Litt hverdagsstruktur er bra!

Hjemme med ett, to eller kanskje tre barn? Høres lange dager, kaotiske tilstander og rastløse unger velkjent ut? De tre gutta mine er blitt halvannet og tre år, og det første året hjemme med en baby (ikke tvillinger, vel og merke) er som et fjernt minne om lange trilleturer, kafebesøk og barseltreff.

Mine tre små apekatter er høyt og lavt. De har en makstid på omtrent femten minutter på en kafé før idyllen tar slutt og det bare er å komme seg ut før inventar ødelegges og gjestene rundt oss begynner å stirre med dels sympatiserende, dels irriterte blikk.

Hjemme blir de rastløse og grinete av å leke for lenge med de samme lekene. Det holder en stund, men så begynner det. Grensetestingen, klatringen, kranglingen og skrikingen. Og frustrasjonen min stiger til den er på nivå med en trykkoker rett før eksplosjonspunktet!

Hverdagsstruktur

Når man er hjemme med barn hver dag, fra tidlig morgen til sen ettermiddag, trengs det (i hvert fall for meg) litt struktur. Noe forutsigbarhet. En plan. Noe som gjør at jeg kan  komme i gang med dagen og være litt i forkant! De første ukene her borte gikk med til å utforske ulike aktivitetstilbud, praktiske ting og bli kjent-greier.

Men så kjente jeg brått en dag at «NÅ!» Nå er det på høy tid å få litt sving på rutinene! Jeg var utslitt, i dårlig humør og følte meg konstant på etterskudd. 

Jeg var lei av å surre bort formiddagen og komme meg ut nærmere lunsjtid, etter å ha mistet morgen-friskheten og være halvveis utmattet allerede. Finne ut idet jeg ankommer lekeplassen at jeg har glemt både bleier og våtservietter. Stikke innom butikken på vei hjem med to overtrøtte og grinete unger i vognen fordi jeg har glemt å planlegge middag (og mangler det meste annet). Prøve å underholde en treåring med litt boklesing samtidig som de to minste klatrer opp på bordet eller prøver å komme seg i toppen av bokhyllen. Litt spontane male- og tegneprosjekter, duplobygging og togkjøring samtidig med at tv-en surrer og går i bakgrunnen som en distraksjon og avverging av de verste voldsepisodene, sutring og kjedsomhetspåfunn…

Ja da, alle har sånne dager innimellom! Det er også fint innimellom med en dag uten så mye på agendaen, for eksempel i helgene. Men da er vi som regel to voksne, og dessuten gjør vi stort sett alltid et eller annet sammen med ungene.

For meg er det viktig å skille mellom hverdag og helg, selv om jeg «bare» er hjemme. Ungene er jobben min dette året, og både de og jeg har det bedre med litt planlegging.

En måneds- og ukeplanlegger fra Lollipop designs kick-startet motivasjonen for å få litt kontroll på hverdagen igjen. Vi har plenty med rom for fri lek og spontane aktiviteter altså, men det er litt motiverende å kunne legge seg kvelden i forveien og vite hva som er planen for neste dag. Legge frem klær etter hvilke aktiviteter vi skal på og vite hva som skjer når.

HverdagsstrukturI dag var jeg for eksempel alene med storebror mens tvillingene var i barnehagen. Jeg tok en tur med ham i løpevognen på formiddagen. Vi la turen innom en lekeplass og var der en stund. Så spiste vi lunsj hjemme og tegnet og malte litt. Han fikk sett litt på tv (mens jeg fikk slappet av med litt nettaviser og en kaffe, hah!) før vi dro på besøk og hentet de andre to i barnehagen.

Lekegrupper, playdates på lekeplassen og høytlesning på biblioteket er eksempler på andre faste uke-aktiviteter. Jeg prøver å begrense det til én organisert ting om dagen, ellers blir det fort for mye.

Jeg prøver også å finne på en aktivitet hver uke som krever litt mer forberedelse. Denne uken lagde vi for eksempel høstbilder, og da måtte vi plukke bladene dagen før så de fikk tid til å tørke før vi limte dem på arket. Plukkingen ble dermed ett lite prosjekt, og bildelagingen et annet.

Og sånn går dagene… Fortsatt med kriser og fortsatt med total utmattelse når klokken er 19, men med litt bedre oversikt og overskudd enn for en uke siden!

Har du tips til koselige hobbyprosjekter/aktiviteter som passer for halvannet – eller treåringer?
Foretrekker du å ta alt «på sparket» eller liker du å ha planene klare for dagen som kommer?

Hverdagsstruktur

8 tanker om “Litt hverdagsstruktur er bra!

 1. Jannicke

  Ha ha, jeg kjenner meg igjen 🙂
  Jeg hadde dog aldri klart å være hjemme med ungene hver dag, det tror jeg hadde tatt knekken på meg -og dem 😉
  Gutta mine synes det er morsomt å lage «Lillepri»-figurer av dorullkjerner (se nrksuper.no om du lurer på hva Lillepri er), og så laget de bilder av geometriske figurer her om dagen. Etterpå laminerte vi dem, og de er så fine!
  Lykke til med hjemmeår, du er tøff!
  Klem*

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Tusen takk for kommentar, og tips! Så gøy at du også har tvillinggutter! Ja, å være hjemme med barna er veldig koselig og samtidig totalt utmattende. Overlever ved å ha dem alle tre to dager hver i barnehage! 😉

   Svar
 2. Laila Didriksen

  Jeg har en drøm om middagsplan for hele uka, handle en gang per uke og lage ferdig det som kan lages ferdig kvelden før.. Har hatt den drømmen lenge…
  I dag var jeg hjemme for ungene er syke, middagen var ferdig kvart over tre, fra bunnen av tomatsuppe.. Får en jo til å lure på om man burde si opp jobben..

  Planer er bra, bare så innmari vanskelig å jobbe dem inn….

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ja sånne middagsplaner har blitt litt med drømmen her også. Blir pasta og kjøttdeig (litt for) ofte… Men når det gjelder det å være hjemme med tre små så er det faktisk mer slitsomt å ikke ha en eneste plan for dagen enn å legge listen lavt og planlegge en aktivitet eller to… De blir masete og krevende av å bare «surre» på innendørs, for ikke å snakke om at jeg blir i dårlig humør… 😉

   Svar
 3. TreTette

  Jeg kjenner meg veldig igjen, surr og dårlig planlegging over for lang tid skaper dårlig stemning også her i gården. Her er vi så heldige at vi har ei lekeloftstue. Den er gull når det kommer til oppdeling. Der har vi cd-spiller og hørespill som Karius og Baktus er fint. Vi har også lagd høstbilde og lekedeig er en ny favoritt nå i høst for de eldste. Utfordringen for meg er noe som kan involvere han på åtte måneder, eller kan kombineres med sovetidene hans. Ellers står det tegnesaker fast på kjøkkenbenken i akutt beredskap 😉

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Veldig enig med deg; det er vanskelig med en treåring som kan gjøre «det meste» og to på halvannet som trenger veldig mye oppfølgning og som heller ikke kan gjøre alt storebror gjør. En annen utfordring her er plassen – vi bor på 58 kvm dette året og det meste foregår i ett rom. Kjenner jeg savner litt boltreplass. Lekeloftstue høres genialt ut! 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s