De trygge hverdagsrutinene

Foreldrene mine, som var barnevakter denne langhelgen, lurer på hvordan jeg klarer hverdagene med alle tre ungene. For det første er det jo en vesentlig forskjell på egne og andres barn. For ikke å nevne sånn omtrent tredve år aldersforskjell på meg og dem… Men de har helt rett i at det er slitsomt! Og all ære til dem som ville komme hit og passe gutta mens vi var borte!

HverdagsrutinerÅ være hjemme med tre små mellom ett og tre år er til tider overveldende! Også de dagene jeg har bare én eller to hjemme mens de andre er i barnehagen. Selvsagt er det veldig givende, til og med magisk innimellom også! Men jeg ville lyve om jeg påsto at det var like magisk til enhver tid…

Barn fra ett til tre år er intense! Og for min del har også tvillingfaktoren en god del å si. Hvis du som leser dette har tvillinger kjenner du deg sikkert igjen. Klart at tvillinger leker bra sammen. Men de er fortsatt to! Det betyr at for alle fasene de går gjennom med ulike utfordringer er det alltid dobbelt opp å hanskes med. To som skal skiftes på. To som skal ha mat. To som skal kles på og av, to som skal legges. To som slår seg vrange, river ut alle lekene, heller vann på gulvet eller løper i hver sin retning – samtidig. Og så har vi treåringen som ofte synes at disse to brødrene hans tar veldig mye oppmerksomhet og tid (det gjør de jo!) og som er i en helt annen fase enn dem.

Og det er her hverdagsrutinene kommer inn. Det er dem som får dagene mine til å flyte! Å være hjemme med små barn er en jobb i mine øyne. Ikke som den (med fare for å tråkke noen på tærne) litt mer ukompliserte ta-det-som-det-kommer-tilværelsen hjemme med en liten baby (her snakker jeg ikke om tvillinger altså!). Dagene hjemme med litt eldre barn krever en viss struktur. Jeg tror de fleste kjenner på dette når barnet nærmer seg ett år og utforskertrang og aktivitetsnivå plutselig når nye høyder. Eller om man har prøvd å tilbringe en hel lørdag innendørs med barn under tre år…

Faste tidspunkt med lekegrupper, turer til biblioteket, parken eller lekeplassen. Faste tider for spising, soving og kveldsstell. Minst én tur ut i frisk luft hver dag. Sånn vet jeg hva uken bringer, og slipper å tilbringe halve dagen i pysjbukse og tøfler, tiltaksløs  og småirritabel med rastløse og grinete unger (selv om jeg har de dagene innimellom). Aktivitetene gjør dagene mer innholdsrike og varierte. Jeg er helt avhengig av hverdagsrutinene! De skaper forutsigbarhet og rammer. Ikke bare for ungene, men for meg også!

Liker du rutiner eller liker du best å ta dagene som de kommer?

Fin tirsdag til deg!

Hverdagsrutiner

8 tanker om “De trygge hverdagsrutinene

 1. underveis

  Helt enig med deg. Gode trygge hverdagsrutiner holder både store og små i gang – og gjør det også lettere de gangene en må eller vil improvisere en annen løsning. Å «finne på» noe hver stund på dagen ville vel ingen orke. Våre tre er tette – ingen tvillinger – det var jo intenst da alle var små samtidig. Og vi hadde også våre mye hjemme – det er jeg jo så glad for, både da og nå. Det ga tross intensiteten mye mer ro og fellesskap til livet enn om alle skulle avgårde tidlig hver dag.
  Nå – med hjemmekontor og tre skolebarn som går kl 8 og kommer hjem kl 14-15 – så tenker jeg fortsatt slik. Vi har våre morgenrutiner og ettermiddagsrutiner og det går rundt. Og i den vesle gløtta de er borte prøver jeg å være effektiv med mine ting. Så går jeg over til husarbeid og mammatilstedeværelse når ungene dukker opp igjen. Så kanskje litt mer jobbing – før det blir lekser og middagslaging sammen på kjøkkenet. Ulike faser gjennom dagen.

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ja, det er min erfaring også at ungene leker bedre «for seg selv» dersom dagen også består av litt planlagte aktiviteter. Å dele dagen inn i faser, som du sier, gjør at det går rundt! 🙂 Fin dag til deg!

   Svar
 2. solveig synnøve holmby

  Ja til gode vante rutiner i hverdagen! Det redder oss hver dag for uro og krangling. Alle vet at etter klær og ny bleie er det frokost. Og etter frokost er det ut i barnehagen. Null protester. Men lørdager og søndager er vi litt slækkere på rutinene og det funker da også. Mer ro liksom. Vi trenger ikke stresse med noe. Bare kose oss sammen. Men inne med tre unger en hel dag, ja det krever sin helt og heltinne. Må ut en tur. Du kan gi deg en klapp på skulderen og se deg i speilet at «Jeg er jammen en god trebarnsmamma» Ha en fin kveld 🙂

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ja, det er deilig å slappe av litt mer i helgene! Tid og rom for litt andre ting enn det man gjør på hverdagene. Og ditto; vi trenger alle å gi oss selv en klapp på skulderen iblant 🙂 Fin kveld til deg!

   Svar
 3. EventyrElin

  Word! 🙂
  I går spurte Arvingen hva slags dag det var. Jeg svarte at det var mandag og da lurte han på hva slags planer vi hadde i dag.. 🙂 Nå er vi syke, og jeg mener det, en står i stor fare for å miste all vett og forstand alene med tre små gutter i hus, hvor én er frisk og full av energi mens de andre to kjemper om å sitte inni genseren til mamma.

  Her er det ganske klokkestyrt både når vi spiser, sover, skifter og leker nede/oppe/går ut. Med bare et barn tenkte jeg tidlig på formiddagen «shit, ti timer igjen til leggetid….». Nå er det heller «en time til lunsj», «en halv time til bading».. 🙂

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Haha, jeg husker den der følelsen av at dagen var laaaaang med førstemann! Nå forsvinner dagene uten at jeg vet hvor de blir av:-) Tipper du er dronningen på hverdagsstruktur, du som har alle tre hjemme hver dag og i tillegg studier! Fin kveld til deg 🙂

   Svar
 4. Carina

  Litt skummelt å slenge seg på her som en enkel ettbarnsmamma.. Men ja, vi er også helt avhengig av rutiner. Og merker at de dagene (les:helg) hvor vi ikke har like klare rutiner, og først og fremst ikke er like flinke til å forberede og forklare hva som skal skje, kan bli frustrerende for familiens minste. Våre tanker om å ta ting som de kommer, er ikke alltid forenelig med hennes behov for klarhet, rett og slett.

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Det er veldig sant! 🙂 Min opplevelse har vært at barna mine har trengt faste rutiner fra veldig tidlig av. Også da vi hadde «bare» én, og selv om de ikke trengte fullt så mye opplegg/aktiviteter da de var mindre som de gjør nå. Takk for kommentar og fin kveld til deg! 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s