Om fotballfrue og mager

Det skal mye til at jeg føler meg mindreverdig eller lar meg provosere av en flat mage eller et fint hjem.

Der jeg ligger på alle fire og skraper middagsrester fra gulvet etter guttenes middag eller tørker av kjøkkenbordet for femte gang på en dag tenker jeg at det er med interiørblogger og moteblogger som med et blad eller en butikk: Vakre bilder. Gjennomstylet og perfekt ut til fingerspissene. Et produkt. Noe som skal selge. Det er jo ikke på ekte!

Ettåring på armen og lykkelig gravid med nummer to? Nope. Nettopp født gutt nummer to og tre. Ikke for fire dager siden, men fire uker…MagerDet magebildet bloggeren Fotballfrue presenterte på Instagram i forrige uke var ekte. Uvirkelig og nesten litt brutalt ekte.

En kropp som har født for fire dager siden, som overhodet ikke bærer preg av det, med en mage flatere enn en normalt godt trent jente i tyveårene kan drømme om. Ingen retusjering, ikke noe kunstig styling foran kamera der man kan tenke at kaoset lurer i kulissene.

Men likevel: Hvorfor skape så mye ståk omkring en mage? Hvorfor engasjerer det sånn? Hva er det egentlig folk reagerer sånn på?

På mange måter er jeg enig med Lammelaartanker i at man velger hva man vil lese og at jeg ikke egentlig skjønner hvorfor folk lar seg provosere så til de grader over denne bloggen. Den får akkurat så mye oppmerksomhet som folk velger å gi den.

Samtidig er det et trist faktum at mange unge jenter og kvinner ser på dette bildet (og andre i samme sjanger) og tenker at dette er normalen, eller kanskje enda verre, idealet for hvordan man «skal» se ut fire dager etter å ha født!

Som tenker mer på å huske å pakke magebeltet enn ammeinnleggene når de drar på sykehuset for å føde. Som synes forandringene kroppen går gjennom i en graviditet, som de ikke har kontroll over, er ubehagelige og til og med ekle.

Og ja, jeg synes alle som opptrer i det offentlige rom, særlig med en så stor leserskare, har et ansvar for hvilket budskap man sender ut!

Folk er forskjellige. På samme måte som at noen kan spise ukritisk uten å legge på seg et gram mens andre sliter med vekten bare man ser på en sjokoladebit er det selvsagt også sånn at enkelte kommer seg uforskammet raskt tilbake i sine gamle skinny jeans. Normalvariasjon er fint!

Men vi skal ikke i ett sekund lure oss selv til å tro at dette handler om å ha et gjennomsnittlig sunt kosthold, en normalt aktiv livsstil og «bare» en liten dose selvdisiplin, eller at noen «tilfeldigvis» har mindre deigmage enn andre noen dager etter å ha født. Det handler om mye mer enn en mage!

Det er ikke noe nytt at kvinnekroppen fremstilles som et produkt. At ekstrem kroppsbeherskelse, kontroll og selvdisiplin er synonymt med suksess og vellykkethet. Men det er relativt nytt at også den gravide kroppen utsettes for det.

På øvre Manhattan i New York ser man visstnok en overveldende stor andel av tvillingvogner. Det er resultatet av mødre som har ventet lenge med å få barn, som går rett på in vitro behandling og setter inn flere egg fordi de ikke vil utsette kroppen for flere svangerskap. Mange bestiller keisersnitt og en mageoperasjon i samme slengen. To for prisen av én, og en kropp som bærer minimalt preg av å ha født barn. Hurra!!

Nei, jeg blir ikke provosert.  Men jeg blir litt oppgitt! Jeg har selv vært aktiv og trent hele livet. Jeg er opptatt av et sunt kosthold og har holdt meg så aktiv som forutsetningene tillot meg under første graviditet med bekkenløsning og deretter et tvillingsvangerskap. Jeg gikk opp 12 kilo med første gutt, som veide 4.2 kilo, og jeg gikk opp 17 kilo med tvillingene som veide tett på 3 kilo hver.

Alle de tre guttene mine har fått nyte godt av en myk og god mamma-mage å ligge inntil de første månedene, før kroppen sakte men sikkert begynte å finne sitt gamle jeg. I dag prøver jeg å få trent så mye som hverdagen med tre små gutter gir rom for, og spise sunt. Magen min blir nok aldri som før, men det blir ikke livet heller! Og det er helt greit! Det skal være helt greit!

Det er med denne saken som med det stylede frokostbordet og bildene av dagens outfit: Det er et produkt. Det er ikke noe som «kommer av seg selv», et resultat av en helt vanlig sunn innstilling til mat og trening og kropp (man kan argumentere til man blir blå i fjeset for det motsatte men jeg kjøper det ikke).

Det er gjennomtenkt, det er velregissert, det krever beinhard jobbing, disiplin, forsakelser og struktur. Og ikke minst en livssituasjon som tillater at all tid og energi kan legges inn i dette prosjektet. Ingen tvil om at det er hardt arbeid å være Fotballfrue!

Men i dette tilfellet har jeg ikke noe ønske om å verken anerkjenne eller berømme innsatsen, så ærlig må jeg bare være!

Synes du enkeltpersoner kan pålegges ansvar for andres kroppsbilde? Er det for mye press på kvinner i dag om å komme raskt tilbake i form etter fødselen? Lar du deg provosere av kroppsfiksering i mediene?

God fredag til deg!

Kommentar: Nå har det vist seg i ettertid at en god del av bildene i den nevnte bloggen har blitt retursjert, i motsetning til hva hun tidigere hevdet.

Mage

10 tanker om “Om fotballfrue og mager

 1. Lammelåret

  Jeg er skeptisk til alt ansvaret hun blir gitt, folk beskylder henne til og med for å påføre andre spiseforstyrrelser!
  Jeg ser at folk ønsker at mer vanlige nyfødtkropper skal få plass i mediene, jeg er for så vidt enig, men samtidig er det befriende om vi kunne slippe kropp i alle medier.

  Jeg er temmelig sikker på at behovet for forbilder som fotballfruen ville minket dersom disse ungjentene hadde hatt et godt forhold til kroppen fra før. Det er der vi må jobbe – ikke kritisere konsekvensene av andre ting som har slåltt feil.

  God helg!

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Godt selvbilde og trygghet starter i barndommen og der har vi foreldre definitivt et ansvar! Og fotballfrue alene er selvsagt ikke ansvarlig for at jenter får spiseforstyrrelser! Samtidig mener jeg det er litt enkelt å frata offentlige personer ansvar for den massive påvirkningskraften de tross alt har. Det handler ikke om jantelov eller misunnelse. Det hadde bare vært fint med litt bedre dømmekraft noen ganger 🙂

   Svar
   1. Lammelåret

    Les denne: http://www.nrk.no/viten/ungdom-og-kropp-1.11386267

    Alle har ansvar for sine handlinger og ord, selvsagt. Nå kjenner jeg ikke Ff, men jeg legger merke til at mange vil fjernstyre henne for at hun skal gi ungene deres riktige verdier. Alle som mener dette glemmer at ungjentene kommer til henne fordi hun er som hun er. Om hun hadde vært en av mange ville ikke bloggen hennes eksplodert av lesere. Hadde det vært bedre om hun jevnlig skrev at ‘dette kan ingen andre oppnå’? Jeg er unik? Altså; for alt jeg vet kan det være at hun skriver det i hvert innlegg, altså. Hva er det egentlig folk (du) vil at hun skal si?

    Jeg tenker at vi heller må lære ungene våre opp i mediekritikk og at det burde vært et obligatorisk fag i 8. klasse.

   2. ToPlussTre Innleggsforfatter

    Jeg tror definitivt at jeg og mannen min er de personene som har mest å si for at våre barn utvikler riktige verdier og et godt selvbilde.

    Men likevel: Jeg skulle ønske at Ff (akkurat i dette tilfellet) hadde holdt seg for god til å formidle et så absurd bilde av hvordan en fødsel og dagene etter arter seg. Det er et enormt press på unge jenter og gutter i dag om å lykkes, ha kontroll, mestre livet. Det skal mye til å ikke la seg påvirke av sosiale medier.

    Mediekritikk i skolen? Ja, definitivt! Vet ikke om det er et fag i dag, men så mye som unger er på nett burde det absolutt bli det 🙂

 2. TreTette

  Aller først: jeg har ikke sett bildet/lest innlegget (eller var det bare på instagram?) så jeg skal være litt forsiktig med å mene for mye om noe jeg kanskje ikke vet alt om. Jeg ser absolutt poenget ditt, og tror nok unge jenter vil kunne få urealistiske forventninger til hva et svangerskap, en fødsel og en tilværelse som nybakt mamma innebærer. Samtidig tenker jeg at hun lever av å skape et inntrykk, vise fram glansbilder – og selv om et bilde av en flat mage fire dager etter fødsel kan sies å være unødvendig, så tenker jeg også på de motreaksjonene hennes initiativ skaper: en hel masse andre mammaer som viser fram sine langt fra flate mager. Kanskje dette er med på å skape litt mer takhøyde for at vi er forskjellige, og for at det bør være rom for både tynne, tykke, friske, trente, triste, glade eller surrete mødre?

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ja, jeg har sett den motkampanjen. Det er jo fint at «vanlige» folk tør å vise seg frem også. Jeg ser definitivt poenget med at hun lever av å selge et glansbilde. Jeg synes veldig mange sånne blogger kan være bra også – til sitt formål! Men akkurat når det gjelder svangerskap og fødsel hadde det vært fint med en litt mer realistisk fremstilling av hvordan verden fungerer… 😉

   Svar
 3. Anna GL (Ekte heimelaga)

  Jeg er litt sånn: javel, så har hun superflat mage. Jeg har ikke selvdisiplin nok (eller interesse nok) til å spise og trene slik som hun gjør likevel. Det som provoserer meg (eller, det gjør meg egentlig mest oppgitt) er at hun så kort tid etter fødsel føler for å presse seg inn i en fancy push up-bh og ta på seg en blondetruse, for så å ta bilde av seg selv og legge ut for at alle og enhver skal få se det. Jeg tenker på hvordan jeg hadde det i dagene etter fødselen og hvordan jeg følte meg. Jeg følte ikke akkurat for å ha på meg små nette truser, og i hvert fall ikke noen bh som strammet mer enn nødvendig! Hun legger ut et bilde som atter en gang er med på å romantisere hvordan graviditet, fødsel og livet etter fødselen er. Det er så trist at vi kvinner ikke kan være ærlige rundt dette. Unge jenter og andre kvinner som ikke har erfaringen vil kunne tro at dette er normalt og vil da treffe på en skikkelig smell når deres dag kommer. Og så føler man seg kanskje unormal og mislykket fordi det ikke var slik som på bloggene og i media! Jeg kunne ha skrevet lengre enn langt om dette, merker jeg, men jeg må bare la det ligge. Håper bare at det skapes bevisstgjøring rundt hvordan kroppene endrer seg med en graviditet og fødsel og, som du sier, det er jo helt greit.

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Tusen takk for et innmari godt innspill! Jeg burde sikkert ha skrevet litt mer om det du sier, for det er nettopp det som er poenget! Ikke kroppen hennes i seg selv, men at hun formidler et helt bort i natta forvrengt bilde av hvordan det er å føde barn!

   Svar
 4. Elisabeth

  Men er det ikke en syk ting å gjøre å legge ut bilder av sin egen kropp i undertøyet etter å ha fått en baby? Det er jo ikke det som er viktig etter en fødsel. Det er jo det store underet at man har fått en baby, et lite menneske. Bildet til Fotballfrue gjør meg så trist. Tror jentenes ideal er helt på ville veier. Alt kan skje når man blir gravid, jeg fikk en kjempestor mage selv om jeg ikke la på meg ellers. Magen blir aldri som før, jeg fikk brokk som så mange andre gjør. Og jeg er stolt av magen. Den viser at jeg har fått barn og at jeg er en mamma. Jeg er til og med stolt av hengepuppene jeg har fått. De har gjort en super innsats 🙂
  Dessuten ingen av oss er unge så veldig lenge, det dabber av før eller siden for alle sammen.. Og hva skjer da? Er eneste vei til lykke da Botox, facelift, silikon ….. Nei rynkene min skal jeg ha. Så det så.

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Jeg er enig i at det er litt spesielt. Og det er nok kroppsfokuset folk har reagert på; ikke magen i seg selv!

   Jeg heier også på litt rynker. Og at vi skal være stolte av sporene som viser hvilken fantastisk innsats kroppen vår har gjort! 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s