Som å begynne i barnehagen helt på nytt

Jeg husker da vi leverte storebror i barnehagen de første gangene. Hvor vanskelig det var å slippe hånden til den lille ettåringen min, tankene som fulgte meg gjennom dagen:

«Hva gjør han nå? Har han det bra? Forstår de hva han prøver å si? Gir de ham smokk og Ludde (kosedyret) når han skal sove? Kanskje jeg burde ringe dem og minne på at han må ha Ludde når han skal sove…? Har han spist bra? Har han fått sitte mye på fanget?»

Som å begynne i barnehagen på nytt igjenDet var en stor omveltning å være borte fra ham en hel dag, men vi gjorde det vi kunne for å få en best mulig barnehageoppstart, og det tok ikke lang tid før han kastet seg i armene på de ansatte da han kom om morgenen og jeg fant ham i gledesstrålende lek da jeg hentet.

Forrige uke var litt som å begynne på scratch igjen. Til tross for at vi hadde en forsiktig innkjøring uken før og han bare skal gå to og en halv dag. Det er nye rutiner, nye mennesker, ny mat, men først og fremst: Et nytt språk!

Som å begynne i barnehagen på nytt igjenOg det utgjør hele den lille, store forskjellen. For en treåring som endelig har lært å uttrykke seg, men som fortsatt blir fryktelig frustrert når vi ikke skjønner hva han prøver å forklare oss, må det være som å stange hodet i veggen dagen lang når han opplever å verken forstå eller bli forstått.

Jeg får så vondt av ham når jeg må gå fra ham gråtende om morgenen, og jeg blir så lettet over å finne ham like glad og fornøyd som han pleier å være når jeg henter. Når han kaster seg rundt halsen min og begynner å fortelle om alt han har gjort i Engelskbarnehagen i dag.

Men jeg merker godt at han har mye å tenke på, ved at han stiller mange spørsmål og er litt urolig kvelden før han skal i barnehagen. Og ikke minst ved at han sover mer urolig, våkner tidligere og har begynt å komme i sengen til oss for å få trøst og nærhet. Vi er innstilt på å bruke mye tid og tålmodighet på å hjelpe ham å finne seg til rette.

De to brødrene hans er nesten halvannet år og på mange måter veldig barnehageklare. De har lært seg at mamma og pappa kommer tilbake når vi går, de har stadig større glede av andre barn og utfordringer. Og de har hverandre! Igjen: En liten, men stor forskjell. De opplever neppe språket som et hinder på samme måten som storebror heller, og de ansattes bruk av tiny talk (tegn for tale) gir dem forutsigbarhet og trygghet.

Som å begynne i barnehagen for første gang (igjen)Jeg knuget telefonen i hånden mellom klokken 09 og 17 de dagene guttene var i barnehagen forrige uke, parat til å komme og hente en (eller flere) utrøstelige små. Jeg tenkte på hvordan de hadde det, hva de gjorde, om de sov godt og spiste vel. Akkurat som forrige gang. Og som sikkert alle mammaer og pappaer nok gjør de første barnehageukene!

Men det har gått veldig fint. Vi prater mye om barnehagen; hva de har opplevd og hva som har vært trist og leit. Vi snakker mye om hvor gøy det er å lære seg to språk, og jeg prøver å snakke engelsk og norsk om hverandre hjemme. Øvelse både for meg og dem! Og da jeg hentet storebror forrige fredag kunne kontaktpersonen hans fortelle at han hadde sagt «more bread», «where is Becky» (kontaktpersonen) og «put on top» (om byggeklosser)! Jeg håper og tror at språket vil komme ganske fort og hjelpe dem å finne en større trygghet i hverdagen.

Viktigst av alt er at jeg ser den glade barnehagegutten jeg kjenner når jeg kommer og henter på slutten av dagen – det gir meg tro på at dette skal gå bra!

Hva har vært dine erfaringer med barnehagestart? Ønsker deg en god ukestart, med eller uten barnehagelevering!

Som å begynne i barnehagen for første gang (igjen)

2 tanker om “Som å begynne i barnehagen helt på nytt

 1. TreTette

  Så utrolig fort det går med språkopplæringa! 🙂 Du har så flotte gutter, håper det blir finfint for dem. Blir spennende å høre om du merker store kulturelle forskjeller i omsorgen fra norske barnehager 🙂 Vi hadde både og-opplevelser i tilvenninga, men Arvingen var nok enda mindre klar enn hva foreldrene var 🙂

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ja det er overraskende hvor fort han (jeg vet jo ikke helt på de to andre enda) plukker opp! Det morsomme er at han var av den typen som ikke sa et kvekk før han fylte to år og så plutselig begynte å skravle i setninger. Skulle tro det ville bli sånn med engelsken også!

   Det er definitivt noen forskjeller på norsk og engelsk barnehage; det kommer nok et innlegg om det senere:-)

   Er det ikke sånn at vi foreldre ofte er mindre klar enn ungene med mye? Ammeavvenning, sove alene, bli passet av andre, begynne i barnehage… heldigvis går det meste lettere med nummer to (og tre!) 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s