Tips for en best mulig barnehageoppstart

Det nærmer seg august og ganske så mange barn landet over skal begynne i barnehage for aller første gang. Er du klar? Blir man egentlig helt klar til å sende den lille poden bort fra den trygge tilværelsen han har hatt med mamma og pappa hele sin første levetid?

BarnehageoppstartJeg kjente i hvert fall veldig på det å plutselig skulle være borte fra det aller viktigste i livet mitt fra morgen til ettermiddag. Jeg lurte så klart på om det var riktig av oss å la vår lille ettåring begynne i barnehagen, om vi hadde valgt riktig barnehage for ham, om han kom til å trives og så videre. Jeg syntes jo han var liten og skulle kanskje gjerne valgt å utsette oppstarten litt, slik jeg skal gjøre denne gangen, men jeg har likevel aldri i etterkant tenkt at han ikke burde ha begynt så tidlig heller. Han har stortrivdes i barnehagen fra starten. Jeg tror man kan gjøre mye for å forberede en god oppstart, og gjøre overgangen så smidig som mulig for både foreldre og barn.

Noen tips for en best mulig barnehagestart:

 • BarnehageoppstartDet er lov å være litt kritisk til valg av barnehage. Jeg synes det er forskjell på å sende et halvannet eller to år gammelt barn i barnehage og en ettåring. De minste har litt andre behov enn eldre barn, og det er jo her mye av barnehagedebatten også raser. Vi var mest opptatt av at det skulle være nok fang å sitte på og en rolig og trygg atmosfære i barnehagen det første året, og fikk plass til eldstemann i en familiebarnehage 0-3 år med bare 8 barn fordelt på 3 ansatte.
 • Ta gjerne en liten referansesjekk! Jeg fikk navn og telefonnummer til to mammaer som hadde hatt barna sine i denne barnehagen og stilte dem noen spørsmål før vi takket ja til plassen.
 • Stikk gjerne innom på et besøk en dag i forkant for å snakke litt med en av de ansatte. Be om en omvisning. Ikke vær redd for å stille spørsmål! Eksempler på spørsmål: Hvordan er dagsrytmen? Hva spiser barna? Lages det ukeplaner eller månedsplaner, og hvor detaljert er disse (gir en fin mulighet til å prate med barna om det de har opplevd også før de har språkferdighetene til å fortelle selv)? Gjennomføres foreldresamtaler og foreldremøter, og hvor ofte? Finnes det et foreldreutvalg? Hva slags pedagogisk bakgrunn har de ansatte? Hva er barnehagens visjon og formål? Hva legger de ansatte mest vekt på? Barnehager er ulike. Noen legger vekt på sang og musikk, andre på friluftsliv, andre igjen på en kristen formålsparagraf. Tenk igjennom hva som er viktig for at dere skal velge nettopp denne barnehagen.
 • Planlegg en så gradvis barnehageinnkjøring som mulig. Vi la tre uker ferie rett etter pappapermisjonen slik at vi i stedet for de vanlige tre dagene innkjøring hadde tre uker med veldig korte dager i barnehagen. Det er mye for små hoder å ta innover seg, og jeg opplevde det veldig fint å ikke ha så lange dager i starten.
 • Bli om mulig litt kjent med barnehageområdet (lekeplassen) i helger eller ettermiddager i en trygg ramme sammen med barnet. Da er det ikke så skummelt når dere kommer dit til oppstart!
 • Prøv å være rolig og tydelig når du skal dra; ikke dra ut avskjeden og gjør det vanskeligere for barnet. Det er fælt å dra fra barnet ditt de første ukene. Virkelig! Men det er helt naturlig at et barn som har en trygg tilknytning til sine foreldre gråter når de går og blir overlykkelig når de kommer tilbake.
 • Prøv å unngå å reise fra barnet den første måneden eller to etter barnehageoppstart. Det er viktig at mamma og pappa er tilstede utenom barnehagetid denne første perioden. Unngå andre store forandringer i denne perioden, som ammeavvenning eller slutte med smokk. Ha tid sammen med barnet på ettermiddagen til å prate og bearbeide inntrykk.
 • Vær innstilt på at store inntrykk og forandringer i livet kan påvirke søvnrytmen til barnet en periode. Noen uker etter barnehageoppstart begynte gutten vår, som hadde sovet til klokken halv syv-syv hele sommeren, plutselig å våkne i femtiden. Det var en fase som varte noen uker, men det gikk seg til.
 • Et overgangsobjekt kan være gull verdt å ha når poden skal begynne i barnehagen: Smokk, koseklut, bamse eller liknende. Det er en trygghet for barnet i innkjøringsperioden og senere når (hvis) det skal sove på dagtid.

Noen praktiske tips:

 • Bruk noe av permisjonstiden eller ferien til å merke klær. Barnehagene krever at alle klær er merket, og dette tar tid. Du kan bestille navnelapper her.
 • Ta deg en tur innom Finn.no og vurder å kjøpe et ekstra sett regntøy, ullundertøy, votter, luer og så videre. Barnehagetøy blir fort vått og skittent og det kan være greit å ha noe ekstra dersom man ikke rekker å vaske alt og få det tørt til dagen etter.
 • Et generelt tips er å kjøpe barnehageklær brukt eller overta etter venner/familie;  barnehageoppstart gjør definitivt et lite innhugg i lommeboken!
 • Vask hender! Det første året i barnehage er for mange å regne som en eneste lang sykdomsperiode. Poden går fra den beskyttede tilværelsen hjemme til å utsettes for bakterier og virus på alle kanter. Gjør det du kan for å redusere smittefaren ved å gjøre det til en rutine å ta håndvasken med en gang dere kommer hjem.

Lykke til!

Barnehageoppstart

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s