2000 kr for å amme i 6 mnd?

Det høres kanskje ut som en spøk! Men her i England er det nå satt i gang et prøveforsøk i deler av landet for å motivere kvinner til å amme barna sine. Konkret innebærer det at hver kvinne som ammer barna sine inntil seks måneder mottar 200 pund (ca 2000 kroner) som kan brukes på shopping (les mer her). Tilsvarende tiltak har tidligere vært benyttet for å bekjempe overvekt og få folk til å slutte å røyke.

Penger for å ammeI England er andelen kvinner som ammer de første 6-8 ukene av barnets liv nede i 1 av 4 enkelte steder, og 55 prosent på landsbasis. Til sammenlikning ammer 80 prosent av norske kvinner de første 3 månedene, og 60 prosent ut over 6 måneder. Verdens helseorganisasjon anbefaler fullamming de første 6 mnd av barnets liv, og morsmelk helt opp til to års alder. Men amming handler om mye mer enn «bare» å ta et valg!

Enkelte ganger fungerer det bare rett og slett ikke. Det kan for eksempel skyldes sykdom eller andre forhold hos mor eller hos barn. Men veldig ofte handler det også om kultur og kollektive holdninger. Hvorfor amme om «ingen andre» av venninner og familie ammer barna sine? Hvorfor ta seg umaken med å amme dersom det blir sett på som rart og usmakelig å amme barnet sitt på offentlige steder? Hvorfor amme dersom man tror puppene mister fasongen av det? Hvorfor amme dersom man er overbevist om at morsmelkerstatning er akkurat like bra?

Og kan en pengebelønning skape nok motivasjon til at en kvinne som ellers ville gått over på flaske, i stedet velger å amme i seks måneder eller lengre?

Jeg har ammet alle mine tre barn. Ikke veldig lenge (10 mnd), men ikke veldig kort heller. Det ga seg selv, med førstemann fordi han mer eller mindre mistet interessen selv og med tvillingene fordi jeg selv syntes det ble for mye jobb etter hvert.

Men jeg er helt overbevist om dette: At amming, nesten uansett utgangspunkt, er hardt arbeid, noe som krever praktisk tilrettelegging, en god porsjon vilje og motivasjon og ikke minst støtte fra omgivelsene!

Penger for å ammeFørste gangen jeg ammet var det vondt som fy i to uker. Det var absolutt ikke lett å legge til en nyfødt baby, og jeg følte meg avhengig av et helt arsenal av puter i ryggen, under armene og i fanget. Illusjonen av å komme seg ut på kafé og «bare legge ungen til brystet med den ene hånden mens jeg spiste en kanelbolle med den andre» brast temmelig fort…!

Andre gangen, med tvillinger, var det naturlig nok enda mer jobb. All min energi de første ukene gikk med til å etablere en god ammerutine, og hadde det ikke vært for all hjelp og støtte jeg fikk av pappaen til alle mulige praktiske ting og ikke minst med storebror på halvannet kan jeg si med sikkerhet at jeg ikke hadde ammet særlig lenge, selv om jeg virkelig ønsket det!

Jeg tror i det hele tatt det er veldig mange faktorer som spiller inn og påvirker om en mamma kommer til å amme barnet sitt, ut over å bare «bestemme seg for det»:

For det første: Informasjon. Om de helsemessige og praktiske fordelene med amming, hvordan det gjøres og hvilke problemer som kan oppstå. For det andre: Praktisk veiledning, fra jordmødre og helsepersonell for øvrig. Det må være lett å få hjelp. For det tredje: At partnere og andre i omgivelsene rundt som har forståelse for hvor mye det kan kreve å komme i gang, og at det kan være verdt å legge alt annet til side en liten stund. Og sist, men ikke minst: Gode permisjonsordninger! Å amme ut over tre måneder blir jo bare en farse om det forventes at man skal begynne å jobbe igjen i løpet av et halvt års tid!

Etter hvert ble illusjonen virkelighet for meg også: Jeg har åpnet døren med en unge på brystet, jeg har sittet på t-banen og ammet tvillinger (jepp, når man har to som hylskriker etter mat og det er tretti minutter til man er hjemme så gjør man nettopp det!) og ja; jeg har spist mange kanelboller mens jeg har ammet…!

Men jeg er ikke sikker på at pengeincentiver er rette veien å gå for å motivere flere kvinner til å amme. Jeg tror i hvert fall det er mye, mye annet som ville vært viktigere for min egen del!

Har det noe for seg å belønne amming med penger? Hvordan tror du man kan påvirke flere kvinner til å amme i et land der dette ikke er normen?

Penger for å amme?

8 tanker om “2000 kr for å amme i 6 mnd?

 1. TreTette

  Jeg tror du er inne på mange viktige(re) tiltak. Å øke raten av ammende tenker jeg krever systematisk arbeid på flere samfunnsnivå, og informasjon er nok et viktig område. Samtidig er jeg hjertens enig med deg i at det er utopisk å tro at amming blir prioritert dersom en må tilbake på jobb/skole kort tid etter fødsel.

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ja, mange jordmødre her reagerer på denne tilnærmingen. De mener at tett oppfølgning og praktisk veiledning er det viktigste. Jeg tror også holdningskampanjer kan ha en god del å si. Og overordnet er det helt avgjørende med gode permisjonsordninger. Det tar jo tid å amme, det vet alle som har prøvd! 🙂

   Svar
 2. spirea

  Ja, det høres ut som en spøk – jeg sitter her med store øyne enda…Tuller du liksom? 😉 Og så sier jeg som deg, det er mye annet som heller ville motivert meg enn penger – som f.eks at det er bra for barnet….ehm…holder ikke det? Så flott innlegg med viktig tema. Takk skal du ha! <3Ønsker deg en flott uke videre! Klem

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ja, vi som kommer fra ammelandet Norge tenker nok litt annerledes enn mange her. Samtidig vekker forslaget en god del debatt her også, så det gjenstår å se om det blir rullet ut på nasjonalt plan neste år… 🙂 Fin uke til deg også! Klem herfra

   Svar
 3. Livet i Casa Didriksen

  Sørgelig nok så viser det seg på mange områder at økonomiske intensiver virker.. Bedre enn mye annet, så man skal ikke se bort fra at dette kan fungere. Men da sitter man igjen med mødre som ikke akkurat ammer på grunn av de «riktige» tingene da. Så kan man igjen si at «jammen ungene får i allefall morsmelk, så er det nøye hvorfor mor ammer..»
  Jeg håper jo at engelskmennene tar med mer rundt dette enn kun de 200 pundene, at de i tillegg lager holdningskampanjer og legger forhold til rette for amming. Men se ikke bort fra pengenes makt her i verden…

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Nei du er kanskje inne på noe. Som jeg skrev har de jo testet tilsvarende belønningsopplegg med røykeslutt og for å bekjempe overvekt, og tydeligvis hatt en viss positiv erfaring med det. Jeg stiller meg fortsatt skeptisk, men det gjenstår å se… Og som du sier; det spiller kanskje ikke så stor rolle om motivasjonen er «riktig» så lenge ungene får morsmelk?

   Svar
 4. klkrag

  Nei nå har jeghørt mye rart! Penger for å amme? Så en dokumentar om amming fra UK hvor en av de vordende mødre uttalte at «boobs are for sex and showing off, not for babies» så det er vel en annen ende man burde begynt i?

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Hehe, ja hvis det er en utbredt oppfating så ja, definitivt! Jeg håper (og tror) disse mødrene tilhørte en liten gruppe… Men du er nok inne på noe: Holdningene er nok viktig å starte med; både til det å amme og amming i det offentlige rom 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s