Utdaterte eventyr?

Lurer på om de opererte med en slags nedre aldersgrense for eventyrene før i tiden? Sånn helt uformelt, altså?

Utdaterte eventyr?Det er i hvert fall ikke mange av dagens barnebøker eller filmer som har ulver kledd ut som bestemødre som skal spise barnebarna, hekser som vil koke søskenpar til middag og troll som vil «ta han og slakte’n og koke sodd på’n til jeg kommer hjem igjen, for nå reiser jeg til kirka og ber til gjestebuds«!Utdaterte eventyr?

For ikke å snakke om språket:

«Åh, jeg har sju somrer og femten vintrer i kroppen på meg, så jeg kan nok trenge å holde meg for truten. For slapp de ut alle sammen, så gjorde jeg kål på hele verden med det samme».

Prøv å «oversette» til en fireåring som lurer på om de skal spise kål til middag hele vinteren, så skjønner du hva jeg mener.

Og likestillingsperspektivet:

«Det var en gang en konge som hadde tolv sønner. Da de ble store, sa han til dem at de skulle dra ut i verden og finne seg ei kone hver, men hun skulle kunne spinne og veve og sy ei skjorte på en dag, ellers ville han ikke ta henne til sønnekone«.

Her har jeg ikke brydd meg nevneverdig med å poengtere at konene like gjerne kunne ha startet et firma, gjort det verdensledende og fått ansvar for 7000 ansatte på en dag, altså.

Fire år er kanskje bitte litt i tidligste laget for en del av eventyrene. Men vi har de fine bøkene stående der i bokhyllen, og de ber om å leses!

Utdaterte eventyr?OK, så er de litt brutale. Litt utdaterte språklig og samfunnsmessig. Litt langtekkelige for småtasser som er vant til å se bilder flashe over skjermen med lynets hastighet og historier fortalt i enstavelsesord.

Men historiene er jo fantastiske! De er så beskrivende, de ender alltid godt, de er fulle av humor og de er jo i det store og hele bare en eneste stor fantasiverden der ingen ting er umulig og alt kan skje!

Jeg sensurerer litt underveis når det blir for skummelt, forenkler når språket blir for avansert og forkorter historiene når de blir litt lange. Likestillingsperspektivet har vi ikke begitt oss ut på enda, og jeg tror gutta mine har tatt poenget innen vi kommer så langt.

Men eventyrene holder stand i min verden!

Leser du eventyr for ungene?

Fin onsdag til deg!

Utdaterte eventyr?

 

2 tanker om “Utdaterte eventyr?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s