Kan man bli helt forberedt på foreldrerollen?

Kan man noen gang bli helt forberedt på foreldrerollen? Jeg er usikker. Samme hvor mange bøker man har lest. Om man er pedagog eller psykolog eller barnelege. Om man har vokst opp som enebarn eller i en stor søskenflokk.

«Motherhood is a choice you make everyday, to put someone else’s happiness and well-being ahead of your own, to teach the hard lessons, to do the right thing even when you’re not sure what the right thing is… and to forgive yourself, over and over again, for doing everything wrong.»

-Donna Ball-

Aldri helt forberedtJeg synes dette sitatet er så fint! Få mennesker i denne verden kan trigge så grunnleggende, usensurerte, skjellsettende, basale følelser i oss som barna våre!

Vi kan neppe være helt forberedt på frykten som velter opp i oss når barnet vårt blir sykt eller skadet eller forsvinner fra oss et øyeblikk. Kjærligheten vi fylles av når barnet smiler til oss for første gang. Hva natt etter natt uten søvn gjør med oss. Hvordan en toåring som slår seg helt vrang på vei ut døren om morgenen vil sette oss på prøve. Fortvilelsen når vi føler vi ikke strekker til. Hvordan vi reagerer den dagen vi får beskjed om at barnet vårt ikke er friskt. Tenåringen som utfordrer oss. Hvordan barn endrer forholdet til partneren vår. Og hvor uendelig, uendelig bekymret og sårbare vi kan føle oss!

Det kan komme som et lite sjokk når det synker inn at vi – for alltid heretter – kommer i andre rekke! Alt det vi tenker vi skal få gjort, alt vi har lyst til, må tilpasses noen andre hensyn. Vi må velge – i alle de små tingene vi gjør hver dag og i de store livsvalgene: Jobb og karriere, reising, hva vi bruker penger på, fritidsaktiviteter, hva vi spiser, hvordan vi snakker og opptrer. Velge å sette noen andre foran oss selv.

Vi kan vanskelig være helt forberedt på hvor lite «etter boken» dette lille barnet viser seg å være. At det ikke finnes én «oppskrift», men at alt vi leser og lærer må tilpasses og justeres og prøves ut. At veien blir til mens vi går. Og at alt vi trodde vi visste viser seg å gjelde noen andre, fordi vårt barn er helt unikt!

Og vi innser at vi kommer til å feile! På nytt og på nytt og på nytt. Etter hvert lærer vi av våre feil og klarer å manøvrere oss unna de samme fallgruvene. Men hver eneste dag dukker det opp nye ting, og vi går på trynet. Igjen og igjen.

For de er våre barn. Ikke noen andres. De er ikke en jobb vi kan forholde oss til med profesjonell distanse. De er livet vårt! De vi investerer all vår kjærlighet og energi og kunnskap i. De representerer drømmene vi hadde og alle forestillingene vi har om fremtiden.

De holder oss i sin hule hånd fra den dagen de blir født, og fra da av er det om å gjøre å la seg forme inn i rollen sammen med dem. De trigger alt vi har i oss: The good, bad and the ugly. Minnene vi har fra vår egen barndom og oppvekst. All bagasjen vi har med oss i kofferten, som er umulig å tråkke over og som kan gjøre oss sterke og godt utrustet, eller forvirret og hjelpeløse.

Nei, vi kan ikke være helt forberedt. Heldigvis er det heller ikke noe vi trenger å være! Det må være omtrent den eneste jobben i verden vi kan gå til uten formelle kvalifikasjoner eller en cv som forteller om vår erfaring.

Som vi kan gå til i kraft av å være oss selv, med alle våre feil og mangler og styrker og fortrinn, og utføre på en helt god måte!

Ikke helt perfekt. Og akkurat det er perfekt!

Ønsker deg en god dag!

Aldri helt forberedt

6 tanker om “Kan man bli helt forberedt på foreldrerollen?

 1. På tjukka

  For et flott sitat! Det er ikke så lett å forberede seg til dette nei, det er svære saker. Og jeg tenker at det er så annerledes for hvert barn at å ha gjort det før kanskje ikke hjelper all verden? Godt å trøste seg med at ens beste som regel er godt nok. Men det spørs om de ender med å «blame the mother» til syvende og sist uansett;-)

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Hehe ja, det gjør nok det… Men jeg tror vi selv er våre største kritikere, og heldigvis er tabbekvoten nokså stor… 😉

   Svar
 2. a-rime@online.no

  Veldig, veldig fint innlegg! :-)Sendt fra en Samsung Mobil

  ToPlussTre skrev:

  ToPlussTre posted: «Kan man noen gang bli helt forberedt på foreldrerollen? Jeg er usikker. Samme hvor mange bøker man har lest. Om man er pedagog eller psykolog eller barnelege. Om man har vokst opp som enebarn eller i en stor søskenflokk. «Motherhood is a choice you make »

  Svar
 3. Viktoria

  Jeg synes ikke det var et sjokk jeg. Verken med 1.-2. eller 3. barnet. Jeg hadde fullstendig realistiske forventninger, og det var både like slitsomt og like oppslukende som jeg trodde, til og med kjærligheten til barna var som jeg trodde. Men det er jo ikke bare de tingene i sitatet man velger hver dag, man velger jo også å være seg selv og ikke bare være mamma. Jeg hadde blitt et grusomt menneske hvis jeg bare var mamma og ikke Viktoria.
  Tror nok noen sier slike ting fordi det liksom skal bli noe enda viktigere og finere med mammarollen, jeg opplevde det sånn før jeg fikk barn selv, og gjør det nå også. Folk som vil kan godt sette seg inn i hvordan det er å ha barn, det er virkelig ikke veldig mystisk.

  Jeg sier ikke at det ikke erbåde er stas og viktig å være en god forelder, men det er en helt naturlig ting. Jeg har større problemer med å sette meg inn i folks fanatisme ang dyrene sine, selv om jeg forstår noe av det også ;)))

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ja, man må definitivt bestemme seg for å være annet enn «bare» foreldre også etter å ha fått barn!

   Jeg synes ikke det kom som noe «sjokk» å bli mamma (kanskje litt da nummer to og tre kom på én gang!), men det er altoppslukende og intenst og veldig utfordrende til tross for at det er det mest naturlige i verden.

   Jeg kjenner meg godt igjen i at man bare må prøve og feile og akseptere at ting aldri blir «perfekt» selv om man gjerne vil gjøre alt riktig. Det er ikke bare «lov», men umulig å unngå, å tabbe seg ut litt innimellom. Derfor synes jeg sitatet er fint 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s