Kunsten å være tilfreds

Kan vi lære oss selv og barna våre å være tilfreds? «Jakten på lykken» er kanskje et av vårt samfunns største utfordringer. Vi omgis av overflod og materielle fristelser på alle kanter. Mye er oppnåelig, og mye vil gjerne ha mer. Vi lever i sammenlikningens tidsalder. Hvor enn vi er skulle vi helst vært et annet sted. Bare tenk:

Du kjører til jobb og registrerer alle de fine husene du heller skulle ha bodd i. Sitter i et møte og tenker at «den forfremmelsen kollegaen min fikk i forrige uke hadde søren meg jeg fortjent!«. Du kjøper deg en ny laptop og finner noen dager senere ut at du kunne kjøpt en bedre modell. Skaffer deg en ny jakke og begynner umiddelbart å lete etter et par nye sko. Kjenner du deg igjen?

“Be thankful for what you have; you’ll end up having more. If you concentrate on what you don’t have, you will never, ever have enough”

– Oprah Winfrey

Kan vi lære barna våre å være tilfredseStadig vekk skrives det i mediene om «lykkeformelen». Og forskning har vist oss at lykke faktisk langt på vei er noe vi kan bestemme oss for å oppnå, gjennom å endre måten vi tenker på. Men alle som har prøvd vil nok skrive under på at det må være omtrent det vanskeligste prosjektet man kan begi seg ut på!

Jeg tror samfunnet vi lever i effektivt motarbeider vår evne til å være tilfreds. Og jeg ønsker at denne evnen er noe barna mine skal ha med seg i bagasjen. Men hvordan kan vi lære oss å være tilfreds, og gjennom det videreføre det samme til barna våre?

1. Som det står i sitatet over: Ved å vise takknemlighet. Gjør det selv, og gjør det sammen med barna. Mange av oss synger eller ber kveldsbønn til leggetid: «Kjære Gud jeg har det godt, takk for alt som jeg har fått». Kanskje vi kan snakke mer med barna våre etter hvert som de blir eldre om hva vi har å være takknemlig for og hva det betyr å være takknemlig?

2. Ved å sette pris på tingene du har! Lær barna at ting har en verdi. At det er dumt å kaste lekene eller å lage riper i bordet, for å si det banalt. Ting er ikke «bare ting» som kan erstattes så fort det blir ødelagt.

3. Ved å unngå kjøpefellen, for eksempel ikke kjøpe leker og ting utenom bursdager og jul. Det er ikke lett! Jeg står ganske ofte med eldstemann i butikken og tenker «åh, kanskje jeg bare skal kjøpe med den bilen der, så kjøper jeg meg litt fri i ettermiddag…» Heldigvis klarer jeg som regel å svare «ja, se på den du, den var fin! Den kan du ønske deg til bursdagen din!».

4. Ved å lære barna at ingen er ufeilbarlige, og at de blir sett, forstått og elsket uavhengig av prestasjoner. Ikke vær redd for å si unnskyld og vise svakhet overfor barna dine. Gi ros for hvem de er og det som virkelig er bra, men ikke vær redd for å gi kritikk der det trengs. Det sies at de siste tiårs generasjoner har vokst opp i en selvtillitskultur som har vært så opptatt av å rose på alle bauer og kanter at man har unnlatt å ta tak i det som ikke er bra, av frykt for å bryte ned selvbildet til barna. Presset på å være «perfekt» i dag er enormt. Motgang og nedturer er en del av livet, og det er vanskelig å være tilfreds med tingenes tilstand hvis man hele livet har fått høre at man er unik og spesiell og kan oppnå hva det enn måtte være (gjerne uten å jobbe for det).

5. Ved å være tilstede. Gjør barna oppmerksomme på små ting du setter pris på (solen som skinner, nystekte boller, en fin regnbue), si det til dem (og deg selv!) når du har det fint, legg bort telefon og laptop rundt middagsbordet og når du leker med ungene og vær aktivt tilstedeværende i samtalen. Igjen – lettere sagt enn gjort!

6. Ved å bli bevisst hva som gir deg en følelse av glede. Praktiser det så ofte du kan og la barna ta del i det. Kanskje det er natur og friluftsliv? At familien er samlet rundt middagen? Lage mat? Hagearbeid? Lese bøker? Lytte til musikk?

7. Slutt å sammenlikne! Ha ha. Never gonna happen! Men like fullt: Verdt å prøve?

Er du opptatt av kunsten å være tilfreds? Prøver du å formidle noe av dette til barna dine?

Les gjerne også: Jakten på lykkenSårbar helse? og En generasjon med for mye selvtillit? 

God torsdag til deg!

6 tanker om “Kunsten å være tilfreds

 1. TreTette

  Herlig innlegg! Jeg føler at jeg vanligvis er «god» på å være tilfreds (om en kan skrive det på en slik måte), og da var det jo litt morsomt å kjenne seg igjen i mye av det du lister opp. Den sammenligningsbiten er kanskje den vanskeligste?

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ja, definitivt! Det er jo ganske så grunnleggende for oss å sammenlikne oss med andre, både for å få bekreftelser på oss selv og for å ha noe å utvikle oss i forhold til. Noe sammenlikning er bra, men ikke alt 🙂 Fin kveld til deg!

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s