvillinger ved inngangen til uke 37.
 • Tvillinger har alltid lav fødselsvekt. Nei. Tvillinger har i snitt 300 gram lavere fødselsvekt enn andre barn. Det vil si at blant tvillinger født til termin ligger gjennomsnittet på rundt 3000-3200 gram. Mine to gutter var begge tett på 3000 gram hver i uke 37.
 • De fleste tvillinger fødes ved hjelp av keisersnitt. Nei. De fleste fødes faktisk på vanlig måte. Selv om tvilling 1 (den som ligger nærmest fødselskanalen og fødes først) ligger i seteleie så er det mulig å føde på vanlig måte, dersom man har født et normalt stort barn tidligere og måling av bekkenet viser at det går fint. Hvordan tvilling nummer to ligger har ikke så stor betydning fordi leiet er såpass ustabilt at barnet godt kan snu seg når tvilling 1 er født.
 • En tvillingfødsel er alltid en risikofødsel. Nei og ja. De fleste tvillingfødsler skjer som sagt vaginalt og forløper helt uten problemer, men både svangerskapet og fødselen regnes som risiko. Det vil for eksempel si at det er hyppigere kontroller hos lege (ultralyd) og jordmor, ikke er mulig å føde alternativt (hjemme eller på alternative fødeklinikker) og at selve fødselen har en helt annen beredskap enn en vanlig fødsel (det er for eksempel alltid fødselslege til stede i tillegg til jordmødre og barnepleiere).
 • Man må gjennom «to fødsler etter hverandre» med tvillinger. Nei og ja. Åpningsfasen (tiden fra riene starter til man begynner å presse ut barnet) varer ikke lenger enn om man skal føde ett barn. Men det er selvfølgelig to barn som skal ut!
 • Tvillinger utvikler et «eget språk». Tja. Mye tyder på at tvillinger bruker en del forenklinger og kommuniserer mye med kroppsspråk fordi de forstår hverandre så godt. De kan derfor oppleves å «slurve» litt med språket. Tvillinger er også ofte litt senere i språkutvikling enn andre barn, i mange tilfeller på grunn av prematur fødsel.
 • Dobbelt opp er lik dobbel glede: Ja. Utvilsomt. Og dobbelt arbeid og bekymring. Til sammen en herlig kombinasjon av totalt kaos, oppturer og nedturer, som med alle barn!Tvillinger: Noen myter og fakta

9 tanker om “Tvillinger: Noen myter og fakta

 1. Beate

  Ja det er noe spesielt med tvillinger, særlig eneggede 🙂 Jeg har alltid hatt lyst på tvillinger, men på samme tid skremmer det meg litt. Det er jo unektelig mye arbeid! Flott fakta-info, forresten 🙂

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Takk! 🙂 Jeg slutter ikke å være fascinert selv jeg, må jeg innrømme… Tenk å se speilbildet av seg selv hele livet! Merkelig…:-)

   Svar
 2. Irene

  Jeg synes det er så moro med alle som synes at alle tvillinger er såååå like! Som du sier, så er de fleste toeggede og de ligner jo ikke mer enn søsken flest. Min bror har tvillinger, to jenter. Da de var små, så var jeg ute og trilla dem. Da traff vi ei dame som ikke kunne skjønne hvordan jeg så forskjell på dem. Da smilte jeg litt for meg selv, det var nemlig ikke vanskelig: den ene var lys, den andre mørk. De har helt ulik ansiktsfasong, og de er veldig forskjellige typer. 🙂

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ja, det er helt sant! Akkurat når det gjelder mine to så er de jo faktisk helt prikk like, i hvert fall ved første øyekast. For oss som kjenner dem er de likevel helt klart to forskjellige små gutter som tilfeldigvis kommer i en veldig lik innpakning 😉

   Svar
 3. HaSo

  Tusen takk for dette innlegget 🙂 Her fant jeg svar på masse som jeg har gått å tenkt på. Jeg har nettopp vært gravid med tvillinger som døde i magen før uke 20 ❤ Nå sitter jeg stort sett bare å søker etter svar på alt som har med tvillinggraviditet å gjøre og ble litt klokere av det du skriver her. Takk!

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Kjære deg, så trist! Det må være fryktelig vanskelig! Dessverre er det en større risiko å gå gravid med to barn og det er et under hver gang det går bra. Den største frykten man har er jo å miste! Tusen takk for din tilbakemelding og lykke, lykke til videre! Klem

   Svar
 4. Yinnel

  Hei!

  Takk for at du skriver en så fin blogg!
  Jeg har brukt den aktivt i fra jeg fant ut at jeg venter tvillinger.

  Lurer på hvilke kilder du har brukt til dette myter og fakta innlegget?

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Hei! Tusen takk, så hygelig at du liker bloggen! Det er jo gått noen år siden jeg skrev det innlegget men som deg sugde jeg til meg informasjon over alt hvor jeg kom over det; først og fremst gjennom samtaler med jordmor og leger, gjennom en bok om tvillinger som jeg ikke husker hva heter og som jeg har hjemme i Norge, gjennom Tvillingforeldreforeningen (som jeg anbefaler deg å sjekke ut – de hadde både kurskvelder og forskjellig nyttig materiell) og ved å snakke med andre tvillingforeldre. Masse lykke til med ditt svangerskap, så spennende!! 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s