Boktips: «Potty training in one week»

Dama bak kassen på Lindex rakk ikke å skjule det forbausede uttrykket da jeg slang 18 truser str 92 opp på bordet foran henne. «Tvillinger«, sa jeg unnskyldende.  «Bleieavvenning…»

Boktips: PottytrainingJeg har vært litt busy de siste dagene…

Vi er på hytta til mannen min, og mens solen (i hvert fall tidvis) har varmet utenfor har jeg holdt jeg meg innendørs med Knoll og Tott, som vi håper å ta med tilbake til England fri for bleier. Avvenning i en bitte liten leilighet med vegg til vegg teppe i stua er ikke akkurat optimalt, og jeg er keen på å få det gjort før vinteren!

Vi slapp elegant unna denne problemstillingen med eldstemann ettersom barnehagen hans generøst tilbydde seg å ta det på dagtid. Det var unnagjort på et par uker og jeg ante i grunnen ikke hvordan de gjorde det (og spurte ikke heller).

Gina Ford, en av britenes fremste forfattere innen barneoppdragelse, har skrevet boken «Potty training in one week«, som jeg fikk låne av en venninne.

Jeg er ikke noen stor fan av det jeg har lest av Fords metoder, som ofte kritiseres for å være altfor skjemaorientert og for lite sensitiv overfor barnets behov, men akkurat når det gjelder dette temaet synes jeg teknikkene har noe for seg.

I følge Ford er kriteriene som bør være på plass før man starter bleieavvenning (uavhengig av barnets alder): At de klarer å sette ord på når noe «skjer»; at de klarer å sitte stille noen minutter av gangen; at de er ganske tørre når de tas opp etter dagsoving og at de viser interesse for av- og påkledning selv. Er ikke alle kriteriene oppfylt er barnet neppe modent for avvenning.

Vi har fulgt hennes «fase 1» i noen uker nå. Det innebærer enkelt og greit å introdusere potten og bruke den morgen og kveld. Om det blir noe resultat eller ikke er ikke så nøye; barnet skal bare få en forståelse av konseptet «gå på do».

«Fase 2» strekker seg over en uke. Første dag startet vi med å vise dem «stor gutt-trusene» og forklare for dem at de er store gutter nå og at de skal få gå på potte selv. Ford anbefaler at man setter av de tre første dagene fullt og helt til bleieavvenning, med minst mulig forstyrrelse utenfra. Deretter fortsetter «treningen» i en ukes tid.

Hun anbefaler at man oppholder seg mest mulig i ett rom de første to-tre dagene, med en bøtte grønnsåpevann tilgjengelig og alle tepper fjernet fra gulvet. Vi har hatt tv, bøker og masse leker tilgjengelig, og det har faktisk gått overraskende greit å være så mye inne!

Første dag var det mer uhell enn «blink»; andre dag gikk langt bedre og nå føler jeg vi er på rett spor. Nå kan vi så smått prøve oss på småturer ut.

Når det gjelder tvillinger anbefaler Ford å ta en av gangen ettersom tvillinger sjelden er klare samtidig. Jeg har eneggede gutter og de befinner seg som regel på samme nivå, så for meg ville det egentlig komplisere ting å ta en av gangen. Det er jo mye mer jobb med to, men jeg tror de påvirker hverandre positivt også.

I følge Ford er det aller viktigste for kjapp avvenning å ha fullt fokus de første dagene og unngå å måtte ta bleien på igjen når man først har sluttet (annet enn ved dag- og nattsoving). Man bør gi masse ros (også når det ikke skjer noe i selve potten), og for øvrig holde hodet kaldt og unngå cabin fever…

Dersom det blir vanskelig å holde motivasjonen oppe og barnet begynner å miste interessen anbefaler hun belønningssystemer som klistremerker eller liknende. Og ser man ikke en positiv progresjon i løpet av andre dag anbefaler Ford å kutte tvert med treningen og gå tilbake til fase 1 i noen uker til.

Nå er jeg lei av grønnsåpe, klesvask, barne-tv og klesskift og kjenner jeg at jeg begynner å bli klar for å komme meg litt ut av huset igjen! Og ikke minst nyte siste rest av ferien! Men det er ganske digg å vite at prosjekt bleieavvenning (snart) er i boks!

Har du fulgt noe «opplegg» for bleieavvenning? Hva er dine erfaringer?

Fin torsdag til deg!Boktips: Pottytraining

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s