Hva gjør du om noen filmer ungene dine?

En venninne av meg hadde en creepy opplevelse på en av våre faste lekeplasser forleden. Hun var der med sønnen sin på to år, og ble plutselig oppmerksom på en mann som sto og filmet barna med mobilkameraet sitt.

Hva gjør du om noen filmer ungeneHun gikk bort til ham og spurte hva han drev med, og da gikk han i forsvar og lurte på om hun beskyldte ham for noe. Han sto nemlig bare og filmet fordi sønnen hans hjemme så godt likte å se videosnutter av lekende barn!

Jeg vet ikke med deg, men i meg skriker det «ikke pokker!» Hvilke barneforeldre står og filmer andres lekende barn uten at barna deres en gang er tilstede på lekeplassen, liksom?!

Ingen andre der utenom min venninne reagerte. Det kan godt være flere syntes det var ubehagelig (det vil jeg tro!), men det krever jo litt mot å gå bort og konfrontere. Jeg vet ikke helt hva jeg hadde gjort, men jeg hadde i alle fall følt et behov for å få guttene mine bort fra den plassen ganske fort!

Det skal jo litt til å oppleve noe så spesielt, men da venninnen min fortalte om dette begynte vi å diskutere dette med bildetaking og filming av andres barn. Hvor går grensen?

I barnehagen til guttene får vi lov å ta bilder av våre barn, men de ansatte er veldig strenge på at andres barn ikke skal være med uten etter samtykke fra foreldrene.

Mange publiserer bilder i beste mening på facebook av egne barn sammen andres barn, for eksempel fra bursdager og sånt, og selv om det er helt uskyldig og det er ungene til venner og kjente som også er aktive på facebook, betyr det at det er helt greit?

Bør man ikke egentlig ha som prinsipp at man spør foreldrene først, uansett? For denne bloggen synes jeg det er en selvskreven regel å spørre før jeg eventuelt legger ut bilder av andre, men det samme bør vel kanskje egentlig også gjelde andre sosiale medier?

Jeg har opplevd at en person la ut et badebilde av guttene mine på facebook sammen med sine egne to små etter at hun hadde sittet barnevakt. De var bare babyer, og man har jo forskjellige grenser når det gjelder sånt, men det var skyhøyt over min! Vi kontaktet henne umiddelbart og fikk det fjernet. Hun mente selvsagt ikke noe vondt med det og beklaget så mye, men det var en ubehagelig opplevelse likevel.

Hva gjør du om noen filmer ungeneNylig stoppet en asiatisk turist meg på vei ut fra butikken med guttene og spurte om å ta et bilde av oss. Det hele skjedde så fort at jeg rakk egentlig ikke annet enn å stoppe og smile før hun hadde takket og forsvunnet, og selv om det selvsagt var helt uskyldig er det ikke noe jeg var heeeelt komfortabel med.

Og så er det dette med eksponering av egne barn da, både på facebook og i andre sosiale medier. Det er jo et helt eget tema, som mange har skrevet om før meg.

På den ene siden tenker jeg at ungene våre vokser opp i en virtuell verden og kommer til å ha et helt annet forhold til sånt enn mange i min generasjon har. Men det bør jo ikke være en hvilepute som gjør det greit å pøse ut bilder og tekst uten sensur!

De har selvfølgelig krav på den samme beskyttelsen som vi voksne har, og nettet skal brukes med respekt. Men man beveger seg jo inn i et litt kronglete landskap om man skal kreve samtykke fra barna selv på alt som legges ut?

Jeg registrerer at enkelte er mer tilbakeholdne enn meg når det gjelder hva de legger ut av bilder  på facebook og her i bloggland, mens andre er mer åpne. Jeg har stadige runder med meg selv om dette. Min opplevelse er at de aller fleste er reflekterte og har en bevisst holdning, men at noen ikke har det. Hver og en må finne sin grense, og generelt er det nok bedre å være restriktiv enn det motsatte.

Men når det gjelder andre sine barn og andre voksne mener jeg den grensen bør være temmelig klar: Ikke uten samtykke!!

Hva med deg? Har du opplevd ubehagelig bildetaking av deg selv eller dine barn? Hvor går grensen for deg?

Fin kveld til deg!  

Hva gjør du om noen filmer ungene

4 tanker om “Hva gjør du om noen filmer ungene dine?

 1. Liga

  Jeg hadde nok gått med meget bestemte skritt mot mannen og bedt han om å slette videoen/bildene hvor mine barn var med. Dersom han hadde nektet, ja, da hadde jeg ringt politiet. Her i Norge hadde mannen nok blitt tatt med inn på politistasjonen. Og mobilen hadde etter all sannsynlighet blitt tappet og gjennomgått. Kanskje han allerede var i politiets søkelys. Praksis i England kjenner jeg ikke til på samme måte, men filming av barn av fremmede vil fort lede til mistanke om «ikke helt rent mel i posen».
  Min mann og jeg er meget restriktiv i forhold til at bilder av våre gutter legges ut på nettet. Hvis de ikke kan identifiseres er det greit. Vær holdning skyldes nok erfaringer vi daglig gjør i jobbene våre. Hver enkelt må selvsagt få gjøre som de vil.
  En fin kveld ønskes også deg.

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ja, jeg tror jeg hadde gjort det samme. Min venninne prøvde faktisk å ta bilde av ham for å eventuelt gi til politiet, men så gikk batteriet på telefonen. Han sluttet selvsagt å filme med en gang hun sa fra og stakk fort derfra, men for en ubehagelig opplevelse… Når det gjelder eksponering av egne barn for eksempel her på bloggen prøver jeg å følge sunn fornuft og begrense hvor mye jeg legger ut av dem, særlig der ansikter er godt synlig. Samtidig har jeg ikke lyst til å være helt hysterisk. Jeg synes uansett det er viktig å tenke gjennom hvilken linje man ønsker å legge seg på og ha et litt kritisk forhold til nettbruk generelt, særlig når barn er involvert!

   Svar
 2. Steinsdotter

  Det der hørtes rimelig ekkelt ut!
  Og jeg tror nok jeg hadde reagert. Og det var en veldig merkelig unnskyldning han kom med, en jeg ikke tror på for en femmer.

  At du reagerte på et badebilde kan jeg også skjønne.
  Da er gjerne barna nakne eller veldig lite påkledd. Men i slike skole/barnehage sammenhenger ser jeg ikke faren med å dele et bilde på facebook. Da tenker jeg på et bilde hvor alle barna for eksempel er samlet og står å synger eller noe. Jeg henter selvfølgelig inn samtykke av alle foreldre før jeg deler bilder av andres barn, og der jeg ikke har mulighet eller tid, så deler jeg ikke i det hele tatt.

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ja… jeg er enig med deg når det gjelder sånne gruppebilder som deles på fb – de er jo ganske så uskyldige… Men jeg synes det er greit å ha noen prinsipper. Og så bør man kankskje være obs på at andre kan ha heeeelt andre grenser enn en selv når det gjelder eksponering, som vi opplevde… 😉

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s