Storebror-tid

Hender det at du «splitter opp» søskenflokken? At du og pappaen tar en unge hver og gjør forskjellige ting? Da vi fikk tvillinger og hadde en gutt på halvannet fra før tvang det seg frem et behov for akkurat det.

IMG_8868 Hvem var de egentlig, disse to små menneskene som hadde kommet inn i livet vårt, som så prikk like ut? Det er så lett med tvillinger å alltid behandle dem som en, fordi de er i samme utviklingsfase, liker de samme tingene, har samme rutiner og søker sammen.

Samtidig er de jo to små individer, og selv om våre er eneggede ser vi stadig flere nyanser i personligheten. Det blir ikke ofte anledning, men vi prøver å la hver av dem få litt alene-tid med oss innimellom. Få satt oss ned i et stille hjørne med en av gangen og lese bok eller synge litt, eller ta med en av dem når vi skal ut et kjapt ærend.

Og så er det eldstemann, da. Det kan være vanskelig for en på snart to år å få ett søsken. To på en gang var nok ganske overveldende, både for ham og for oss! Vi merket ganske fort hvor ulike behov en på snart to og to små babyer egentlig har.

Storebror-tidJeg ser hvor stor glede han har av å ha brødrene sine sammen med seg i barnehagen, hvor mye han ler av «de tøysete babyene sine» (han ser fortsatt ikke helt forskjell på dem og kaller dem bare «beibiene» selv om de strengt tatt ikke er det lenger), og hvor glad han blir når han ser dem igjen etter å ha vært borte fra dem litt.

Samtidig er det vanskelig for en treåring som nettopp har bygget togbanen sin å akseptere at ettåringene synes det er morsommere å ta skinnene fra hverandre enn å kjøre togene oppå dem. Der han storkoser seg med rollespill og fantasilek er de mer opptatt av å utforske, klatre og rive ned. Når alle tre hylskriker er det lettest å be eldstemann om å vente. Det blir to verdener som kolliderer ganske ofte.

Hver tirsdag har jeg storebror hjemme med meg mens brødrene er i barnehagen, og det er faktisk favorittdagen min! Tid og ro til å få holde på med litt «stor gutt»-aktiviteter som maling, leke med perler, puslespill og liknende. Dra på kafé eller en tur i parken, biblioteket eller et barnemuseum. La ham få full oppmerksomhet, uten å alltid være den som må vente.

I dag reiser jeg og storebror på helgebesøk til Norge. Jeg gleder meg til å treffe familie og ikke minst min lille nevø som har blitt tre uker gammel! Og jeg gleder meg til litt storebror-tid. Bare meg og ham på tur.

Hender det at dere splitter opp søskenflokken og gjør forskjellige ting?

God helg til deg!

Storebror-tid

6 tanker om “Storebror-tid

 1. TreTette

  Åh, ei hel helg alene med storebror! Gjett om jeg gleder meg til amminga er over og jeg kan få være bare mamma til en over lang tid, det kjente jeg skikkelig på nå.. Her har vi splittet dem opp i dag, jeg føler ofte at det er større behov for nettopp dette enn vi klarer å dekke over, men vi forsøker. I dag var toåringen med pappa på byrunde, mens treåring og baby var hjemme med meg og skiftet på senger og tok rede på utallige bag`er.. 🙂 Å få spille brettspill med eldstemann og lese tre hele eventyr uten en eneste forstyrrelse var fantastisk 🙂 Håper det går fint med armen din! God helg til dere alle 🙂

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ja det har vært helt herlig å ha masse tid sammen med eldstemann helt alene! Ikke noe stress, ikke noe følelse av å bli dratt i alle retninger… Jeg tror han har hatt det helt topp også, selv om han snakket en del om pappaen og brødrene i dag og gleder seg til å se dem igjen! Armen min går det sakte men sikkert fremover med, snart «bare» fire uker igjen med gips… 😉 Ønsker dere alle sammen en fin ny uke!! 🙂

   Svar
 2. Karen

  Har også det behovet der. Både jeg og storesøster på tre år.!
  Det var både glede og sorg for henne å få en lillebror, tror hun følte at hun mistet meg. Satte seg skikkelig på bakbeina, og trasset verre en periode.
  Husker en kveld jeg ville legge henne. Lillebror var behagelig og jeg kunne liksom tillate meg å overlate han til pappaen, og storesøster bare trasset, fordi jeg «kunne bare gå til lillebror»!
  Jeg måtte ta tak i henne og holde henne hardt inntil meg og si at jeg ville være samen med henne nå, og da bare knakk hun sammen, og begynte å gråte… Av fortvilelse 😦 Uff, slikt gjør vondt i mammahjertet.

  Prøver å prioritere inn alenetid med henne de helgene når vi er hjemme alle sammen. Og jeg gleder meg til jeg er ferdig med ammeperioden, og kan være litt mer tilstede for henne også! Drømmer om en jobb som tillater at jeg kan ha de hjemme en dag fra barnehagen, og bare være sammen 🙂

  God tur til deg og storebror! Kos dere masse 🙂
  Klemmer..

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Stakkars liten 😦 Ikke lett å få småsøsken og føle seg tilsidesatt! Tror det er viktig å sette av litt tid innimellom til de store. En dag i uken med ungene hjemme er et privilegium 🙂 God, ny uke til deg! klemmer

   Svar
 3. Kristin

  Åja, akkurat det å kunne ta med en av de «store» på tur er noe jeg savner nå når minstemann er så avhengig av meg!
  Gleder meg til å kunne ta turer med en og en igjen, viktig og koselig!
  Håper du og storebror får en fin tur!

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Vi har hatt en kjempefin helg, og jeg er helt enig med deg – litt alenetid med ungene hver for seg er både viktig og veldig koselig! Ønsker deg en fin, ny uke! 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s