Hjemme med barn del 2: Mine tips

Jeg har vært hjemme i permisjon i to år nå etter at tvillingene ble født. For noen uker siden skrev jeg innlegget «Hjemme med barn del 1: Fordeler og utfordringer», og jeg sa jeg skulle komme med en del 2 med noen tips for en bra hverdag hjemme.

Hjemme med barn Som jeg skrev i det første innlegget er fleksibilitet, frihet og masse tid noe av det som gjør det så verdifullt å være hjemme. Mye kos og fantastiske øyeblikk, hver eneste dag! Men hverdag er hverdag, enten man er «på jobb hjemme» eller ute.

Og det er krevende å være hjemme, selv om mange ser ut til å tro at man ikke bruker tiden sin på annet enn å bake og velge ut tapet til stueveggen! Det kan være ensomt og monotont og det er vanskelig å unngå å føle seg utmattet og tom for energi og inspirasjon til tider. Det vil ikke si at det ikke er verdt det!!

Mine beste tips for en bra hverdag hjemme:

 • Aller først: Ikke forvent det perfekte, verken av deg selv eller ungene! La hver dag starte med blanke ark og innse at du trolig kommer til å kjefte, være pinlig lite pedagogisk, la ungene sitte litt for mye foran tv-en og ha litt mange hurtigmåltider (eller brødskiver til middag) innimellom…
 • Ha en plan for dagen, og en «hovedaktivitet». Tur på åpen barnehage? Lage noe hjemme? Gå på bibliotek eller museum? Til en park? Lekeplass med niste? Tur i skogen?
 • La ungene lære å leke selv. Hvis jeg involverer meg en liten stund med en styrt aktivitet (for eksempel tegning eller puslespill) er det mye lettere å la dem leke på egen hånd etterpå. Når de leker fint prøver jeg å holde meg mest mulig i bakgrunnen (helt til det blir i overkant mye hyling, voldelige episoder eller ødelegging av inventar…)!
 • Gå ut et par ganger om dagen! Det er ikke alltid like festlig å ta på tre lag klær og komme seg ut i snø, regn og sur vind. Men det gjør innetiden etterpå så mye mer levelig…
 • Ta med barna på daglige gjøremål. Få dem til å putte klærne i vaskemaskinen, la dem stå ved benken når du lager mat, la dem prøve støvsugeren eller å moppe gulvet.
 • Bruk tv for alt det er verdt! Men med litt sunn fornuft… Jeg synes tv er helt topp når vi skal gjøre oss klar om morgenen eller når alle er slitne og lei på ettermiddagen. Men vi prøver å rydde bort andre leker og ha «tv-tid» som en begrenset aktivitet en stund av gangen. Står den og surrer altfor lenge blir de rastløse, kranglete og i dårlig humør.
 • Ungene mine har en egen radar for når jeg er utilgjengelig. Det er en evig kilde til frustrasjon med alt jeg gjerne skulle lest på nett samtidig som ungene står og trekker meg i benet. Bedre å legge duppedingsen helt bort og ta den frem i en pause…
 • Legg inn tid til egen trening/aktivitet sammen med barna. En tjue minutters løpetur med dem i vogn til en lekeplass og litt øvelser der mens barna leker er den beste utnyttelsen av tid jeg kan komme på!
 • Ha et lite bibliotek hjemme, enten ved å kjøpe eller låne. Bøker er verdens beste underholdning, og det er gøy å la ungene velge seg hver sin bok til en lesestund.
 • Spill musikk! Musikk dere kan danse og hoppe og synge til, eller rolig musikk i bakgrunnen. Dagen min hadde sett temmelig grå ut uten! Og jeg merker at ungene roer seg med musikk.
 • Gjør avtaler med andre voksne i samme situasjon. Du trenger noen å snakke med (særlig på dager der du føler at du er på randen til å bli sprø!), og barna  synes det er topp å være på besøk eller lekegruppe med andre.
 • Roter på lekene. Gjem bort noen leker i noen uker av gangen, før du finner dem frem igjen. Da går de ikke så fort lei.
 • Planlegg middagene. Gjør innkjøp for uke eller noen dager av gangen så du sparer deg for turer på butikken.
 • Senk forventningene til husarbeid og andre prosjekter! Alle som har prøvd kan skrive under på at det ikke er i denne fasen man setter i gang med å male vegger eller pusse opp den gamle stolen man fikk på loppis. Jeg synes egentlig det har vært utrolig deilig å bo i en leid leilighet dette året, med null ansvar (og interesse for) å bruke tiden på sånt.
 • LE! Jada, jeg skal være den første til å innrømme at jeg ikke synes det er spesielt festlig der og da når treåringen setter pasta-bollen opp ned på hodet, men egentlig… Unger er rare. De er morsomme. De er verdens beste publikum for min egne dårlige humor! Dagen blir alltid bedre når jeg klarer å se det komiske i kaoset…!

 Er du hjemme med barn og har flere tips så del dem gjerne!

Fin kveld til deg!

Hjemme med barn del 2: MIne tips

14 tanker om “Hjemme med barn del 2: Mine tips

 1. trompetmor

  Mange fine tips! jeg kan være med deg og skrive under på dem:) jeg er også hjemmeværende for tiden og bruker mye av det du skriver om, spesielt dette med å være ute et par ganger om dagen uansett vær, gjemme noen leker på omgang så blir det spennende å ta dem frem igjen og dette punktet med å ikke forvente at du får gjort en masse husarbeid er spesielt greit å være klar over.. det er sjeldent så rotete hos oss som når vi er hjemmeværende:)

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Uff ja, gjett da! Rotete og skittent! Når alle er ute av huset hele dagen på jobb og i barnehage tar det jo litt mer tid før man trenger å gjøre rent, mens nå må jeg frem med støvsugeren omtrent daglig ettersom vi bor på så liten plass… Den beste strategien er å komme seg ut, enten på aktiviteter eller bare for å slite dem ut litt 😉

   Svar
 2. EventyrElin

  Du beskriver mange av mine overlevelsesstrategier spot on.. 🙂 Vi roterer på leker, har masse bøker i stua, ei hylle med inneaktiviteter og er ute Uansett vær og vind. Selv om påkledningssceansen med tre tette kunne være pyton da minste var så liten, var det alltid verdt det.. 🙂

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Åh, jeg er så glad for at parkdress-sesongen er over… Jeg følte omtrent ikke at jeg gjorde annet enn å kle av og på i vinter… særlig topp var det da jeg hadde armen i fatle i hele høst etter håndleddsbruddet, haha! 😉 Sommer er deilig!!

   Svar
   1. ToPlussTre Innleggsforfatter

    Uff ja… grønske og is og sølepytter og you name it… men jeg lar dem oftere gå med litt våte klær nå som det er så fint og varmt ute, så sparer vi litt vask på det, hehe 🙂

 3. Anja Elisabeth Holt

  Jeg likte aller, aller best denne: en hovedaktivitet hver dag.

  Selv om man ikke alltid får det til, så er lista lagt såpass lavt at det lar seg gjennomføre. Hva aktiviteten er varierer selvsagt, men at man skal ha en plan om noe. Det burde være mulig å trykke dobbel-liker!

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   🙂 Ja, uten en hovedaktivitet blir dagen ganske så lang… Som regel har vi noe litt organisert fra 10-12, typisk lekegruppe eller lekeplass eller bibliotek… Eller vi gjør litt ut av ettermiddagen, ved å lage mat eller tegne eller noe sånt inne. Jeg føler lilsom at jeg må «slite dem litt ut» på et eller annet litt halv-organisert, men det trenger ikke være så avansert – det kan holde å gå ned til elven og mate endene 🙂

   Svar
 4. Kirsti

  Utetid var redningen da jeg var hjemme med to tette for leng siden! Det reddet mor mange ganger(men jammen er det lurt å få sparket tenåringene ut av pc-verden av og til også!)

  Svar
   1. Kirsti

    De må røskes bort! Men heldigvis ser de sjøl også at en tur ut i lyset, og gjerne litt aktivitet er godt for humøret, det er bare så lett å glemme!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s