Kjenner du ditt barns (og partners) kjærlighetsspråk?

Kan du tenke deg at barnet ditt, som du overøser med all din kjærlighet og omtanke og alt det beste du klarer å gi, en dag blir voksen og sier at han ikke har følt seg elsket?

Siden utgivelsen i 1992 har Dr. Gary Chapmans bestseller De fem kjærlighetsspråkene hjulpet tusenvis av par til å utvikle sterkere forhold ved å lære dem å snakke hverandres kjærlighetsspråk. Sammen med psykiater Ross Campbell har han også utgitt oppfølgeren De fem kjærlighetsspråkene til barn.

De fem kjærlighetsspråkeneChapman hevder at alle mennesker, voksne og barn, har et (noen ganger to) dominerende kjærlighetsspråk. De fem språkene er Bekreftende ord, Tjenester, Gaver, Kvalitetstid og Fysisk berøring.

Hver og en av oss både viser kjærlighet og søker kjærlighet gjennom vårt dominerende kjærlighetsspråk. Kilden til en god relasjon der begge parter føler seg elsket og verdsatt er dermed å lære seg å kjenne den andres kjærlighetsspråk.

Tenk deg at du ligger i ledelsen til en gullmedalje i OL i skiskyting. Du legger deg inn til siste skyting… full treff!! Bare at du la deg i feil skytebane…! Et feilfritt løp, full blink og likevel langt ned på resultatlisten.

Metaforen kan brukes på et forhold. Der begge gir og gir – på sin måte og med sitt utgangspunkt – men der de ikke befinner seg på mottakerens skytebane. De skyter blink, de treffer bare ikke riktig tavle. De snakker ikke samme kjærlighetsspråk!

Som regel viser vi vår kjærlighet ved å bruke det språket vi behersker best. Det er dette språket vi bruker både til å fylle opp vår egen «kjærlighetstank» og til å fylle andres. Dermed kan en mann som gjør husarbeid, hagearbeid, fikser bilen og tar ansvar for vedlikehold i huset (Tjenester) til sin overraskelse høre sin kone si:

«Du viser meg ikke at du elsker meg. Du gir meg aldri en klem, stryker meg over håret eller tar initiativet til sex» (Fysisk berøring).  Eller: «Hvorfor tilbringer du ikke mer tid med meg? Hvorfor jobber du så mye?» (Kvalitetstid). Og: «Hvorfor kjøper du ikke blomster til meg? Hvorfor overrasker du meg aldri med en gave… bare sånn uten videre?» (Gaver) Eller: «Du sier aldri til meg hva jeg betyr for deg. Hvorfor gir du meg ikke oftere tilbakemelding på hvem jeg er for deg og hva mine gode egenskaper er?» (Bekreftende ord).

Men dersom hennes primære kjærlighetsspråk er Tjenester vil hun føle seg elsket og respektert fordi mannen hennes gjør så mye for henne. Hennes kjærlighetstank er full.

De fem kjærlighetsspråkeneI følge Chapman har barn – som voksne – en primær måte å uttrykke og motta kjærlighet på. Og ditt kjærlighetsspråk kan være totalt forskjellig fra ditt barns! Mens du gjør alt du kan for å vise din kjærlighet kan hun oppleve noe helt annet. Ved å bli bevisst dine barns kjærlighetsspråk kan man lettere lære seg å kommunisere med respekt og skape tilknytning og forpliktelse på en måte som barnet ditt kan identifisere seg med.

Både jeg og mannen min har lest Chapmans bok om de fem kjærlighetsspråkene og  jeg anbefaler den varmt! Den er enkel og kjapp å komme seg gjennom og det kan gi noen aha-opplevelser om hvorfor noen ting er så viktig for partneren din (kanskje noe helt annet enn du tror?). Det er et fint utgangspunkt for en samtale! Boken har også et kapittel om kjærlighetsspråkene til barn.

Boken om kjærlighetsspråkene til barn har jeg ikke lest enda, men jeg har satt den opp på listen min! I følge Dr. Chapman er det ikke bare viktig å bruke barnas kjærlighetsspråk gjennom måten vi viser vår kjærlighet. Han sier også at måten vi irettesetter dem på eller lærer dem nye ting vil være mer effektiv om vi kjenner barnets kjærlighetsspråk.

Les mer om de fem kjærlighetsspråkene og ta testen her: The 5 Love Languages. Bøkene kan bestilles på Amazon.com.

Har du lest De fem kjærlighetsspråkene? Hva synes du? Tror du dette er like relevant anvendt på barna våre?

8 tanker om “Kjenner du ditt barns (og partners) kjærlighetsspråk?

 1. ToPlussTre Innleggsforfatter

  En liten kommentar til innlegget: Barna bør nok være tre-fire år og oppover før vi kan begynne å snakke om et dominerende kjærlighetsspråk.

  Svar
 2. Line

  Åhei, dette er boka for meg! Elsker denne type bøker og sluker de rått, og jeg tok selvfølgelig testen også 🙂 Mitt språk ble kvalitetstid, veldig interessant!

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Så bra! Min er også kvalitetstid. Etter at jeg leste boka har jeg blitt mye mer oppmerksom på hvorfor jeg reagerer son jeg gjør, for eks når mannen min jobber mye eller er vi har lite tid sammen. Og jeg har blitt mer oppmerksom på hans «språk» og hva som betyr mest for ham 🙂

   Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Jeg tror at de aller fleste foreldre «leser» barna sine godt nok til å vite hva som fungerer for dem, men det kan likevel gi noen aha-opplevelser. Kanskje særlig kjærlighetsspråkene anvendt på parforhold! 🙂

   Svar
 3. EventyrElin

  Vet du, jeg har lest om dette tidligere. Og jeg fikk meg en skikkelig aha-opplevelse. Arvingen har vært veldig selvstendig. Han har labbet i vei når vi har vært ute på tur fra han var halvannet år. Da var han jo også pent nødt til å gå mye selv, fordi han ble storebror til Bajas. Bajas har alltid elsket å bli båret. Han vil aldri gå selv. Når han ble storebror til Sjefen, også som halvannetåring, ble det et skikkelig problem for meg. Jeg ville jo ikke bruke Sjefen som grunn til at han ikke kunne bæres lenger, ville unngå sjalusi osv så godt jeg bare kunne. Men det ble jo vanskelig å skulle ha en i bæresele og en på ryggen.. Dermed har jeg forøskt å lære ham at nei, du er så stor nå at du kan gå selv.

  Bajas nærmer seg tre år nå. Vi venter enda et barn. Han må gå selv. Jeg har begynt å irritere meg over gutten som ikke har sett ut til å ville gå selv, som maser om å bæres enda mamma har sagt at han skal gå selv. Så skjønte jeg det. Å bæres er kjærlighet for ham. Han trenger det som en bekreftelse på at vi fortsatt er glad i ham. Jeg syns jo det er skikkelig rart – fordi vi koser og leser og tuller og gir en hel masse oppmerksomhet, også i form av egentid. Men den bæringa. Det er gull for ham. Det er påfyll. Å tilby han som snart blir tre år å bli båret opp trappa når guttene skal legge seg, det gir ham så mye! Og etter at vi innimellom tilbyr, spør og lar ham bli båret, har han nesten sluttet å spørre (mase..) etter dette selv. Nå går han lange turer i marka uten så mye som et spørsmål. Så ja, jeg kjenner meg igjen 😉

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Jeg skjønner veldig godt hva du mener! Det er så lett å «kjøre på» og behandle alle ungene likt. Men de samme rutinene og metodene fungerer ikke nødvendigvis på alle! Det kan være temmelig frustrerende, men det er jo veldig logisk!

   Ungene er ikke små mini-utgaver av oss selv og heller ikke kopier av hverandre. Det tar tid å bli kjent med personlighetene deres; hvorfor de reagerer som de gjør, hva de liker og ikke liker og hvordan man best «når gjennom». Jeg synes kjærlighetsspråkene er en fin påminnelse om akkurat det!

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s