Juletreet!

Juletre-tradisjonen har lange røtter med opprinnelse i middelalderens Tyskland. Men først fra midten av 1800-tallet ble det utbredt å plassere et tre med lys og pynt også andre steder i Europa.

JuletreetTil å begynne med pyntet man treet med spiselige ting, som epler og nøtter, og etter at tradisjonen med gaver til barna kom begynte man visstnok også å henge disse på treet! Tradisjonen måtte imidlertid raskt endres ettersom kombinasjonen tyngdekraft, levende juletrelys og tørt tre viste seg å være mildt sagt uheldig…

I vår familie har vi alltid pyntet juletreet på lille julaften. Dagen før dagen. Her i England har vi hatt treet oppe noen dager nå, men det var likevel lenge etter at de første juletrelysene ble tent rundt omkring her første søndag i advent. Julestjerne i vinduet har jeg derimot ikke sett en eneste av. Det er rart med sterke tradisjoner, hvor opphengt man ofte blir i at det skal være akkurat sånn! Akkurat som i fjor. Og året før og året før det igjen…

JuletreetJuletreetVi har likevel valgt en litt annerledes-jul i år. Den engelske varianten. Vi skal spise risgrøt før vi drar til julemesse julaften ettermiddag, og så spiser vi voksne middag (kalkun) etter at ungene har lagt seg. Gavene skal åpnes første juledag. Jeg gleder meg til å ha våkne og opplagte unger og åpne presanger etter en god julefrokost!

Jeg savner luktene og lydene hjemme, og ikke minst savner vi jo familien vår som vi er vant til å være sammen med! Men det er litt spesielt og fint å være et annet sted også, bare oss fem.

Nå skal jeg lage «eggnog» (nam!) – oppskrift kommer senere.

Ønsker deg en riktig god julefeiring i morgen!!

Juletreet

4 tanker om “Juletreet!

 1. underveis

  God jul! Da mine tre var bittesmå ble det egentlig «engelsk variant» stort sett – vi begynte jo med pakkene på julaften – men da orket de i grunnen bare et par, før det var nødvendig med ei helt vanlig grovbrødskive og pusle seg i seng – og så hadde de hele første juledag til å kose seg med å åpne resten. Kos dere!
  (Vi har også kalkun… selv om vi er i Norge…)

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ja, det passer jo litt bedre med de minste sine leggerutiner å ha pakkeåpning på morgenen. Kanskje vi gjør det sånn noen år fremover… Kalkun er kjempegodt – mannen min sin farfar var britisk og introduserte det i deres familie, og jeg har nå «ofret» pinnekjøttet på julaften tre ganger… og synes det er helt greit! God jul til deg! 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s