Tøft å være norsk…

Det er jammen tøft å være norsk. Særlig i Norge!

«Mitt inntrykk av skandinavere er at dere er så poshe«, sa min amerikanske venninne en av de første gangene vi snakket med hverandre her.

Jeg grublet litt på det i ettertid. Jeg føler meg ikke spesielt posh. Har i grunnen ikke tenkt så mye på hvordan nordmenn oppleves utenfra i det hele tatt.

Tøft å være norskMen så sto jeg ved gaten i London på vei hjem på Norgesbesøk noen måneder senere, og da gikk det opp for meg. For skulle noen mot formodning ha glemt å sette nummeret på gaten og destinasjonssted opp på tavlen over meg ville det neppe vært noe problem å finne veien:

Blonde, vakre jenter, høye, kjekke menn og en større samling Michael Kors, Acne og Marc Jacobs enn på en motemesse i Milano. Der og da kjente jeg meg litt flau. Og satte min egen veske ned mellom bena.

Vi fleiper ofte med standarden på leiligheten vår her i England og sier at hadde vi bodd sånn i Oslo så hadde vi følt oss litt flaue. Ikke hatt spesielt lyst til å invitere noen på besøk, liksom.

Har vi det fælt? Nei, overhodet ikke! Det er et til tider litt høyt støynivå på seksti kvadrat med tre unger. Jeg er litt lei av å måtte oppsøke parker og lekeplasser flere ganger om dagen i mangel på hage. Lei av å vaske vegg-til-vegg-teppet som dekker gulvet både rett innenfor inngangsdøren og under spisebordet. Det blir deilig med oppvaskmaskin igjen og slippe å tørke klær på soverommet. Og det hadde så klart vært ålreit med en bil.

Men vi har det fint! Vi er heldige! Vi har masse tid sammen med ungene, fine opplevelser og i det hele tatt få bekymringer bortsett fra at mannen min har et krevende studieprogram og at vi må snu litt ekstra på krona dette året. Derfor er det en ironi at jeg ville følt det annerledes med samme standard hjemme i Oslo.

Ja, det er tøft å være norsk. Jeg sier det litt ironisk, men det er faktisk en sannhet i det. Etter de siste ukenes feriedebatt i mediene har jeg grublet enda mer på min venninnes kommentar.

Det er vanskelig å leve med ulikhet i overflodssamfunnet Norge, der «alle» har «alt». Det er tøft å falle utenfor i et samfunn der velstand er normen. Det er tøft å gå mot strømmen i «Annerledeslandet der alle er like». Den iboende tanken i oss nordmenn om at man gjerne kan være seg selv, så lenge man bare er som alle andre, har definitivt blitt mer synlig for meg som norsk i utlandet!

Trenger det egentlig å være så farlig at vi er litt ulike? At noen reiser på dyre ferier mens andre ikke gjør det? At noen går i dyre klær mens andre ikke gjør det? Verden er jo faktisk sånn at vi ikke kan få alt, hele tiden. Det kan kanskje bare virke sånn. Særlig i Norge!

Kanskje vi heller kan begynne å snakke litt mer åpent med hverandre om hva som skaper de virkelig gode opplevelsene i stedet for å lure oss selv til å tro at tre uker i Thailand eller et striglet designhjem er det som får ungene (og oss selv) til å ha det bra?

Det kan vel neppe kalles et problem at ikke alle familier har råd til å reise på ferietur til Marbella eller Disneyworld hver sommer? At mamma og pappa sliter med å få endene til å møtes i hverdagen og ikke har råd til en eneste ferie, selv ikke en campingtur hjemme i Norge? Ja. Å ikke få delta på fritidsaktiviteter, få ordentlig mat hver dag eller nye klær når det er nødvendig? JA! Det er et problem.

Jeg var overlykkelig over å tilbringe de aller fleste av min barndoms somre hos besteforeldre på Vestlandet og på gården min farmor vokste opp på i Hallingdal. Jeg husker markblomster, varme svaberg, teltturer, det friske vannet i skogstjern og sjø og store mengder jordbær.

Tøft å være norskDu kan si jeg var heldig som vokste opp mens det fortsatt var eksotisk å reise særlig lenger enn til Legoland. Og det kan godt hende at vi tar med guttene våre på flere utenlandsferier enn jeg var på. Men likevel:

Det er vi voksne som definerer standarden for en god oppvekst, ikke barna våre!

Mine unger har ikke registrert noe annet enn at monsteret av en sofa i leiligheten vi leier her (som jeg ikke en gang orker å sitte i uten å legge over et sengeteppe) er veldig myk og god å hoppe i. Ville forfengeligheten min overlevd å ha en sånn sofa plassert midt i stuen vår hjemme i Norge? Neppe.

Vi kan alle kan alle se på våre egne prioriteringer og justere forventningene våre. En god barndom skapes i hverdagen, ikke gjennom dyre ferier. Gode minner handler om tid med våre nærmeste, naturopplevelser og tilstedeværelse. Ro og tilfredshet starter i vårt eget hode.

Og vi skylder ungene våre å utstyre dem med litt perspektiv: Det finnes en verden utenfor vår lille boble av velstand. Vi er blant de mest priviligerte i verden! Og akkurat det er kanskje også i ferd med å bli vårt aller største problem.

Klart vi ikke skal ha dårlig samvittighet for å reise på en og annen utenlandsferie med familien. Eller kjøpe oss fine ting om vi har penger å bruke på det.

Men det kan likevel kanskje være et fellesprosjekt å senke lista litt? I håp om å ikke miste bakkekontakten fullstendig?

Fin kveld til deg!

Tøft å være norsk

7 tanker om “Tøft å være norsk…

 1. underveis

  Jeg er veldig enig. Men dette er et minefelt «her hjemme» i Norge. For vi vil alle sammen at alle barn skal ha det bra. Men det betyr da vel ikke at alle barn skal få alt de har lyst på – eller at det er synd på alle barn som ikke får det alle andre får. Normalitetsbegrepet blir veldig smalt – og veldig «høyt» her i Norge.
  Det er fint med alle som vil dele og gir bort uker på hytter og lekelandbiletter og turer til hit og dit til familier som har vært framme i media. Deling er bra, det burde vi drive mer med. Men – jeg ser jo at dette igjen er med på å sette standarden for hva som er en «bra nok ferie», og der er visst ikke turer på stranda der du selv bor, eller piknik og skogtur og vaffelsteiking «bra nok». Det er de feriedagene som er sånn, som er aller best for vår familie. Jeg synes det er helt feil når det blir sett på som noe mindreverdig, fordi det ikke koster noe.
  Det finnes naturligvis reell fattigdom som hindrer familier og barn i både hverdagsliv og fritidsaktiviteter, men det finnes også mange tiltak og ordninger som kan gjøre det lettere når en ikke har særlig med penger. Men da må vi alle klare å se at en loppemarkedssykkel til 50 kroner er like morsom og bra som en butikkjøpt en – og at lokale enkle og trivelige ferieaktiveter er fullt ut bra nok.

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Tusen takk for et fint svar, du har alltid så mange kloke tanker 🙂 Det er litt vanskelig å tråkke ut i en sånn diskusjon uten å risikere å høres helt usolidarisk ut. Jeg mener selvsagt at vi skal hjelpe dem som er aller dårligst stilt. Jeg synes likevel vi bør minne oss på at vi tross alt er ganske så heldig stilt i Norge, og det er litt trist at en sånn debatt plutselig får helt enkle og fine Norges-opplevelser (som de fleste av oss har vokst opp med) til å høres dønn kjipe ut… Jeg sier også ja takk til vafler, skogtur og fine strender! 🙂

   Svar
 2. solveig synnøve holmby

  Hei
  Lenge siden jeg har lest deg nå. Men dette var god lesing. Jeg tok meg faktisk den friheten å dele den på Facebook. Men jeg er så enig med deg i alt du skriver. Vi her i vår familie skal faktisk ikke på noen spesiell ferie i sommer. Skal en liten tur til familie på Sørlandet og ellers bare være hjemme og skape gode minner og opplevelser sammen med barna. De elsker å boltre seg hjemme ute og inne, og fyller vi vann i plaskebassenget (med en påfølgende pinneis)er de mer enn godt fornøyde. Vi trenger ikke å gjøre som alle andre.
  Syns det var en god setning du skrev om «vær deg selv, bare du er lik alle andre» Her skal man følge mengden uansett. Og så skal det være stor takhøyde og toleranse for alt. Men når du virkelig hever stemmen litt og sier noe som kræsjer litt med allmenn oppfatning, får du høre det. Det er mye dobbeltmoral i samfunnet vårt syns jeg. Vi sier en ting, men viser/gjør noe annet. Det er koselig å følge bloggen din!
  Ønsker deg en fin dag sammen med guttene dine. Jeg nyter noen dager alene mens guttene er i barnehagen. De begynner sin ferie neste uke.
  Og, en annen ting!! På lørdag skal vi ut og feire 5 års bryllups dag med middag på Statholdergaarden! Hurraaaaaaaaaaa!!
  God sommer til deg!
  Klem 🙂

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Tusen takk for at du deler, så hyggelig! Det høres ut som dere har gode planer for sommeren! Jeg tror ungene mine også (i mange år fremover) kommer til å foretrekke å leke i skog og på fjell og på norske strender fremfor å svette i hjel på en strand i utlandet 😉 Kos dere masse med sommerferie og ikke minst bryllupsdagsfeiring – det høres jo helt topp ut! 🙂 Klem!

   Svar
 3. EventyrElin

  Jeg er jo selvsagt helt enig med deg; vi tenker mye likt og det reflekteres nok på bloggene våre 🙂 Jeg syns det er galskap at vår standard på hverdagen just nu vil kategoriseres av mange som «ikke god nok», og å erkjenne at jeg påvirkes og merker at jeg trakter etter noe som er godt nok å vise fram -for andre- er med mye bismak..for vi har det jo så godt; vi har tak over hodet, klær på kroppen, overflod av mat, medisiner om vi trenger osv.. Men det er kanskje ikke så rart når konfirmanter får 100.000 i gaver og tanteunger bytter telefoner to ganger i året..?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s