Førstegangsmamma? Boktips for en god start

Har du en liten skatt i magen og lurer på hvordan du best kan komme deg gjennom de første månedene som nybakt mamma? Har du et kolikkbarn? Er du sliten og søvndeprimert og trenger noen tips for hvordan du best kan roe babyen din eller på en gradvis og skånsom måte lære henne å sovne på egen hånd?

Da kan jeg anbefale boken «The Happiest Baby On The Block» (kommer også i DVD-versjon). Da jeg gikk gravid første gang ble jeg tipset om denne av en venninne, og den ga meg noen aha-opplevelser. Jeg kan ikke garantere deg lange, søvnfylte netter og dager uten skriking (you may wish…), men det kan hende du plukker opp et triks eller fem…

Happiest baby on the blockDr. Harvey Karp er en av de mest anerkjente spesialistene i pediatri i USA og ekspert på blant annet kolikkproblemer og søvn hos babyer.  Boken/filmen forklarer på en god måte hvorfor din nyfødte baby reagerer som han gjør og presenterer på en systematisk måte teknikker for hvordan roe en urolig baby og bidra til å skape gode søvnvaner. En sentral del vies også kolikkbarn.

Teknikkene baseres i all hovedsak på teorien om «det fjerde trimester». I motsetning til hos de aller fleste pattedyr preges de første tre månedene av et menneskes liv av at hjernen, nervesystemet og tarmene er så uutviklet at barnet nesten fremdeles kunne ligget inne i magen. Det er helt hjelpeløst og avhengig av omsorgspersoner, i første rekke mamma, for å overleve. Det er vant til å få mer eller mindre konstant næringstilførsel i mors liv. Det er vant til å ligge tett omsluttet i et mykt og temperert miljø, der det blir vugget og bysset av mammas bevegelser, og der trygge og vante hverdagslyder og stemmer summer på utsiden av magen. Overgangen til verden er brå, og på mange måter sjokkartet. Det er lyst, temperaturen faller, kroppen er plutselig fri, barnet kjenner fornemmelser som sult og kulde for første gang.

Derfor er det om å gjøre å lage en så myk overgang som mulig. Gjenskape miljøet i livmoren på best mulig måte, til barnet etter hvert er i stand til å begynne å utforske verden på egen hånd. Teknikkene som presenteres kan oppsummeres i «de fem S-ene», som trigger babyens «roe-reflekser»:

  • Swaddling (tett innpakking): Kvinner har til alle tider pakket inn babyene sine. Som beskyttelse mot kulde, og fordi det roer barnet. Det er kanskje det nærmeste man kommer en etterlikning av livet i magen. Dr. Harp viser den beste måten å «swaddle» babyen på.
  • Side/stomach (side/mageposisjon – merk: ikke som soveposisjon): Viser hvordan side- og mageleie kan roe babyen.
  • Shhhh… (beroligende lyder): Presenterer «hvit lyd» og forklarer hvordan dette virker beroligende. Du har kanskje (som mange andre) erfart hvordan babyen din roer seg nær en støvsuger eller kjøkkenvifte? Jeg har brukt dette trikset mange ganger…
  • Swinging (gynge/vuggebevegelser): Viser hva slags gynge/svingebevegelser som virker best, forklarer hvorfor og viser hvordan du kan bruke dette.
  • Sucking (sugerefleks): Boken/filmen viser triks for å få babyen til å lære å ta smokk, og noen vanlige «smokkeproblemer».

Mye av dette er intuitivt og noe vi som foreldre finner ut av gjennom litt prøving og feiling. Det faller for eksempel veldig naturlig for de fleste mammaer å bære og bysse en urolig baby, lage sshhh-lyder inn i øret hennes, tilby pupp, flaske eller smokk eller pakke henne tett inn.

«Så hva skal jeg med dette», tenker du kanskje?

Dr. Karp mener at de fem S-ene kun virker når de gjøres på en bestemt måte. Han sammenlikner babyers «roe-reflekser» med kne-refleksen vår: Den trigges kun når man treffer et eksakt punkt.  Hvis man treffer litt over eller under kommer det ingen respons. Hvis du gjennomfører teknikkene tilhørende de fem S-ene riktig, hevder Karp at teknikken fungerer for 98 prosent av alle babyer.

Det betyr ikke at du er nødt til å følge alle de fem S-ene. Noen babyer roer seg kun med innpakking eller å bli lagt på siden eller på magen (vær oppmerksom på at det her ikke er snakk om soving i mageleie, som er frarådet på grunn av faren for krybbedød). Barn er forskjellige, så man må finne ut hva som best roer ens egen baby. Teknikkene er også beregnet på babyer de første tre-fire månedene av livet. De fungerer gjerne etter dette også, men ikke med den samme «magien». Boken og videoen presenterer teknikkene trinn for trinn, slik at du lærer å gjøre dem riktig.

Nysgjerrig? Holdt det med denne korte innføringen fra meg, eller ble du pirret nok til å lese boken/se filmen? Det er jo verken sånn at våre små skatter kommer til verden med en bruksanvisning skrevet i pannen eller at vi mammaer og pappaer automatisk vet hvordan vi skal håndtere dem når de først er her. Kanskje er du heldig og får en liten tass som sover som en engel uten verken innpakking, koseklut, byssing eller smokk. Men kanskje (mest sannsynlig) får du en som trenger litt mer hjelp til å finne roen.

Mye kommer av seg selv. Du kan føle deg aldri så klumsete med andres babyer helt til du holder din egen og plutselig kjenner at du er den som vet best. Selv uten egentlig å vite.

Men noen verktøy er uansett greit å ha med i bagasjen når man legger ut på sitt livs reise…

Filmen og boken kan bestilles på Amazon.com. Les for øvrig mer om innholdet i boken her.

Lykke til!!

Happiest baby on the block

En tanke om “Førstegangsmamma? Boktips for en god start

  1. Tilbaketråkk: Nybakt mamma “must-haves” | ToPlussTre

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s