4 år og skoleklar?

Denne uken har det vært skolestart for vår lille fireåring!

Her i England starter alle barn som har fylt fire innen september inneværende år på skolen. For storebror som fylte fire år i august betyr det at han blir en av de yngste i sin klasse, ettersom enkelte av barna fyller fem år allerede om en måned eller to. En liten, men plutselig stor, skolegutt.4 år og skoleklar?Hjelp!! husker jeg at jeg tenkte da jeg hørte for et år siden at alder for skolestart her er fire år. Jeg var absolutt ikke sikker på om dette var noe jeg ønsket for mine barn!!

Men nå er vi her. Første skoledag.

Jeg tok ham inn i klasserommet, hjalp ham å finne sin hylle og knagg og la vannflasken og fruktboksen på plass. Med en liten klump i halsen så jeg ham løpe rett bort til et bord med byggeklosser, og vips så var han i gang med å leke – etter et kjapt vink og «ha det, mamma!«.

Jeg ruslet ut og tenkte – litt vemodig – at denne dagen kom jammen fortere enn jeg hadde sett for meg…!

Vi har gått noen runder med oss selv om dette. Vi har måttet sette oss inn i det engelske skolesystemet, vi har veid for og imot og prøvd å finne ut mer om hvordan det faktisk fungerer.

For det er jo stor forskjell på skolestart ved fire og seks år!

Min største bekymring var at for tidlig skolestart vil gå på bekostning av fri lek, fysisk aktivitet og muligheten til å være barn, fri for krav og strenge rammer.

Jeg har søkt informasjon, snakket med pedagogene i barnehagen og lærerne på skolen her og det virker som dette er en vanlig bekymring. Det er helt klart en «het potet» i det skolepolitiske landskapet!

Senest i fjor ble det publisert en rapport fra et forskerteam ved Universitetet her i Cambridge som stiller kritiske spørsmål ved skoleoppstart for fire- og femåringer. Mange eksperter presser på for en utvidelse av den uformelle, lek-baserte førskolen/barnehagen og ønsker å vente med formell skoleoppstart til syv år, på linje med en rekke andre Europeiske land.

De mener at fantasilek, fysisk lek og sosial lek bidrar til bedre motivasjon hos de aller minste barna og at det er en bedre måte å lære på enn instruksjonsbasert læring. Betydningen av fantasilek fremheves som særlig viktig for barnas intellektuelle og språklige utvikling, og flere studier har vist en klar sammenheng mellom færre muligheter for fri, uorganisert lek de siste femti årene og økte indikasjoner på stress og mentale problemer hos barn og unge.

Hjelp! Klart det gir en viss grunn til bekymring, eller til i hvert fall å stille noen spørsmål! Men vi har tatt et valg om å gå være her og la fireåringen vår starte på skolen. Vi kunne ha valgt det trygge, norske alternativet. Så hva er inntrykket jeg sitter igjen med?

Det virker på meg som om reception-året (første skoleår) her er veldig lek-basert. Skolegang er ikke obligatorisk før det året barna fyller fem år, så vi kan faktisk velge å ha sønnen vår hjemme eller bare halve dager på skolen dersom vi ønsker det.

Jeg kjenner ikke til andre skoler enn den storebror skal gå på, men basert på mitt inntrykk synes jeg klasserommet minner mer om en godt utrustet barnehage enn en skole.

Barna velger fritt hvilke aktiviteter de ønsker å holde på med i løpet av en dag, om de ønsker å være ute eller inne (unntatt når det er felles samlingsstunder som boklesning eller synging eller samtaler), de sitter ikke ved pulter eller bord og det er ikke lekser.

Vi har vært på flere informasjonsmøter. Elevene har vært på tre skolebesøk på forsommeren, lærerne har besøkt dem i barnehagen og vi hadde besøk av de tre lærerne hjemme hos oss i forrige uke. Det er en veldig gradvis innkjøring med kun et par timer om dagen i de første ukene, og kun i små grupper før hele klassen samles etter tredje uke.

Men. Det er et men.

Det er jo visse akademiske læringsmål. Det er en målsetning at elevene skal ha grunnleggende lese, skrive – og tallforståelse innen utgangen av dette første året. Vi blir oppfordret til å ta med lesebøker hjem fra klassens «bokbibliotek» og jobbe sammen med sønnen vår hjemme.

Det er færre voksne per barn enn i en barnehage, noe som forutsetter at elevene er modne nok til å klare ting som av- og påkledning, lytte til instruksjoner og holde seg rolig i klasseromssituasjonen.

Selv om det er et hovedfokus på «læring gjennom lek» må jeg innrømme at det er en temmelig stor kløft mellom fireåringen i reception class her i England og fireåringen i friluftsbarnehage hjemme i Norge…! Og for mange små elever som knapt har fylt fire år kan det nok oppleves som en ganske stor overgang.

Men som med det meste når det barns utvikling og oppdragelse er det vanskelig å trekke klare konklusjoner.

Det blir som med barnehagediskusjonen:

Når det er riktig å starte i barnehage/på skole vil avhenge av faktorer som barnets modenhet, forhold i hjemmet, foreldre/barn relasjon, hvordan forholdene legges til rette rundt oppstart, kvaliteten på barnehagen/skolen, hvor lange dager det er snakk om og så videre og så videre.

Jeg er ikke bekymret for vår del. Ikke egentlig.

Storebror har gledet seg til å begynne på skolen i flere uker og han kom hjem strålende som en sol etter første skoledag.

Han skravlet i vei om den grønne dragen som bodde i klasserommet, om de tre jentene han kjenner fra barnehagen, om klatrestativene ute i skolegården og om lunsjen han fikk. Fordi jeg jobber deltid og har en fleksibel jobb vil han ikke ha lengre dager på skolen enn fra 09 til 15, som jo er kortere tid enn de aller fleste fireåringer hjemme i Norge tilbringer i barnehagen.

Jeg er absolutt ikke sikker på om jeg synes skolestart for alle fireåringer er det beste alternativet, og jeg hadde levd veldig godt med å beholde min lille fireåring både ett og to år til i barnehagen!

Men vi har tatt et valg. Det er både litt rart og vemodig og spennende og fint på samme tid; å se den lille gutten vår gå inn i skolegården og plutselig bli «stor» over natten.

Eller kanskje det bare føles sånn. Han er jo fortsatt bare fire år.

Hva mener du? Ville du gladelig sendt fireåringen på skole?

Les gjerne også: Hva er det viktig at barna lærer før skolestart?4 år og skoleklar?

8 tanker om “4 år og skoleklar?

 1. Lammelåret

  Kjenner at jeg har stor motstand mot så tidlig skolestart. Det handler nok om at jeg er vant med norske forhold. Da det var snakk om skolestart for seksåringer var motstanden stor, men nå er det vel knapt nok noen som protesterer. Så det handler en del om vaner også.

  Blir interessant å høre hvordan det går med sønnen din senere!

  Har du lenker til studier som viser betydningen av fantasilek (helst på norsk)?

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ja, det handler helt klart mye om vane, selv om mange er skeptiske her også.

   Jeg tror det største problemet med så tidlig start er at det er enormt stor forskjell på barna. Noen er jo tidlig skoleklare, mens andre trenger mer tid. Det er for eksempel veldig stor forskjell på en liten gutt som nettopp har fylt fire og en jente på fem, som er eksempler på spredningen i klassen til sønnen vår!

   Men vi føler oss trygge på at vår gutt er klar for dette – hadde vi vært i tvil hadde vi nok ikke sendt ham dit. Det skal bli spennende å se hvordan det går etter en stund!

   Jeg har ikke noen lenker på norsk pt, men skal sjekke litt. Fin kveld til deg! 🙂

   Svar
 2. Anna GL

  Oi! Fire år! Jeg visste ikke at de begynte så tidlig i England!
  Det er jo veldig spennende da – både for han og dere. Jeg tror så absolutt ikke han vil ta skade av det, selv om det er uvant for oss som bor her i Norge. Det som jeg kanskje kan tenke meg er at førsteklassen kan bli litt kjedelig her hjemme, om han kan å lese allerede?

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ja, det er nok mest av alt uvant. Jeg er litt skeptisk til så tidlig start, men jeg føler meg trygg på at fireåringen vår er klar. Hvis ikke hadde vi ikke sendt ham dit. Det kan nok kanskje bli en større overgang for ham å komme hjem til Norge og begynne i barnehagen igjen, dersom det blir utfallet 😉 Håper alt er bra med deg – det må jo nærme seg terminen din nå vel?? 🙂

   Svar
 3. På tjukka

  Gratulerer! Det blir spennende å følge hvordan dette går syns jeg. Tenker at så tidlig skolestart sikkert går bra for de fleste, men kanskje det er enda mer individuelt hvem som er klar? Litt glad det ikke er obligatorisk her i landet i alle fall, den kule lille gutten min er selvfølgelig et aldri så lite geni, har bare en vag mistanke om at han ikke kommer til å være tidlig moden…;-) Han tar seg god tid med det meste så langt i alle fall :-D!

  Svar
 4. EventyrElin

  Det du skriver høres veldig ut som mine egne tanker, jeg kjenner jo overhodet ikke guttene dine, men inntrykket mitt av deg er jo at du kjenner ungene dine veldig godt og jeg tror du (og mannen) er stødige og velger gode løsninger for fireåringen. Det høres jo ut som svært myk overgang og hva slags fireåring elsker ikke å lære..? 🙂

  Svar
 5. solveig synnøve holmby

  Uff, sitter med en vond klump i magen etter å lest innlegget ditt. Det er en vemodig og trist undertone syns jeg. Og kanskje det er fordi du kjenner det litt trist i magen, at 4åringen har blitt så «stor» og har begynt på skolen. Men du kanskje ville vært sammen med han hjemme en stund til. Siden du spør: jeg ville ikke sendt min 4 åring på skolen. Nå er sikkert skolen i England annerledes enn i Norge. Og jeg kjenner ikke til innholdet og hverdagen til en 4 åring i engelsk skole. Men det er en stor ting uansett. I et lite menneske. Et lite liv. 4 år. Jeg tenker på min egen 4 åring. Han vil klare så mye selv og har så mange tanker om ditt og datt, men så en dame sa til meg. Han trenger mye hjelp, støtte og omsorg på veien. Han trenger at noen går ved siden av han og er tilgjengelig når han trenger det og når han vil klare selv, ikke er langt unna og nær nok til at han kan få hjelp og støtte når han vil og trenger det.
  Men hvis du kjenner det er riktig for dere, er det sikkert bra og som dama før meg skrev, det virker som en myk overgang og alle barn suger til seg av ny kunnskap, nye inntrykk og er åpne for det meste. Og han vil nok klare seg bra 🙂 Masse lykke til 🙂

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Takk for det! Ja, det var med en liten klump i magen at vi sendte ham av gårde. Men vi har søkt nok informasjon til å føle oss trygge på valget om å sende ham på skolen. Jeg opplever skolen hans (ikke minst lærerne) som veldig trygg og god, med en god balanse mellom forventninger og lek. Det blir spennende å se etter hvert, men så langt er mitt inntrykk at de første skoleårene her ikke nødvendigvis er så altfor langt unna en norsk barnehage. Og når elevene i Norge starter skolen er det jo «full skole» fra første stund. Her i England har de visstnok ikke lekser før i åtteårsalderen – kanskje fordi de begynner tidligere med læringen?

   Det man ikke kjenner er jo alltid skummelt, så det er klart vi har vært litt skeptiske. Men så langt virker det altså greit. Krysser fingrene og kommer kanskje med et oppdateringsinnlegg om en stund…! 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s