Hva er det viktig at barna lærer før skolestart?

Hva synes du er viktig at barna dine lærer seg før de begynner på skolen? Er det viktig at de har begynt å lese eller lære seg tall eller annen teoretisk kunnskap? At de kan knytte skolissen og gå på do selv? Eller at de er trygge på å være borte fra dere, at de er nysgjerrige og lærevillige og klarer å ta til seg instruksjoner?

Hva er viktig å lære før skolestartBritiske forskere (jeg skulle gjerne linket til artikkelen fra BBC her, men klarte ikke å gjenfinne den) hevdet nylig at britiske barnehager i stadig større grad prioriterer teoretisk kunnskap på bekostning av fri lek og såkalt praktisk kunnskap.

De hevder at dette faktisk hemmer barna snarere enn å forberede dem til skolestart. Dette fordi den frie leken skaper læringslyst, kreativitet, nysgjerrighet og ikke minst selvstendighet, som er viktig i møtet med en skolehverdag.

Kritikerne påpeker at en en relativt stor, og økende, andel av britiske barn mangler for eksempel grunnleggende språkferdigheter når de begynner i skolen, og at det derfor er viktig med et lærerstyrt opplegg allerede i tidlige barnehageår slik at alle stiller på likt grunnlag.

Hva er viktig å lære før skolestartJeg synes artikkelen var interessant, selfølgelig fordi våre barn nå er i britisk barnehage noen dager hver uke, men også fordi vi i Norge jo er kjent for å ha et barnehage- og skolesystem som vektlegger nettopp fri lek og læring på barnas premisser.

Det fikk meg til å tenke litt på hva jeg synes er viktig at mine barn egentlig lærer seg i løpet av de årene de er i barnehagen og hjemme med oss før de begynner på skolen.

Og jeg må innrømme at jeg er fint lite opptatt av lesing og regning. I hvert fall inntil videre. Men jeg synes det er viktig at ungene våre får gode assosiasjoner til det å bli lest for og det å fortelle historier. Ikke for at de skal lære seg bokstaven A før de er fire, men fordi det åpner opp et helt univers av mentale forestillinger, fantasier og bilder!

Jeg synes det er viktig at de lærer seg en viss selvstendighet. At det faller seg naturlig å ta tallerkenen med seg fra bordet og sette i oppvaskmaskinen. At de klarer å gå på do selv. At de kan kle på seg jakke, lue og sko. Pusse nesen. Eller, at de i det minste har et ønske om å prøve å gjøre det selv.

Hva er viktig å lære før skolestartJeg synes det er viktig at de får bruke kroppen sin og at de blir utfordret på de fysiske grensene sine.

At de blir kjent med sesongenes svningninger, skjønner hva som skjer når bladene blir gule og faller av trærne, og hvorfor snøen smelter når det blir vår. At de erfarer naturen, gjennom å bli våte, klatre, rulle rundt og løpe, ikke bare gjennom å se på bilder på en tv-skjerm eller i en bok!

Det er viktig at de lærer seg sosialt samspill og regler. Vente på tur, dele leker og ta hensyn til andre. I storebror sin forrige barnehage tok de ansatte barna i hånden og sa takk for i dag før de dro hjem. De sang en sang før de spiste, stilte seg i kø for å vaske hender og de måtte rydde bort tallerkenene etter seg. De måtte rydde opp og avslutte en aktivitet før de begynte på noe nytt.

Og det er viktig at de får leke! Mye, og gjerne utendørs. Med mulighet til å utforske litt på egen hånd uten at jeg står parat til å forhindre hvert minste lille skrubbsår. La dem kjede seg litt innimellom; ikke bombardere med forslag og aktiviteter og ting og tang. Det er sjelden jeg ser storebror så entusiastisk som når han kommer pilende med den siste skatten han har funnet; som regel en pinne eller en stein!

Jeg ønsker i det hele tatt at disse tidlige barnehageårene skal handle mer om direkte erfaring, lek,  musikk, spørsmål og svar enn å sitte stille og motta teoretisk kunnskap.

Barna mine trenger ikke kunne alfabetet før de er seks. Men om man ikke stresser med å tre sånn kunnskap ned over hodet på dem vil det heller ikke overraske meg om de likevel lærer en bokstav eller to… rett og slett fordi det er gøy!

Hva med deg? Hva synes du det er viktig at barna dine mestrer før skolestart?

God tirsdag!

Hva er viktig å lære før skolestart

14 tanker om “Hva er det viktig at barna lærer før skolestart?

 1. TreTette

  Er så enig! Her har toåringen lenge kunnet telle til tolv, vite av sju-åtte bokstaver og øver stadig på å «lese» ord. Vi har aldri tenkt at det var lurt å lære ham dette, men det handler rett og slett om utforskertrang (og læring av storebrorhelten..) fordi hverdagen er spennende og gøy.

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ser det samme her; treåringen spør og graver og er opptatt av bokstaver selv om vi ikke har bestemt oss for å «lære» ham det. Tenker at det er så mye annet som avgjør om man er «skoleklar» enn sånne ting. Fin kveld til deg! 🙂

   Svar
 2. Effie Kalma

  Helt enig med deg!
  Noen barn er veldig klar for å utfroske tall og bokstaver i barnehagen, da tenker jeg at det må de få lov til men de fleste er overhodet ikke der og trenger ikke å være der.
  Språkstimulering og trene konsentrasjon er viktig, da gjennom lek. Bevisstheten rundt evne til konsentrasjon og at dette faktisk kan trenes på, kunne med fordel vært litt større.
  Syns også du påpeker noe viktig med sosial trening gjennom gode rollemodeller.
  Det er et stort hopp fra barnehage til skole. Jeg husker da eldste startet så skulle han plutselig kunne både kle seg selv, vite hvor tingene var og holde fokus på og huske lærerens beskjeder. For enkelte 5-6 åringer så kan dette være en brå overgang og i det meste laget, mens andre mestrer det utmerket.

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ja, barn er forskjellige og lærer i ulikt tempo og det er helt greit. De kommer fort nok inn i «system» når de begynner på skolen; inntil da synes jeg det er helt supert at de får anledning til å utvikle seg litt «fritt». Er de nysgjerrige på bokstaver så er det en fin anledning til å bygge videre på det; er de i en fase der de er mer opptatt av å leke med klosser så er det helt greit også:-) Ser du er ny her, skal ta en titt innom bloggen din snarlig! 🙂 Fin kveld til deg!

   Svar
   1. Effie Kalma

    Fant deg på blogglisten til casadidriksen. Du skriver godt, alltid befriende å komme innom gode bloggere som skriver reflekterte og opplysende innlegg. Gleder meg til å lese mer av deg 🙂

 3. a-rime@online.no

  Knallbra! Mine kolleger i barnehageavdelingen vil ta denne til sitt bryst når jeg legger den ut på FBSendt fra en Samsung Mobil

  ToPlussTre skrev:

  ToPlussTre posted: «Hva synes du er viktig at barna dine lærer seg før de begynner på skolen? Er det viktig at de har begynt å lese eller lære seg tall eller annen teoretisk kunnskap? At de kan knytte skolissen og gå på do selv? Eller at de er trygge på å være borte fra dere»

  Svar
 4. Hege

  Eg er heilt enig. Eg jobbar som pedagogisk leiar på småbarnsavdeling, og fokuset er og blir på LEIK og positivt samspel. Dei største i barnehagen, som skal begynne på skule, har førskuleklubb ein gong i veka, der dei leikar, går på teater, går på tur og et saman. Dei lærer å vere i lag med andre, vente på tur og ikkje minst ha det kjekt i lag. Tida kjem for å lære alfabetet, for å lære og lese og skule. Det heiter barnehage. Ikkje førskule. Og det er nok mykje av den grunn at dei har forandra namnet til «barnehagelærar» i staden for førskulelærar. Vi skal ikkje ver noken skule. Førskule i ein alder av 1 år? Nei takk. La borna få leike, synge, lære seg å vere saman med andre, vente på tur, bli sosiale og lærelystne born!

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ja, det er nok press på å prestere og mestre i dette samfunnet til at det trenger å presses på barna omtrent før de kan gå. Jeg er takknemlig og glad for at vi har barnehager i Norge som lar barn være barn lengst mulig! 🙂

   Svar
 5. Livet i Casa Didriksen

  Enig.
  Jeg synes vel at dette med selvstendighet og trygghet på å kunne klare seg selv gjennom skoledagen er viktig. Det å kunne gå på do, tørke seg og vaske hendene etterpå er for meg mye viktigere enn at de kan lese. Nå har vi enn så lenge to som selv har vært veldig opptatt av bokstaver og lesing, men det er ikke påtvunget dem gjennm terping, mer det av vi alltid har verdsatt kosen med å bli lest og sunget for.

  Videre så mener jeg at det å kunne være i en gruppe, både å ta hensyn til andre, men også å hevde seg selv er viktig. At de har selvtillit nok til å tro at det de har å si er så viktig at de andre har lyst til å høre det!

  Svar
 6. underveis

  Barn modnes i ulikt tempo. Det er mye som er bra å kunne – men det nytter ikke å presse det fram. Hvis en har et barn som er «umodent» eller «seint» på alle områder og virkelig måtte prioritere hva en skulle jobbe med, så er det rett og slett det å få tørket seg på do og vasket hendene.
  Alt annet får komme etterhvert. Barnet skal fortsette å lære hele livet. Gi ungene tid – og vis dem hva du gjør selv, hva du er opptatt av og glad i. Musikk, bøker, turer, fellesskap.

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Helt enig – og det er fint å la disse tidlige barnehageårene vies forskjellene. La barna få utvikle seg i sitt eget tempo, før de sluses inn i et system av forventninger, evalueringer og prestasjoner.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s