Sårbar helse?

Har du noen ganger tenkt over hva «god helse» egentlig vil si for deg?

HelseEr det å kunne bestige fjell og delta i maraton, er det at du trives med livet ditt, er det godt humør og glede, at du har trygg økonomi og familie og venner som bryr seg om deg eller at du har energi og overskudd til å takle hverdagens strabaser? Er det rent fravær av fysisk og psykisk ubehag?

Verdens helseorganisasjon definerer helse som «en tilstand av komplett fysisk, psykisk og sosialt velvære og ikke bare fravær av sykdom eller lyte».

En sånn definisjon favner bredt, og det er jo også meningen, fordi den anerkjenner at vi er hele mennesker og at vår fysiske helse påvirkes av psykiske, sosiale og kulturelle faktorer. Den anerkjenner at mange helseutfordringer i vår del av verden er nært knyttet til sosiale levekår som utdanning, arbeid, bolig, inntekt og familieforhold.

Samtidig kan man lure på om en så bred definisjon av helsebegrepet også er litt utopisk, og kanskje gjør oss mer sårbare stilt overfor de helt vanlige hverdagsutfordringene livet byr oss:

For er det egentlig mulig å oppnå komplett fysisk, psykisk og sosialt velvære? Og gjør et eventuelt fravær av komplett fysisk, psykisk og sosialt velvære oss dermed per definisjon syke? 

Min erfaring har mange ganger vært at jeg må skru ned egne forventninger litt, enten det gjelder parforhold, barneoppdragelse, forhold til eget utseende, ønske om materielle goder eller annet. Jeg opplever at jeg blir mindre stresset, bekymret og engstelig og mer tilfreds om jeg klarer å slå meg til ro med at jeg ikke trenger å føle komplett fysisk, psykisk og sosialt velvære hele tiden!

Men det er ikke alltid lett. Mediene forer oss jo på alle kanter med det flinke, det vellykkede og det perfekte. Vi er på evig jakt etter «lykken». Samtidig utgjør psykiske lidelser som depresjoner og angst en stadig større del av andelen sykemeldinger. Har det vestlige samfunnets forventninger til helse og til livskvalitet gjort at vi lettere blir «syke»?

«Det handler ikke om hvordan du har det, men hvordan du tar det», er et gammelt ordtak. Kanskje det er noe i det? Jeg mener ikke med dette å si at hver enkelt av oss skal «stilles til ansvar» og ikke ha krav på hjelp dersom man blir syk . Man blir syk noen ganger, sånn er det bare. Samtidig er jeg fascinert over hvor subjektiv både opplevelsen av helse og livskvalitet er, og hvor forskjellig mennesker takler ulike livsutfordringer.

God helse handler kanskje ikke bare om en komplett følelse av velvære på alle områder, men også om å akseptere at motgang, plager og ubehag også er en del av livet, og noe man kan lære seg å mestre?

Mestringsstrategier kan handle om å lære seg å erstatte negative tanker og handlingsmønstre med alternative måter å tenke på. Legge merke til det som er bra i stedet for det som ikke fungerer tilfredsstillende. Lære seg å ignorere den indre kritikeren som sier at man ikke er bra nok, flink nok eller pen nok.

Det kan handle om å bli bevisst. Klare å skru av litt innimellom; ikke alltid være tilgjengelig, ikke alltid haste videre til neste oppgave. Øve på å være tilstede her og nå. Legge merke til de små hverdagsgledene i stedet for å være på evig jakt etter den store lykken, hva nå enn det måtte være.

Det kan være å innse egne begrensninger og ikke drive det for langt i å skulle pleie barn, jobb, oppussing av hus, matlaging og sosialt nettverk på en gang. Spørre hva som er viktigst for en selv. Senke forventningene og kravene.

Mange av disse strategiene kan man lære seg selv. I mange situasjoner kan man ha nytte av å få hjelp og veiledning fra en profesjonell fagperson til å tilegne seg dem. Man kan kanskje si det handler om å stå rustet til å møte livsutfordringer som før eller siden dukker opp, heller enn å la livsutfordringene i seg selv gjøre oss syke?

Hva tror du? Gjør samfunnets forventninger til helse, livskvalitet og lykke det vanskeligere å se seg selv som «frisk og velfungerende»?

Helse

1 tanke om “Sårbar helse?

  1. Tilbaketråkk: Cupcakes-epidemi og stressede barn | ToPlussTre

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s