Hjemmelaget ripsgelé

Min farmor hadde alltid huset fullt av ripsgelé, ripssyltetøy, ripssaft, ripsvin og desserter med rips i. Ikke så rart i ettersom det er et tjuetalls ripsbusker her på fjellgården hvor hun vokste opp og hvor vi tilbringer de fleste ferier! Hjemmelaget ripsgelé Jeg har aldri gjort noe mer avansert enn å plukke og spise bærene her, men nå fikk jeg lyst til å prøve meg på gelé. Barndomsminner!

Hjemmelaget ripsgelé

Ripsen bør ikke være for moden når den skal brukes til gelé, ettersom pektininnholdet da blir for lavt sånn at det ikke stivner.

Plukk så mye bær du ønsker å bruke. Skyll bærene og plukk vekk blader, men det gjør ingen ting om det er litt stilker oppi. Vei mengden.

Hjemmelaget ripsgeléHjemmelaget ripsgeléKok bærene under lokk en halvtimes tid med om lag 2 dl vann per kilo bær.

Sil saften enten i et klede eller i en finmasket sil (jeg brukte sil). Mål opp mengden saft og beregn ca 900-1000 gram sukker per liter saft.

La saften varmes opp igjen uten å koke og rør inn sukkeret gradvis til det er helt oppløst. Tilsett en hel vaniljestang.

La saften koke om lag femten minutter uten lokk og uten omrøring. Fjern skummet som legger seg på toppen.

Ta en spiseskje saft til side på en tallerken og se om det stivner i løpet av et minutt (trekk skjeen gjennom saften og se om den skiller seg på midten; da er den ferdig). Hvis den ikke stivner; tilsett mer sukker, kok noen minutter til og test igjen.

Hjemmelaget ripsgeléAvkjøl blandingen noen minutter.

Hell saften over på steriliserte glass (jeg fant mine billig på Nille, men det er jo bare å bruke gamle syltetøyglass) og sett til avkjøling med lokket på.

Det var mye enklere å lage ripsgelé enn jeg trodde, og så godt til nystekte vafler eller til ost!

Hjemmelaget ripsgelé

14 tanker om “Hjemmelaget ripsgelé

  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Veldig godt! Jeg var litt overrasket over hvor mye sukker som skulle oppi, men det er kanskje mulig å redusere noe av mengden dersom man bruker sånt pulver til syltetøy? Husmoren har litt utviklingspotensiale, men det kommer seg 😉

   Svar
 1. Svarte Zachrisson

  I kväld testade vi oxo denna recept, med jera bär självklart. Spenta på resultat i morgon bitti til frukost. Feedback kommar. Takkar! Svante

  Svar
 2. trompetmor

  Vi fikk besøk av en vennefamilie på hytta i går som kom med rørt jordbærsyltetøy og ferske rundstykker! Det var koselig det… og jeg kjenner at jeg ønsker meg såå en hage full av bærbusker til å safte, røre, og koke… den ripsvinen hørtes god ut:) Det fikk jeg lyst til å prøve:)

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Det hørtes koselig ut ja! Jeg tenkte å ta med et glass når vi skal på vennebesøk i dag 🙂 Ripsvin er kjempegodt! Det er faktisk bare noen få år siden vi kunne drikke vin fra mine besteforeldres lager datert helt tilbake til 1960-årene! Det var litt spesielt 🙂

   Svar
 3. Lammelåret

  Bærne er best friske, helst rett fra busken oppi skåla og masse vanlijesaus oppå.
  Etter frysing egner de seg best som saus, saft eller lignende. De holder ikke formen etter frysing, veldig dumt siden en ikke kan spise tom en hel busk.

  Å safte selv høre nostalgisk ut.

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Hehe, ja stort sett er det friske bær med vaniljesaus eller is til jeg også spiser. Men gøy å prøve noe nytt! Og koselig å holde på med når det er ferie og vi har tid 🙂

   Svar
 4. underveis

  Her blir det også ripsgele om dagen. Bruker oppskrift med litt mindre sukker – det går også bra når bærene ikke er overmodne (blir mindre pektin etterhvert). Og så har jeg prøvd meg med rognebærgele også i dag!

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Rognebærgele høres godt ut det også! Hvordan får du det til med mindre sukker tro? Kanskje mine bær likevel var litt for modne? Jeg endte opp med noen runder hvor jeg måtte ta mer sukker oppi fordi det ikke stivnet ordentlig… Skal prøve meg en gang til 🙂

   Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Hei Randi, det vet jeg dessverre ikke, jeg har ikke prøvd. Spurte moren min men hun visste heller ikke. Ripsgele har lang holdbarhet når det er lagret ordentlig på glass 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s