Morgenfugl eller natteravn?

«Det finnes ikke A-mennesker og B-mennesker«, har jeg hørt mange ganger. «Det handler bare om vaner og uvaner og om å lage seg rutiner og følge dem!»

Morgenfugl?PØH! Jo visst finnes A-mennesker og B-mennesker! Det kan mannen min skrive under på! Det finnes A-mennesker og B-mennesker, og er du av den siste sorten, som meg, og ønsker deg barn gjør du klokt i å finne deg en partner som er det motsatte!! I´m just saying

Å være B-menneske er nemlig veldig lite kompatibelt med å være forelder! Min indre klokke jobber mot meg og forteller meg at jeg helst skulle lagt meg en time eller to senere, men fornuften sier meg noe helt annet. Det er ikke sånn at jeg er oppe halve natten, men det blir stort sett den ene timen-halvannen for sent, som gjør himmelstor forskjell om morgenen!

Rundt klokken fem på ettermiddagen føler jeg meg som regel som en død sild. Det er da jeg tenker «i kveld… i kveld skal jeg legge meg rett etter ungene!!»

Men så, rundt klokken 20-21, får jeg gjerne en hyper-energi-boost. Det er da jeg får for meg at jeg skal vaske kjøleskapet, rydde bort de utvokste klærne til ungene, skrive et lengre blogginnlegg eller lage spillelister av musikken min. Kreativiteten blomstrer og lakenskrekken kommer snikende.

Heldigvis er jeg gift med et A-menneske som spretter opp med solen og synes det er helt ok! Mens jeg fortsatt sitter med øynene halvt gjenklistret en halvtime etter å ha kommet meg ut av sengen og verken orker å snakke eller gjøre så mye annet kan han stikke på ro-trening eller ta seg en løpetur… Vi har funnet en slags rutine som fungerer, med at jeg tar ungene om nettene og han står opp om morgenen og lar meg sove litt lenger.

Jeg har prøvd alle triksene i boken: Gå en morgentur, stå opp til samme tid hver dag, ikke drikke kaffe etter klokken fem på ettermiddagen, få masse aktivitet og dagslys, ikke trene sent på kvelden, ikke sitte foran skjerm eller tv siste timen før legging (ehhh… den siste der har jeg forresten ikke lykkes helt med, men jeg jobber med saken…!). Jeg skjerper inn en stund, før det gradvis sklir ut igjen…

Jeg skulle faktisk gjerne sovnet klokken ti på kvelden og kommet meg opp om morgenen uten å føle at jeg befinner meg i en annen tidssone enn resten av familien! Det er bare sååååå vanskelig å få det til…!

Visstnok er 16-17 prosent av oss A-mennesker, 16-17 prosent B-mennesker og resten i en verken-eller-kategori som har ganske lett for å forme døgnrytmen sin etter omstendighetene.

I følge denne testen er jeg «B-menneske light, som liker å være oppe om kvelden og heller sove litt lengre på morgenen» (what a surprise!).

Hva med deg? Vet du om du er A- elller B-menneske? Ønsker du morgenen velkommen eller kryper du under dynen og håper at verden bare kan forsvinne et par timer?

God fredag til deg!

Morgenfugl?

 

10 tanker om “Morgenfugl eller natteravn?

 1. Jannicke

  Akkurat sånn er det 🙂 Kjenner meg veldig igjen i beskrivelsen av energi og kreativitet som bare flommer over så snart klokka har passert ni på kvelden.
  Jeg er B, mens Marius heldigvis er A. Det hjelper at han tar barna hver eneste dag i helgene, og jeg sover en time eller kanskje til og med to ekstra. Heldige meg!
  Jeg leste nettopp at i følge forskning finnes det absolutt A- og B-mennesker. Det har noe med temperaturen i kroppen å gjøre. A- mennesker når en bunntemperatur tidligere på morgenen enn B- menneskene, og dermed våkner de tidligere…
  Det skal sies at jeg var veldig flink til å legge meg tidlig det året jeg hadde to toåringer, jobb og studerte ved siden av. Tror ikke jeg hadde overlevd ellers 😉
  Ha en deilig fredag og god påske!

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ja, det er utrolig frustrerende! Samme hvor trøtt jeg er tidligere på dagen sier det liksom «klikk» utpå kvelden, og så blir det aaaaaltfor sent…

   Jeg har også vært disiplinert i perioder (ellers omkommer man jo med småbarn!), men så sklir det litt ut igjen. Takk og lov for at vi ikke er to B-mennesker her i huset…!

   Jeg har også lest at det definitivt finnes A- og B-mennesker, men jeg har ikke hørt om det med kroppstemperatur. Høres logisk ut…!

   Fin fredag og påske til deg! 🙂

   Svar
 2. EventyrElin

  I følge testen er jeg mer A enn B, men det tror jeg handler mest om struktur og nødvendighet. At jeg alltid har vært tidlig oppe og tidlig i seng, og er pent nødt til å fortsette sånn skal jeg ikke ende opp med å hive ungene ut på verandaen før klokka har passert 8 på morgenen, liksom… 🙂 Men jeg får også en boost etter 20-21. Og er mest kreativ på kvelden. Kanskje det bare handler om at da har jeg endelig fått fred rundt ørene… 😉

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ja, det kan jo være noe med det, at det endelig er tid til å sette seg ned og være for seg selv etter klokken syv! Og man må være litt strukturert med legging for å overleve dagene med barn…

   Jeg tror likevel alltid at jeg har vært B-menneske. Husker at jeg slet som fy med å stå opp allerede på barneskolen, og at de fleste prøver, tentamener og eksamener har blitt forberedt gjennom sene nattetimer… 😉

   God helg til deg!

   Svar
 3. Carina

  Definitivt et B menneske. Og heldigvis har jeg funnet meg en A-mann, som står opp. (Da vi enda bare var studenter, og bodde hver for oss, fikk jeg frokost på sengen hver gang jeg sov hos ham, mens han startet dagen ved pulten..kremt.) Mine beste skoleoppgaver er alle skrevet på natta.. Men det var før barn. Nå må jeg jo sove… Det er bare det at jeg ikke sovner. 😉

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ahhh… tipper du savner frokostene på sengen nå! Men du kan vel ikke akkurat si «du kjære, tusen takk for at du står opp tidlig hver helg så jeg kan sove lenger… du kunne ikke likegodt kommet med en frokost til meg også?!» Haha 😉

   Jeg har også ofte trøbbel med å sovne. Legger jeg meg klokken 22 er det bare å glemme. Det gikk bra den verste ammeperioden med tvillingene, men nå funker det ikke… Problemet er at jeg trenger 8-9 timers søvn ideelt sett!! Vanskelig kabal å få til det der…!

   God helg og påske til deg! 🙂

   Svar
 4. Line

  På spørsmål syv om tidlige flyavganger burde det vært et alternativ som dette: Jeg velger å ikke sove den natta, kan ta igjen søvn på flyet!

  Jeg ble for øvrig ikke overraskende et B-menneske. Så på Puls her om dagen om A- og B-mennesker og kroppstemperatur, og jeg er ALLTID kjempekald om morgenen, da er det visst ikke rart at jeg ikke har lyst til å stå opp heller. Men egentlig, så skulle jeg ønske jeg var A-menneske, det hadde gjort hele hverdagen så mye enklere. Og uansett om jeg legger meg åtte, ni, ti eller tolv, så er jeg like trøtt når småen våkner klokka seks (eller før)! ÆSJ!

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Sånne tester «mangler» liksom alltid noen alternativer, men man får jo et hovedinntrykk 😉 Synes den temperatur-teorien høres logisk ut. Jeg skulle også ønske jeg var A-menneske; det er så forbannet upraktisk å være B-menneske med småbarn…! God søndag til deg! 🙂

   Svar
 5. Livet i Casa Didriksen

  Jeg er ikke et utpreget B-menneske for jeg liker egentlig å legge meg innen rimelig tid på kvelden og jeg liker også, når jeg får bestemme helt selv å komme meg opp rundt ni et sted. Men kommer meg aldri i seng på kvelden og er dermed forferdelig trøtt på morran. Men tror det skyldes mangel på timer søvn. For hadde jeg levd alene i en hytte og latt instinkter styre meg tror jeg at jeg hadde spruttet opp med sola og lagt meg veeeldig tidlig.. Tror også at det skifter litt med hvor man er i livet det der..

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Tok du testen? Jeg tror også det svinger litt med hvor man er i livet. Men hvis du tar bort alle sånne faktorer som nattevåk og barn og alt det der, som du sier, og da tror at du ville lagt deg tidlig og stått opp tidlig så tipper jeg du er A. Jeg ville vært oppe halve natten (i hvert fall om sommeren) og våknet til lunsjtid 😉 Fin søndag til deg!

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s