Og prisen for «beste mamma» går til…

Å være foreldre vil alltid være noe det menes mangt og mye om. De som har levd en stund vil ønske å dele av sine erfaringer på godt og vondt, mens de som er ferske og utprøvende vil søke informasjon. Velmente råd kan nok lett mistolkes som kritikk, men kritikk kan også andre ganger komme pent innpakket i form av velmente råd.

Forleden skrev «Mammadamen» om den kampen, eller «mammakrigen», som ofte utøves mellom kvinner, der det er om å gjøre å kritisere andres valg, fremheve egne prestasjoner og  definere rett og galt med utgangspunkt i egne erfaringer.

Det er klart at det kan oppleves sårt når noen rører ved noe så personlig som den rollen man har som mamma. Det er jo den viktigste jobben vi gjør, og det siste vi har lyst til å feile på! Men hva er egentlig rett eller galt? Hvem skal ha definisjonsmakten? En ting er kommentarer fra venner eller familie, om at de ville gjort ting annerledes eller selv har andre erfaringer. Men kanskje viktigere er ulike medier, som etter min oppfatning altfor ofte formidler ting på en sånn måte at det virker som et «enten-eller», et «være eller ikke være» når det gjelder barn og barneoppdragelse.

Det er samsoving, sen barnehagestart og lang ammetid på den ene siden og så er det Ferbers skrikekur, tidlig barnehagestart og ammeavvenning på den andre. Økologisk mat fra bunnen eller barnematglass. La barna delta i organiserte fritidsaktiviteter fra morgen til kveld eller ikke noe i det hele tatt. «Full kontroll-mamma» eller «kaosmamma». Det er ikke rart at folk sliter med dårlig samvittighet for både det ene og det andre valget, og er usikre på om man tar valg som kan være negative, i verste fall skadelige, for barna sine.

Om det finnes en pris for «beste mamma» i henhold til visse standarder så ville den neppe gått til meg. Ikke har jeg praktisert samsoving, jeg prioriterer å ha alle tre i seng til klokken 19 blank for å få litt egentid, jeg har ikke ammet noen av dem lenger enn 10 måneder, ungene mine sover alle (godt) på eget rom, jeg serverer gladelig mat fra både middagsglass og smoothiepose, jeg baker (stort sett) kun ferdigkakemikser, jeg sitter heller og drikker kaffe på en benk enn å sitte oppi sandkassa med ungene, jeg benytter youtube som barnevakt innimellom, jeg lar ungene leke oppi hundekurven.

Men jeg tror jeg er ganske god likevel. Jeg tror at vi som regel er vår egen verste kritiker, og at vi gjerne har høyere forventninger til oss selv (og tenker at andre har det) enn det som er nødvendig. Min opplevelse er at de fleste av oss er like usikre og utprøvende som andre. At de aller fleste, enten det er i venninnegjengen eller barselgrupper, først og fremst er opptatt av å utveksle erfaringer fremfor å kritisere. Så er det klart at noen alltid vil ha sterke meninger om både det ene og det andre, men sånn er det jo med det meste her i livet. Kanskje vi er litt kjappe noen ganger å ta andres personlige valg som kritikk av våre egne?

Her om dagen kjente jeg selv på den kjipe følelsen av «hva kommer alle andre mammaer til å tenke nå» da selv ferdigkakemiksen gikk til h… fordi halve kaken fulgte med glasuren da jeg skulle ta den på ti minutter før vi skulle dra av gårde til sommeravslutningen i barnehagen. Det så helt ærlig ut som bikkja hadde tatt seg en real omgang på hele kaken, og med skyhøyt stressnivå prøvde jeg å kamuflere det verste med et pent lag kakepynt. Men vet du hva? Jeg tror ikke en eneste av de mammaene der registrerte kaken en gang, og sønnen min fikk til sin store skuffelse ikke smakt på den (han syntes den så fantastisk ut), for den var spist opp før jeg rakk å se den stå der på bordet i all sin mislykkethet.

Med tvillinger har jeg måttet lære meg å leve med følelsen av utilstrekkelighet, og funnet meg i at det ikke alltid er praktisk mulig å gjøre ting verken sånn som jeg ideelt sett skulle ønske selv eller som det anbefales fra andre hold. Jeg har måttet lære meg at det nest beste ofte er godt nok.  Jeg har ikke særlig med tid til å sitte og vurdere om jeg burde gjort det annerledes, heller.

Mine tre beste ingredienser i hverdagen har blitt: En dose humor, en god porsjon frisk luft og aktivitet og en liten dæsj av gi blanke…

God omsorg handler i bunn og grunn om å lese barnets signaler og svare på dem etter beste evne. Etter beste evne vil si med ditt utgangspunkt og dine ressurser, og slik du mener er best for deg og ditt barn. Jeg tror i det hele tatt det gjelder å tørre og stole på sin egen magefølelse når det gjelder egne barn og gjøre det man selv mener er rett.

At andre mødre deler av sine erfaringer kan man velge å se som kritikk, eller man kan kanskje se det som en god mulighet til å evaluere egne valg, om ikke annet så for å konkludere med at man står støtt på det man selv har valgt. For å sette det på spissen: Om den ene naboen sover med toåringen sin ved siden av seg i sengen burde vel strengt tatt bety like lite for deg som det gjør at den andre naboen deler seng med hunden…

Sannsynligheten er uansett stor for at du er den beste mammaen barnet ditt kunne ha fått, enten du gjør ting sånn eller slik!

Tittelen for beste mamma

10 tanker om “Og prisen for «beste mamma» går til…

 1. Lammelåret

  Jeg er veldig enig med deg! Du er balansert og har skjønt at andres meninger er en anledning til å diskutere eller samtale om hva som er riktig for seg i sin situasjon. Du har også skjønt at det gjelder å plukke de rådene som er relevante i sitt liv, i sin situasjon. Det er smart å lytte til såkalte ekspertråd og til folk med mer erfaring eller større kompetanse enn en selv har (i min verden er ikke egne barn et must for å kunne noe om barn eller barneoppdragelse). Det som er viktig er at man bruker rådene/erfaringene som veiledere, for å bli mer sikker og trygg på ens egen utgave av morsrollen og bruke det som hjelp til å kunne gi ungene den barndommen en selv ønsker. Da er det fint at folk deler og ikke lukker seg inne og tenker at alle får gjøre ting på sin måte. Hvis en er veldig sårbar og tolker alt som kritikk og blir usikker, så tenker jeg det er lurt å ta seg en pause fra de kildene som gir en den opplevelsen. Og siden bør en velge ut de kildene som gir en styrke og det en ellers trenger. Det er da det blir givende å lese blogger og diverse artikler på nett. Det er jo dumt å oppsøke det som gjør en motløs og trist og som gir mindreverdighetsfølelse.

  Du har så mye bra i bloggen din og fortjener at mange flere leser deg. Jeg legger inn en liten anbefaling på Facebook-siden min til dette innlegget.

  Svar
   1. ToPlussTre Innleggsforfatter

    Tusen takk! Så veldig hyggelig av deg å ville tipse om siden min. Det er jo så klart enda morsommere å skrive når man kan få litt tilbakemeldinger og diskusjon 🙂 Ønsker deg en god helg!

 2. TreTette

  Tommel opp! Dette innlegget var meget bra 🙂 Jeg ble også engasjert av det opprinnelige innlegget, og mye av det du skriver forsøkte også jeg å fronte. Er det rart jeg liker bloggen din så godt?! 🙂

  Svar
 3. Dongwook

  Veldig bra skrevet. Jeg er en «gammel» mamma med store barn som ser med oppgitthet på alt dagens mødre»må og skal» for å få vellykkede barn. Ikke rart dere blir frustert og oppgitt ( har jo vært der selv med de «krav» som gjaldt da mine var små)

  Lykke til videre med egne valg:)

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Tusen takk! 🙂 Ja, det er et urimelig fokus på alt som skal være vellykket på alle områder, ikke bare når det gjelder mammarollen. Så vi får hjelpe hverandre å slappe litt av…;-)

   Svar
 4. Livet i Casa Didriksen

  Hei.
  Fant akkurat bloggen din via en kommentar du hadde lagt igjen hos Er underveis. Fin blogg! Likte spesielt innlegget om deres «første» barn og morsomme fakta om tvillinger. Gleder meg til å følge deg! Ha en god sommerdag!

  Svar
 5. Tilbaketråkk: Pauseinnslag | ToPlussTre

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s