Sove ute hele året?!

«Sover ungene i Norge utendørs hele året?!» Dette spørsmålet fikk jeg for noen uker siden av en av mammaene jeg har truffet her borte.

Og ikke misforstå; det var overhodet ikke kritikk i spørsmålet hennes  – hun var bare måpende overrasket over det hun hadde hørt var en «skandinavisk greie» og lurte på om det stemte.

Sove ute hele året«Jepp, det stemmer«, svarte jeg. «Mange gjør det. Og mine barn definitivt!» «Virkelig? I minusgrader også?» Ja. I minusgrader også.

Jeg tror neppe hun kommer til å prøve det samme, men vi har ledd en del av denne lille kulturelle forskjellen i ettertid. Så når hun stikker hjem for å legge datteren ned i sprinkelsengen spenner jeg mine to små krabater fast oppi vognen, gir dem smokk og koseklut og pledd, og i løpet av et minutt har de som regel sovnet. Jeg plasserer dem i bakgården vår (rett utenfor kjøkkenvinduet) og nyter freden, så lenge den varer.

Det er ikke det at jeg på noen måte er hellig overbevist om at ungene mine blir sunnere, friskere, bedre utviklet eller får et bedre liv av denne utesovingen…

Det er vel bare en greie. Noe jeg begynte med da jeg var i permisjon første gang og som regel måtte ut og lufte hunden mens junior sov. Eller skulle på butikken, eller til en barselgruppe.

Sove ute hele åretVi er jo ofte så heldige i vårt land at vi har trygge plasser å sette vognene rett utenfor huset; under et vindu eller på en veranda eller i en hage. Det er liksom så enkelt å bare plassere vognen der rett utenfor døren, hvor man både ser og hører, og kan romstere og styre på inne.

Men jeg tror at mine barn har sovet både lengre og bedre gjennom vinteren ute i vogn.  Jeg tror den friske luften hjelper på søvnen, at all innpakningen skaper en trygg og god liten hule uten at de blir for varme, i tillegg til at det ofte er vugging eller den beroligende lyden av regn eller vind rundt vognen.

Jeg har latt guttene mine sove ute i kaldere enn de ti minus man vanligvis setter som grense (ikke de tre første månedene riktignok). Men det er klart: Dette er ikke noe man bør praktisere uten å ta noen forholdsregler!!

Sove ute hele åretDet er en grunn til at butikkene i Norge bugner av varme ullplagg på denne tiden av året.

Her i England derimot, hvor ullklær til barn (hvor merkelig det enn kan høres for en nordmann) knapt er mulig å oppdrive, og barna sitter dårlig isolerte sportsvogner uten varmeposer sier det seg selv at det fort blir kaldt!

Når gradestokken kryper under null er det visse regler for påkledning som gjelder:

Ull eller ull/silke innerst, i form av body og strømpebukse. Gjerne et lag til med ull utenpå, som en heldress eller liknende. Deretter eventuelt et lag med ullfleece eller annet pustende materiale (ikke bomull eller polyester).

Vognen bør isoleres i bunnen med en sauefell eller liknende, og barnet bør sove i en dunpose eller en vind-isolerende pose med saueskinn inni. Posen bør kunne trekkes godt opp rundt ansiktet. Hals i ull og/eller en godt dekkende lue er selvfølgelig viktig, og det samme er votter på hender og ullsokker på føttene (føttene blir fort kalde).

På de kaldeste dagene har jeg tatt et helseteppe av ull oppi vognposen og trukket det godt opp over ansiktet, så bare nesetippen har tittet frem. Jeg har passet på å sette vognen i le for vinden, og ofte dekket til litt av fronten så det ikke blåser rett inn (ikke hele fronten).

Det er også stor forskjell på 15 minusgrader når det er sol, tørt og vindstille og når det er snøvær og vind. Vinden gjør fort at de effektive gradene blir langt kaldere. Man må derfor bruke skjønn.

Så… galskap eller ikke: Sånn har nå jeg gjort det, da! Og mine små har sovet så godt ute i vogn at jeg aldri har vurdert å legge dem inne i sengen annet enn om natten. Om dette er en kuriositet også i Norge om noen år kan jo hende, men jeg heier på praksisen enn så lenge…

Foretrekker du å ha babyen ute i vogn eller inne om vinteren?

God onsdag til deg!

Sove ute hele året

6 tanker om “Sove ute hele året?!

 1. Anna GL

  Er det virkelig ikke vanlig med ull i England? Vel, de har kanskje ikke slike kuldegrader som vi er vante til heller?
  Jeg går tur (minimum) en gang om dagen slik at Junior får sovet en god dupp mens jeg får hørt på lydbok og trimmet litt. Nå skal vi flytte og jeg gleder meg til at resten av duppene kan være ute i vogna. Nå bruker jeg vugga på dagtid, slik at det blir et skille mellom dupp og natt. Er veldig for at de får sovet ute. Tror det skjerper hodene deres og at de får en mye bedre søvn av det. Takk for tipset om bekledning. 🙂

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Så deilig at du får kommet deg ut på trilletur! Jeg syntes det var noe av det beste med permisjonen. Nå er gutta så store at det blir mest korte turer fra A til B, og de sover best når vognen står stille. Men jeg tar dem med på løpeturer innimellom da, det synes de er topp!

   Nei, ullklær (varme klær generelt) er ganske fremmed for engelske barn… Litt spesielt, for det er bitende kaldt her når det blåser (og det gjør det ofte)!

   Ha en fortsatt god uke og helg når den tid kommer! 🙂

   Svar
 2. Diaperdiva

  Jeg skulle ønske at mine ville sove inne, men de er så typisk norske..;) at de har nektet plent å sove inne i sprinkelsengen sin. Så to turer ut om dagen har jeg tatt mer eller mindre.. ja i i hvertfall to år. Dvs. de dagene der det har vært veldig kald. så har jeg kjørt amme-sove-metoden.. (med mer eller mindre vellykket resultat). Så… jeg foretrekker ute, og barna har foretrukket/foretrekker ute! 😉
  Og hva skjer med at ull ikke er en greie i England.. det syns jeg var veldig rart! (Nå hørtes jeg veldig ut som en norsk mor følte jeg.. no offence engelske mødre!;))

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Kjenner meg veldig igjen, har hatt samme praksis her. De er noen ordentlig vanedyr, de små, så har de først blitt vant til en ting (sove ute) er det vanskelig å innføre noe nytt. Og ja, det er veldig norsk det med å sove ute. Men ingen tar vel skade av litt frisk luft? 😉 Jeg er forresten ullfrelst nå i vintersesongen og bruker ull underst både på meg selv og ungene, og misjonerer for ullundertøy her borte så ofte jeg kan, hehe 🙂 Ha en strålende ny uke! klem

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s