Fireårsdagen: Nå begynner det!

Første året visste han ikke at han hadde bursdag. Han visste jo knapt at han eksisterte. Han trodde han var borte vekk når han holdt hendene foran fjeset og hans forståelse av venner strakk seg til «noen å sitte ved siden av mens jeg leker med mine egne ting». Jeg husker ballonger, is i hele fjeset og stor glede ved å rive papiret av pakkene. Innholdet var det ikke så nøye med.

Fireårsdag på forskuddToårsdagen var ganske lik. Bursdagssang på sengen, gaveåpning, joda, stor stas og hurramegrundt og ekstra gøy da vi sang bursdagssangen fem ganger på rad og han fikk hoppe i sengen. Men vi kunne like gjerne feiret kongen sin bursdag. Lite skjønte toåringen at det var hans dag!

Treåringen  hadde vært i gamet en stund. Han begynte å skjønne at bursdager, det er morsomme greier! Særlig når man har bursdag selv!

Dessverre var vi midt i flytting og det var sommerferie, så det ble familieselskap i stedet for barnebursdag. Jeg var litt sår på hans vegne, for han hadde rukket å erklære at han ville ha bursdag med vennene sine. Men det gikk fort over. Han var happy med kaker, gaver, sang og full oppmerksomhet fra mamma og pappa en hel dag og da var jeg det også.

Fireårsdag på forskuddFire år derimot…! Ikke mulig å fornekte denne begivenheten, nei..! Han fyller egentlig fire i august, men her har det blitt snakket om bursdag i to måneder, og vi syntes ikke vi kunne reise hjem til Norge uten at han fikk feiret med «engelsk-vennene» sine!

Det er nå det begynner. Fire år og oppover. Forventninger og formeninger om hva en bursdag er. De går i andre bursdager. De ser og de lærer. Og det siste vi vil som foreldre er jo å skuffe… så vi går av veien for å gjøre dagen spesiell. 

For hver barnebursdag vi har vært i har jeg tenkt «hjelp!» når jeg har blitt møtt med innleide hoppeslott, ansiktsmaling, underholdningsinnslag, lekeland og gårdsbursdag.

Leiligheten vår rommer ikke stort flere enn oss selv. Vi har ikke hage. Budsjettet har heller ikke rom for de helt store utskeielsene. Og så har jeg en sånn liten prinsipprytter i meg som holder fast ved at det enkle er det beste… i hvert fall enn så lenge. Det kan jo fort bli litt vanskelig å overgå seg selv… år etter år etter år…

Fireårsdag på forskuddRedningen denne gang ble kirken vår, som kunne låne oss det store rommet der guttene går på søndagsskole og lekegruppe hver uke. Der er det fullt av leker til fri benyttelse, hage med lekehus og alt vi trenger for øvrig, og en av mammaene i lekegruppen hadde laget vimpler vi kunne få låne til pynt.

Fireårsdag på forskuddI mangel på norske wienerpølser og lompe gikk vi for den engelske bursdagsvarianten med loffskiver med syltetøy og ost og skinke, litt grønnsaker og frukt, brownies og cupcakes (som jeg absolutt ikke har ferdigheter til å lage, så de ble bestilt).

Fireårsdag på forskuddFireårsdag på forskuddParty-underholdningen besto av klassikeren kaste ball på blikkbokser (som innebærer at vi har spist tomatsuppe og makaroni i et par ukers tid nå), og premien var en skattekiste med litt godis og annet stæsj.

Fireårsdag på forskuddStorebror fikk sin piratfest og de stakkars gjestene hadde sikkert Kaptein Sabeltann-sangene på hjernen i et døgn etterpå.

Jeg føler liksom at første «ordentlige» barnebursdag er overstått! Jeg er sikker på han ville blitt overlykkelig over både hoppeslott, lekeland, innleid klovn eller tryllekunstner, egen dj og levende dyr. Men jeg fastholder fortsatt at det ikke er nødvendig å «ta av» på bursdagseffektene.

Fireåringen synes enn så lenge at det er toppen av lykke å sparke etter ballonger, leke sisten med vennene sine, klatre på ryggen til pappaen og kaste baller på blikkbokser. Så får vi se hva neste år bringer…!

Synes du vi forelde har et felles ansvar for å ikke «ta av» med bursdagsfeiringene? Prøver du å holde listen lav? Hva er «innenfor» og hva er «for mye»?

Fin mandag til deg!Fireårsdag på forskudd

6 tanker om “Fireårsdagen: Nå begynner det!

 1. underveis

  En må jo liksom si at «folk får gjøre som de vil» – men -ja- jeg synes vi har et felles ansvar for å ikke «ta av», og det gjelder både barnebursdager og mye annet. Vi lager normen for hva som er en fin feiring i fellesskap. Vi her i huset har nok alltid «holdt igjen», vi har ment at det å invitere hjem til oss, bake og pynte og finne på leker her er bra nok som det er – men samtidig har vi invitert mange både store og små og hatt mye moro og mange påfunn, så sånn sett har vi virkelig ikke holdt igjen.. Og da blir jo selskapenene unike opplevelser som vi husker – ikke bare «enda en runde på Leos lekeland…». (Men som sagt, folk får gjøre som de vil….)

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ja, jeg er enig. Men jeg merker jo selv at det er lett å la seg «rive med», for man ønsker jo at barna skal ha en topp dag! Jeg tror veldig ofte at vi gjør ting mer for oss selv enn for ungene – vi er redde for å ikke strekke til, og så tar det helt av.

   Hadde vi vært hjemme hadde vi nok hatt bursdag hos oss eller aller helst i skogen eller i en park. Denne gangen var det lett valg ettersom kirken har så fine lokaler! 🙂

   Svar
 2. solveig synnøve holmby

  Høres ut som en bra dag for en 4 åring!
  Og så fint å lese at dere hadde det i kirken der guttene går på søndagskole.
  Vi også prøver å få dem på søndagskole, men det blir ikke så ofte.
  Vi hadde et enkelt barneselskap her hjemme med 3 venner på besøk da vår eldste ble 4 år. Og med de to andre så ble det til sammen 6. Han var storfornøyd! Det enkle ER det beste.
  Det mener jeg 🙂

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ja, kirken her er veldig bra. Og så bor vi rett ved siden av, så det er veldig praktisk! Her er det veldig mange på vår alder som går i kirken hver uke, og det er nok mye på grunn av søndagsskole for dem fra 3 år og en créche (barnepass med lekerom) for de minste. Mer familievennlig enn hjemme, synes jeg. Mye familieaktiviteter og litt mindre konservative gudstjenester også.

   Bursdagen ble veldig bra – vi hadde litt flere gjester enn vi ville hatt dersom vi hadde det hjemme, men så hadde vi også god plass 🙂

   Fin kveld til deg! 🙂

   Svar
 3. solveig synnøve holmby

  Vil anbefale søndagskolen i Filadelifia Oslo i St.Olavsgate når dere kommer hjem fra Great Britain. Der har de aldersbestemte grupper fra 3 år og opp til 7.klasse (en gruppe pr årskull altså. På 4 årsgruppa kan det være opp til 25 barn noen ganger). Masse fokus på familie og familieaktiviteter. Nye fine lokaler med leker og diverse. Ikke så konservativt heller slik jeg ser det.
  Ha en fin dag 🙂

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Takk for det! Vil tro Filadelfia er litt annerledes ja – frikirkene er jo ofte litt mindre tradisjonelle 🙂 I morgen reiser vi hjemover til Norge – men bare på ferie 😉 God søndag til deg!

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s