Ingen har godt av uhemmet skryt

En godt etablert «sannhet» i vår del av verden er at veien til komplett lykke handler om å «realisere seg selv».  I et samfunn der jeg-et («the great I am») har tatt stadig sterkere over for religion, familie og sosiale nettverk har selvhjelpslitteratur og coacher (og terapauter, for den saks skyld) virkelig funnet sitt levegrunnlag!

Da jeg leste Anne-Kath. Hærlands spalte i VG helg, der hun kritiserte coaching-industrien for å befinne seg i et tvilsomt etisk landskap , tenkte jeg «spot on!»

Nå kjenner jeg ikke til denne konkrete coachen eller hennes praksis, så jeg skal ikke uttale meg om det. Ettersom jeg skriver en mammablogg skal jeg faktisk ikke uttale meg nevneverdig om coaching i det hele tatt.

Men jeg synes det underliggende budskapet er verdt å si noe om:

Vårt samfunns overdrevne tro på individet, på jeg-et og på vår egen unikhet. Ideen om at vi skal oppnå komplett lykke, kunne «tenke oss til suksess»og nå målene våre bare vi finner frem «tigeren i oss selv».

Sånn sett man si at coaching-bransjen representerer en «live-versjon» av selvhjelpslitteratur av typen: «Tenk deg rik», «Tre veier til suksess» og «Bli den beste utgaven av deg selv».

Den brutale sannheten er at vi ikke alle kan oppnå akkurat hva vi vil. Vi kan ikke alle bli like suksessfulle, tjene like mye penger, bli like vakre, få til hva enn det måtte være. Å prøve å overbevise noen om det motsatte er bare slemt, i beste fall uklokt. Og vi blir alle bare mer ulykkelige av å tro på det.

Og faktum er at det heller ikke bør være et mål!

Ingen har godt av ukritisk heiing og skryting, enten det er i en coaching-setting, i næringslivet eller i oppdragelsen av barna våre.

Jeg har tidligere skrevet om «Generation Me«, som hele livet har blitt heiet på og skrytt opp i skyene, blitt fortalt at de er unike og kan få til akkurat hva de vil. Når Generation Me møter livets realiteter utenfor hjemmets trygge hule rakner det i sømmene for mange.

Livet er lunefullt. Det byr på utfordringer og tøffe tak. Livet er rutine, det er jobb, det er middelmådighet og det er hverdager. Og sånn skal det faktisk være! Hvis hele vår verdi står og faller på hva vi gjør i stedet for hvem vi er blir det utfordrende å finne tilfredshet.

Baksiden av «du kan få til alt du vil», «du er din egen lykkes smed» og «du er selv nøkkelen til din egen suksess»-mentaliteten er nemlig dette: «Hvis jeg ikke lykkes er det min egen feil. Jeg er helt håpløs«.

Derfor skylder vi ungene våre å utstyre dem (og oss selv) med litt realisme! Jeg snakker ikke om å trykke dem ned og fortelle dem «du kan ikke». Men de trenger en sunn balanse mellom «dette får du til med litt innsats», «jeg har tro på deg» og «noen ganger lykkes du ikke og da er det helt greit, det også».

Uhemmet ros og mangel på kritiske spørsmål skaper individer med høy selvtillit, men en elendig selvfølelse. Man er ikke verdt noe når man ikke «får det til». Men det er selvfølelsen som redder oss når vi møter motgang! Som gjør at vi tåler kritikk og utvikler oss av det. Som gir oss et realistisk bilde av hva vi kan oppnå og forteller oss at vi er akkurat like mye verdt enten vi får til det ene eller det andre.

Jeg synes det er fint å heie hverandre frem! Og vi skal selvsagt ikke slutte å rose barna våre!! Man (og kanskje særlig vi kvinner) trenger ofte et lite dytt bak i form av et «kom igjen, dette klarer du». Nettverk og sosial støtte er viktig.

Sånn sett kan coaching, både i en én til én-setting og i en gruppe ha mye bra for seg. Selvhjelpslitteratur også. Vi kan inspireres og motiveres. Vi kan lære av andre. Det er klart vi kan utvikle oss. Jeg ville likevel vært skeptisk til løfter om gull og grønne skoger!

For hva vil det egentlig si å realisere seg selv? Når vi har kommet til toppen av Maslows behovspyramide og alle våre grunnleggende behov er dekket; hva skal da til for å oppnå følelsen av lykke?

Er det nødvendigvis mer av meg, jeg kan og jeg ønsker? Eller kanskje heller en orientering mot andre; mot samfunnet, mot miljøet, mot våre nærmeste eller noe helt utenfor oss selv?

Les for øvrig Hærlands egne kommentarer til innlegget her.

Ingen har godt av uhemmet skryt

9 tanker om “Ingen har godt av uhemmet skryt

 1. trompetmor

  Å realisere seg selv handler om læring, mestring og nå sine mål , jeg har tidligere skrevet et innlegg om hva som er selvrealisering for meg. Det er ikke nødvendigvis å ha en stor karriere eller ha de fleste vennene,… men det kan også være det.
  Å realisere seg selv er individuelt og hver enkelt må finne ut hva som skal til for å ha det bra med seg selv, for å være fornøyd. På en annen side tror jeg ikke vi noen gang kommer helt til topps i Maslows pyramide, det vil alltid være ett eller annet vi skulle ønske var et hakk bedre. Det er viktig å lære barna sine om disse tingene, å sette mål, lære gjennom hele livet og mestre…og om du ikke mestrer så prøv på nytt eller godta at det ikke gikk denne gangen. Helt enig med deg, at de må lære seg at de ikke er noen dårligere mennesker selv om de ikke får til alt. Det å reise seg gang på gang er viktig!

  Gå gjerne inn å les hvordan jeg realiserer meg selv aller mest:)
  http://trompeteneogmammatanker.blogspot.no/2012/11/i-en-materialistisk-tid-utfordres-vi-pa.html

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Takk for et fint innspill, og for tips om ditt innlegg! Du har mange poeng der. Å realisere seg selv er i høyeste grad individuelt. Men jeg tror vi alle i vårt samfunn kan ha noe å lære av ikke-vestlige kulturer, som ofte er langt fattigere enn oss, men som likevel scorer høyere på subjektiv lykke. De finner mening i religion, familie og «det nære». I vår verden er det, som du sier i ditt innlegg, vanskelig å slå seg til ro med det man har.

   Jeg tror det er et «umulig prosjekt» å finne lykken ved stadig å ønske at ting var et hakk bedre. Her tjener coaching-industrien (og mange andre) store penger på vårt lykke-jag, men det er nok dessverre mange som selger luftslott.

   Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Takk for tipset! Jeg har ikke lest den, men var på et foredrag med ham en gang, og det er jo nettopp dette det handler om! Det er et paradoks at vi i ikke er mer lykkelige i dag enn vi var på 50-tallet, at depresjoner i den vestlige delen er stadig økende og at den subjektive følelsen av lykke ser ut til å være sterkere i mange fattige land. I vår stadige søken etter «mening» og lykke er det nok mange som har funnet et godt marked for produktene sine.

   Svar
 2. På tjukka

  Så enig, så enig! Heiing og hyggelighet er bra, men realisme må jo til. Og det er mange som sier «ungdommen nå til dags, de skrytes så fælt av at det blit problemer» osv, men jeg har en sterk mistanke om at en del kvinner i alderen 40-60 nærmer seg samme regla. Og – hvor er fokuset utover? Hærland nevner det jo, her i USA er det jo mange som er glad i Oprah og selvhjelp og «tenker-du-riktig-blir-du-lykkelig», men de er så flinke til frivilighet i tillegg. Alle driver med en eller annen «charity». Tror jeg hjelper vel så mye som enhver selvforherligende selvtillitsopkkvikkerbok/kurs. I tillegg – det er farlig og selvsentrert å si at man kan tenke seg frisk, tenke seg lykkelig, tenke seg suksessrik. De som faller utenfor faller enda lenger når samfunnet begynner å tro at du får som du fortjener.

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Jeg tror også på at mange ville få en «aha-opplevelse» i hvor mye glede som kan finnes i å vende perspektivet litt «utover»! Jeg er også enig i at den «du får som du fortjener»-tankegangen er skummel, og det er jo konsekvensen av ekstrem individualisme, dessverre! Du som er i USA opplever jo sikkert dette enda sterkere, men så er det heldigvis også motpoler, som du sier!

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s