Vår engelske jul

Litt tradisjonelt og litt nytt i julefeiringen vår her i Cambridge. Det er spennende og fint å være del av noe som er gjenkjennelig og nært, men likevel annerledes nok til at det føles litt spesielt!

Vår engelske julJulaften hos oss ble innledet med risengrynsgrøt og norsk spekemat før vi dro til «Christingle mass». Det er en århundrelang tradisjon her i England som markeres i juletiden.

Historien forteller at tre fattige barn ønsket å ta med en gave til kirken som de andre familiene gjorde i julen. Det eneste de hadde var en appelsin, så de tok den. Den eldste av søstrene skar av toppen og pyntet den med et stearinlys. Den yngste jenta tok et rødt bånd fra håret sitt og festet det rundt appelsinen med tannpirkere. Den mellomste puttet deretter tørket frukt på endene på tannpirkerne. De tok appelsinen med til julemessen, og mens de andre barna hånte den enkle gaven tok presten den og viste som et eksempel på julens sanne budskap. I dag symboliserer det røde båndet Jesu blod, godteriene verdens frukter og de fire årstidene og lyset Kristus som verdens lys.

Vår engelske julMessen ble innledet med aktiviteter og historiefortelling til ungene før de kjente og kjære julesangene ble sunget, og til slutt ble lysene i kirkerommet slukket og alle appelsinlysene tent. Veldig stemningsfullt!

Vi tok med oss våre appelsiner hjem og lot dem brenne mens vi spiste varm Christmas pudding med is til. Ungene fikk pakke opp et par gaver hver, og etter at de hadde lagt seg spiste vi voksne vår kalkunmiddag.

Klokken halv syv første juledag våknet vi av et rop: Mamma! Pappa! Vi må se oppi julestrømpen!!

Storebror hadde klart og tydelig gitt beskjed om at strømpen hans ikke skulle henge inne på rommet hans, for han skulle ikke ha noe besøk av en julenisse mens han sov…!

Vi ruslet ned på stuen, og jammen hadde ikke nissen vært der i løpet av natten og fylt strømper og bunnen av juletreet med godterier og gaver!

Vår engelske julVår engelske jul

Etter at frokosten var (halvveis) fortært måtte jeg pent ta med kaffekoppen og plassere meg ved treet; tålmodigheten hadde nådd bristepunktet og både juletre og julegaver sto i fare for å lemlestes av tre overivrige små gutter.

Gaver ble åpnet, papir kastet til alle kanter, og huset så ut som en lekeplass (les: slagmark) hele dagen.Vår engelske julVi har gått et par turer til lekeplassen, ungene har kranglet og sloss om de mest populære lekene så vi har fryktet for liv og helse, og ellers har vi ikke gjort så mye annet enn å spise siden lille julaften…

Og akkurat det er vel det samme enten man befinner seg i England eller Norge…!

Hvordan var din julefeiring? God jul fra oss her i utlandet!

Vår engelske jul

8 tanker om “Vår engelske jul

 1. Alle oss på Holmendammen

  God jul ønskes alle fem i Cambridge fra oss fem på Holmendammen. Gøy å se hvor store og skjønne guttene har blitt! Stor julehilsen fra TA, Birgitte, Martin, Linnea og Anine

  Svar
 2. spirea

  For et herlig innlegg om deres Britiske julefeiring…Åh…jeg er vokst opp med Britisk feiring, men i Norge (stort sett). takk for at du deler…det var fint. Innom med en romjulsklem og håper på fine dager frem mot et nytt år. klem

  Svar
 3. Eli

  Høres ut som fine dager – perfekt julefeiring spør du meg. Hjemme er det mildt og snøfritt så det er ganske så trist… Vi har rømt til fjells 😉 Takk for fine julegaver. Ønsker dere en fortsatt fin jul 🙂

  Svar
 4. TreTette

  Her ble julaften aller mest kaotisk (syns jeg) og må innrømme at jeg kunne tenkt meg til en britisk versjon med uthvilte unger som har en hel dag foran seg til å åpne gaver 🙂 Men du og du så mye fint vi har fått, og så har vi jo fått mange fine turer ute. Vil bare ønske dere alle sammen et riktig godt nyttår! 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s