Chocolate!

Jeg har tidligere proklamert min kjærlighet til kaffe. Mmmmm. Kaffe i alle varianter, i all slags vær, i all slags humør.

Men den har en følgesvenn: Sjokoladen. Mørk sjokolade, nærmere bestemt. Jeg ble avhengig av det da jeg gikk gravid med mine tvillinger og har ikke klart å slutte siden. En liten bit hver dag. Og på en regnværsdag som denne kjenner jeg at den er ekstra god å ha. Her bøtter det nemlig ned, og det er lite som minner om sommer. Da tyr jeg til både sjokoladebiten og kaffekoppen…  Min store last (og glede)!

file3081279802622

Og du… hvis du lurer på å kaste deg på sjokoladevogna (eller er der allerede) så kan jeg gi deg disse opplysningene:

  • Sjokolade framstilles av bønnen fra kakaotreet Theobroma cacaos frukt. Kakaotreet har blitt dyrket i Mellom-Amerika siden 600-tallet av mayaindianerne. Det antas at bønnene kan ha blitt brukt i minst 2 500 år.
  • Spanske oppdagelsesreisende brakte kakaobønnene til Europa. Til å begynne med ble sjokoladen tilberedt i flytende form, og den første spiselige sjokoladen ble lagd i 1849.
  • Kakaobønnene (som det er mye av i mørk sjokolade) inneholder såkalte flavonoider, som er antioksidanter på linje med dem man finner i rødvin. Disse stoffene påvirker LDL (det dårlige kolesterolet i blodet og hindrer dannelsen av åreforkalkning i arteriene (blodårene). Av denne grunn har fettet i (mørk) sjokolade en nærmest nøytral effekt på blodets kolesterolnivå.
  • Sjokolade inneholder fenyletylamin og serotonin, som begge har betydning for humøret vårt. Det finnes mange referanser i historien til sjokoladens betydning for lidenskap, kjærlighet og romantikk.
  • I gamle dager ble sjokolade brukt som behandling for mange lidelser, for eksempel tuberkulose, leversykdom, depresjon, gikt og jernmangel.
  • En gammel myte sier at en kvinne som spiser mye sjokolade får jentebarn.
  • Ikke gi sjokolade til en hund! Stoffene i kakaobønnen er direkte giftige for hunder.

Man skal visstnok ikke falle for fristelsen og si til en kvinne at sjokolade ikke er godt for henne; det kan gå en ille…

Ønsker deg en fin dag, (med eller uten sjokolade)!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s