De egentlige grunnene til at vi bør trene

Dette er fra en mamma til en annen. Ikke for å gi dårlig samvittighet, ikke for å gi en oppskrift på hvordan du kan gå ned ti kilo på fire uker. Ikke for å gi enda et inntrykk av at veien til et lykkelig liv handler om kontroll og perfeksjon.

De egentlige grunnene til å treneAkkurat dette med aktivitet er noe jeg brenner for! Jeg vokste opp med foreldre som har hatt fysisk aktivitet som en stor del av livet både yrkesmessig og på fritiden.

Å sitte i salen mens mamma hadde timer som instruktør var like naturlig for meg og søsteren min som å sitte rundt kjøkkenbordet og spise boller (vi gjorde det også, altså!). Og i mange år jobbet jeg som instruktør selv, ved siden av studiene. Fysisk aktivitet kommer nok alltid til å ha en betydning i livet mitt.

Jeg trenger neppe ramse opp alle de helsemessige grunnene til å være aktiv. Myndighetene minner oss stadig om «minimum en halv time om dagen», og vi vet at i vår del av verden er konsekvenser av overvekt og inaktivitet i ferd med å bli enorme.

Fysisk helse henger også tett sammen med mental helse, og regelmessig aktivitet kan forebygge depresjon og andre lidelser. Disse tingene bør jo alene være grunn nok til at vi får på oss løpeskoene!

Men det er vanskelig! Det er vanskelig å finne motivasjon og det er vanskelig å sette av tid. Det er vanskelig å erstatte dårlige vaner med nye, gode vaner. For mange er det noe som gir konstant dårlig samvittighet og som skyves bak i bevisstheten med en unnskyldning om at det ikke passer helt inn i livet akkurat nå. For andre er det noe som kommer og går; perioder med strenge dietter og trening som avløses av perioder med (mye) mathygge og slappere treningsvaner.

Vi kvinner er særlig flinke til å sette oss selv til side for å ta oss av alle andre. Mann, barn, interiørprosjekter, jobb, utvidet familie, venner… det meste har en tendens til å komme foran oss selv.

Så hvor skal vi ta tiden fra til å trene? Hvordan finne motivasjon, inspirasjon, energi?

Se for deg at kroppen din er huset du bor i. At lyset skinner i vinduene, at det er harmoni og balanse, at det er et fint sted å være. Et sted der du blomstrer, der familien din trives og venner har lyst til å komme på besøk.

Og motsatt: Et nedslitt, falleferdig hus som har blitt vanskjøttet over flere år. Der elektrisiteten skurrer, det er kaldt og ukoselig og ingen – aller minst deg selv – trives.

Jeg tror vi altfor ofte henter motivasjonen på feil sted! Et ønske om å gå ned fire kilo innen sommeren. Bli kvitt cellulittene. Endelig kunne bruke den buksen som passet så fint før. Vektreduksjon kan så klart være en positiv bi-effekt av en livsstilsendring, og et legitimt utgangspunkt for å gjøre endringer! Men hva skjer når kiloene er borte?

Den egentlige motivasjonen til å holde oss i form bør ikke komme utenfra! Det bør ikke handle om kiloer eller et forvrengt samfunnsideal som forteller hvordan vi «bør» se ut. Faktisk heller ikke «fordi helsemyndighetene sier det».

Den bør komme fra hjertet!

Fordi vi har blitt gitt den kroppen vi har i gave, og vi vet den fortjener at vi behandler den godt!

Fordi vi ønsker energi og styrke til å leke med barna, gå tur med hunden og gjøre husarbeid.

Fordi vi vet at aktivitet løser spenninger og får tankene til å flyte og finne nye veier.

Fordi vi vet at ting ofte ser annerledes når vi har vært i aktivitet. Et stort irritasjonsmoment kan plutselig fremstå som en bagatell, og den vanskelige samtalen vi har utsatt virker lettere å ta.

Fordi vi blir glade!

Fordi vi sover bedre!

Fordi vi føler oss bedre!

Fordi aktivitet kan gi unike opplevelser – i naturen, med venner, ved å mestre

Fordi vi blir bedre partnere og mammaer når humøret er stabilt og tålmodigheten rekker lenger.

Fordi vi er rollemodell for barna (kanskje særlig døtrene) våre ved å vise at vi finner glede i å bruke kroppen vår. Barn som har vokst opp i et aktivt hjem får sunnere kroppsoppfatninger og blir mest sannsynlig aktive selv.

Fordi familien vår fortjener at vi holder oss så friske som utgangspunktet vårt tillater!

Fordi vi, når vi bruker alle disse argumentene for å holde oss aktive, forteller oss selv og omgivelsene at vi er glad i oss selv og i dem.

Med den rette (indre) motivasjonen for et aktivt liv er sannsynligheten større for at man holder seg der. Fordi man kjenner at kropp og helse handler om så utrolig mye mer enn kilo.

Jeg kan ikke huske noen gang å ha «skrudd av» trening helt. Men det har svingt litt og vært faser hvor det har vært lett å trene og tunge faser hvor jeg har måttet gi meg selv et spark (eller fem) bak. Erfaringen min har lært meg at det særlig er på de tyngste dagene at jeg trenger det mest.

Typen aktivitet og ambisjonsnivået har også måttet justeres med svangerskap og en hektisk hverdag med tre barn på under to år. De siste fire årene har jeg for eksempel ikke satt foten min på et treningssenter. Å komme meg til og fra et senter tre kvelder i uken har vært å legge listen for høyt.

Det har i stedet handlet om å tenke at litt er nok!

Øvelser for å holde bekkenet såpass i sjakk at jeg kunne komme meg ut av sengen da jeg var gravid med tvillingene. To babyer i vognen, musikk på øret og gå av gårde i høyt tempo. En halvtimes løpetur etter legging. Noen øvelser foran tv-en eller webtrening på kvelden. Ta med ungene til parken på andre siden av byen så jeg vet at jeg må gå litt ekstra. En tur med hunden.

Livsstil og helse bør ikke være enda et område vi kvinner skal perfeksjonere og vise vår vellykkethet på! Det bør handle om å ta vare på oss selv, gi oss selv et pusterom, kjenne gleden ved å være frisk og ved å ha balanse i livet.

Kommer du på flere gode grunner til å holde deg aktiv? Er du så aktiv som du skulle ønske? Synes du det er vanskelig å finne motivasjon?

Fin tirsdag til deg!

De egentlige grunnene til å trene

 

4 tanker om “De egentlige grunnene til at vi bør trene

 1. Anna GL

  Du har så rett så rett! Den viktigste grunnen til at jeg ønsker å holde meg i form, er at jeg alltid skal kunne leke med ungene mine uten at jeg syns det et ork hele tiden. (Ja, noen ganger er man slitne, men dårlig form gir dårlig ork.) Jeg har aldri vært opptatt eller glad i trening, men jeg innser veldig at jeg må gjøre noe med det. Nå venter jeg nr to og er veldig spent på hvordan det blir å bli tyngre denne gangen – bare ett år etter forrige gang jeg var like stor. 😉

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Oi, så spennende med en til på vei da, gratulerer! Det blir to tette 🙂 Ja, det kan være tungt å motivere seg innimellom. Det er da jeg synes det er viktig å senke terskelen og si til seg selv at trening ikke nødvendigvis innebærer å løpe på tredemølle! 😉 Håper formen din for øvrig er fin – ha en fin kveld!

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s