Snakk med gutta om følelser!

Jeg har tre gutter. Så jeg kan jo egentlig ikke uttale meg så mye om hva det vil si å ha jenter. Men jeg kan si: Det er noe med disse gutta, altså!

Og sikkert også med jentene. Om det er måten vi behandler dem på eller hormoner eller forskjeller i hjernen som betyr mest skal ikke jeg spekulere i her (det er selvfølgelig alt dette på en gang og fryktelig vanskelig å fastslå hva som er viktigst). Og forskjeller i personlighet er det så klart uavhengig av kjønn; det finnes jo både «guttejenter» og «jentegutter». Men spør du meg så er det et eller annet som gjør at det er en liten forskjell på oss.

Det er noe med gutterGutter er visstnok litt mer urolige allerede i nyfødt- og spedbarnsperioden. De gråter mer og krever oftere mat. Jeg synes så absolutt ikke at jeg har hatt spesielt «krevende» gutter, verken da de var bitte små eller nå, men aktive – ja så absolutt! Og jeg innnbiller meg at det er noe med denne fysiske energien på disse smågutta som gjør dem litt forskjellig fra oss jenter. Selvsagt kan de sitte stille og tegne eller pusle litt, og treåringen har jo vist interesse for liksom-leker med dukker og matlaging, men på det jevne er det høyt og lavt og testing av fysiske naturlover i ett kjør. Fortere, høyere, mer! Opp ned, bak frem, kaste seg utfor. Ja takk til ting som bråker og lager lyd – jo mer, desto bedre!

Og det er helt greit at det er forskjell altså! Men ofte tenker jeg, særlig i og med at jeg har tre gutter, at det kan være greit å være litt bevisst forskjellene. Hva jeg (mer eller mindre bevisst) forsterker og fremelsker, og hva jeg reagerer negativt på. Hvordan jeg reagerer på dem i ulike situasjoner. Hva slags bilde jeg har i hodet mitt av hvordan gutter (og menn) «bør være». Og hvor mye jeg selv justerer min oppførsel ut fra det faktum at de er gutter. Hadde jeg hatt tre jenter ville jeg sikkert gjort akkurat det samme, men med et annet fortegn.

Studier av barn i barnehage viser at nesten 80 prosent av alle utsagn om følelser kommer fra jenter. Fra 3-årsalderen får jenter vanligvis flere kommentarer og spørsmål om følelsene sine enn det gutter gjør (Stein Erik Ulvund, «Forstå barnet ditt 2-5 år»)

Det er noe med gutterJeg synes det er utrolig viktig å lære barna våre – både gutter og jenter – et emosjonelt språk! Lære dem å komme i kontakt med følelsene sine og kunne bruke ord for å uttrykke seg fremfor å trekke seg unna eller ty til aggresjon. De skal jo bli pappaer en dag, disse guttene våre! Kjærester og venner og kolleger. Og følelsene er vårt viktigste redskap for å forstå oss selv og andre.

Jeg tror for eksempel mange skilsmisser kunne vært unngått om partene klarte å kommunisere følelser og behov på en god måte. Man vet også at relasjonell kompetanse blir stadig viktigere i dagens arbeidsliv og i lederroller. Vold i nære relasjoner er et samfunnsproblem, likeså seksualisert vold, trakassering og voldskriminalitet for øvrig. Dette handler selvsagt om mer enn å «komme i kontakt med seg selv»; det handler om kjønnsroller, maktstrukturer, kultur og historie. Men jeg tror helt klart at følelsesmestring er viktig. Og det starter i barndommen.

Det er vår jobb å vise guttene våre at det er mange måter å være sterk på – det  handler ikke bare om å klatre høyest, løpe fortest og bråke mest!

Det er vår jobb å veilede ham på en god måte gjennom det som oppleves vanskelig. Snakke med ham om hvorfor han ble sint eller lei seg. Snakke om når andre har det vondt. Sette ord på hvordan ulike situasjoner oppleves. Ikke alltid avlede eller avfeie såre følelser ved å foreslå en aktivitet eller rette oppmerksomheten mot noe annet.

Så når lillegutt faller og slår seg og man trekker ham opp, klapper ham litt på ryggen og sier «sånn ja, det gikk så fint, det der er ikke noe å gråte for» mens man med en liten jente ville kommet ilende til og spurt hvordan det gikk og sjekket etter skrubbsår og blåmerker og tatt henne på fanget og sagt at det er helt greit å gråte litt så bør varsellampene kanskje lyse?

Da storebror i dag plutselig fikk for seg at han og brødrene skulle «hvile seg sammen» med pledd og kosekluter og bamse ute i solen, og ordnet og pakket dem inn og klappet og klemte på dem og var ordentlig omsorgfull, så kjente jeg at jeg ble skikkelig glad.

Det er jammen fint å ha litt avveksling fra hopp og sprett og skremming og løping og brøling innimellom, selv om det så absolutt ikke er feil det heller!

Snakker du mye om følelser med barna dine? Tror du det stemmer at vi ofte gjør forskjell på gutter og jenter på dette området?

God mandag og ukestart til deg!

Det er noe med gutter, altså

4 tanker om “Snakk med gutta om følelser!

 1. Livet i Casa Didriksen

  Så enig så enig med deg. VI har to jenter og en gutt og at det er forskjeller kan jeg skrive under på. Og ingen skal få meg til å tro at det kun er miljø… Har snakker vi grunnleggende genmateriale! Men Ymefar er da absolutt kapabel til å vise omsorge og følelser innimellom all brummingen og hoppingen og klatringen og løpingen. Og som du blir jeg også usigelig glad når han gjør det..

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ja, og forskjeller er jo bra! Noe å lære av og utfylle hverandre på. Og det er klart gutta våre kan vise omsorg og være myke som bare det – heldigvis! 🙂

   Svar
 2. Kjetil

  Nydelig tekst du har skrevet her. Jeg kunne ikke være mer enig, særlig det du skriver om emosjonelt språk. Men, før du begynner å snakke om *hvorfor* han ble sint, må det først settes ord på akkurat denne følelsen, sinne. «Jeg ser at du er …!», eller – når de blir eldre – «Er du … ?» er en god start. 🙂

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Så hyggelig! Godt poeng – lære seg å identifisere selve følelsen før man kan begynne å snakke om hvorfor den oppstår. Takk for presisering! Ønsker deg en fin dag! 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s