Slutte med smokken!

Det er snart på tide å ta farvel.

Ikke med lille herr Ludde, den lodne, loslitte, tre år gamle sauen som har fulgt eldstemann siden han lå inni magen min. Men med smokken. Ludde, smokk og storebror er som en hellig liten treenighet her i huset. Men ikke så mye lenger!

Slutte med smokk

Smokk, tutt, sutt, overgangsobjekt, pacifier… you name it…

Denne lille gummidingsen har stor betydning for de barna som bruker den. Den blir et symbol for noe trygt og godt, for søvn og ro, for kos og til og med for selve mamma og pappa når vi ikke er tilstede. Når noe er fremmed eller litt skummelt. Som for eksempel ved barnehageoppstart. Noe kjent, trygt og nært. Smokk. Eller bamse, eller koseklut, eller lakensnipp, eller flere ting på en gang…

Jeg har alltid syntes at det ser litt rart ut med «store barn» som bruker smokk. Men hva er «for gammelt»? Anbefalingen for smokkeslutt fra helsestasjon og andre hold er tre års alder, av hensyn til for eksempel språkutvikling og tannstilling. Jeg har hatt dette i bakhodet hele tiden, men så har jeg liksom «glemt» det litt. Gutten vår bruker vanligvis ikke smokk på dagtid, ettersom barnehagen krever at de legges bort. Men nå er det ferie, og med to småbrødre som bruker smokk så har denne dingsen plutselig hatt en tendens til å dukke opp både i tide og utide…

Så nå har vi hatt en prat. Om «smokkariet» til Kaptein Sabeltann; rommet der han passer på alle smokkene til de guttene og jentene som har bestemt seg for å slutte å bruke dem. Det gjorde nemlig inntrykk å se alle smokkene der da vi var i dyreparken for en uke siden… Men som med alt annet så får vi ta det litt gradvis. Nøye oss med praten i første omgang. I løpet av sommeren skal vi nok være i mål!

Men Ludde får bli. På ubestemt tid. Han har jeg ikke hjerte til å ta fra ham! Den lille følgesvennen som har vært der, tett inntil ansiktet hans, hver gang han skal sove, fra han var nyfødt. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger vi har trålet kjøpesentre, turstier og biler etter denne lille lodotten…

For å være helt ærlig så tror jeg nesten at jeg ville sørget mer enn junior om vi mistet ham. For det var den aller første tingen jeg kjøpte til babyen i magen. Jeg husker den litt spesielle følelsen av at «nå skjer det virkelig, jeg skal faktisk bli mamma», da jeg sto i butikken…

Så den medtatte, slitte lille saken vi kaller Ludde skal få bli med oss videre. Når storebror en dag går lei så kan heller jeg passe på ham. Og når gutten vår en dag flytter hjemmefra så kan det godt hende at mammaen trenger et overgangsobjekt…

Slutte med smokken

 

2 tanker om “Slutte med smokken!

  1. Abelone

    Ingen grunn til å ta bort kosedyret. Ørene kan dessuten være gode å suge på som en overgang.

    Smokkeslutt går helt sikkert bra. Det er ofte verre for mamma enn for barna. Den første dagen er verst, så blir det bedre (vi brukte forøvrig første kvelden til lillebror i bil, det funket veldig greit faktisk, han sovnet fortere enn fryktet). Vi har feiret smokkeslutt med tur i lekebutikk hvor de får velge noe. Er det spørsmål om smokk senere, så har jeg sagt at da må jeg få tilbake premien. Det har de ikke hatt noe lyst til gitt…

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s