Hverdag i balanse

Mandag morgen, og en av de første dagene som forteller at høsten har kommet til Cambridge også. Sterke farger, kald og klar luft som i løpet av dagen fremdeles kommer opp i tyve grader.

Hverdag i balanseVi rusher av gårde, jeg og de tre guttene og hunden, for å levere storebror på skolen kl 0845. Jeg drar hjem igjen med tvillingene og rydder bort litt morgenkaos, setter på og henger opp en klesvask og smører niste. Finner frem sparkesyklene til guttene, slenger vesken med ekstra klær og mat og drikke over skulderen og låser døren. Neste stopp: Lekegruppe.

Vi har god tid denne mandagen og får tatt en snartur innom matbutikken. Setter oss på en benk i parken og spiser litt frukt mens vi venter på at lekegruppen skal åpne. De to guttene mine babler om alt de ser og dingler med bena.

Det er i sånne øyeblikk jeg tenker: Jeg er heldig!!

Hverdag i balanseDet er deilig å jobbe igjen. Sette seg på sykkelen om morgenen og dra av gårde uten andre å tenke på enn seg selv. Ta på seg litt ordentlige klær. Bruke hodet på en annen måte. Jobben gir avbrekk og variasjon i hverdagen, som ellers er fullpakket med husarbeid, megling, klesskift, frakting til og fra skole, lekeplasser og lekegrupper, matlaging og lufteturer med hunden.

Men jeg er glad jeg har en deltidsstilling og fortsatt har masse tid med guttene!

Det handler om balanse. Gang på gang slår det meg hvor viktig akkurat det ordet er for meg!

Dagene er fullpakket. Men de har balanse. Balanse mellom jobb og familie, mellom hjemmelagede måltider og lettvinte løsninger, mellom fysisk aktivitet og hvile, mellom plikter og egentid, mellom stress og tid til å reflektere.

Vi har en tendens til å sette likhetstegn mellom verdi og produktivitet i betydningen alt som genererer penger i vårt samfunn.

Vaskehjelpen og barnehagen tar seg av den annenrangs jobben det er å gjøre husarbeid og passe (egne) barn, mens vi selv er ute i «den virkelige verden» og tjener penger. Samtidig som vi stresser oss syke over alt vi skal prestere. På de områdene som har samfunnsmessig verdi, vel og merke, ikke nødvendigvis på det som er viktigst for oss selv og våre nærmeste.

Dagene mine er like (om ikke mer) produktive enn de noen gang har vært, selv om verdien i kroner og øre er vesentlig mindre for øyeblikket. Når jeg setter meg ned i sofaen er klokken som regel blitt ni, og det er ikke så mye igjen av kvelden.

Men dagene gir mening. Det er verdifullt nok for meg.

Hvordan er din hverdag? Er du «i balanse»?

Fin mandag til deg!

Hverdag i balanse

10 tanker om “Hverdag i balanse

 1. underveis

  Vi lever jo hundre prosents liv alle sammen. Og de fleste av oss gjør fryktelig mye nyttig og fornuftig i løpet av våre våkne timer, helt uavhengig av om det heter jobb eller noe annet. Livet skal gå opp med alle sine småbiter, balanse er en kunst og gir mening når en greier det.

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   For min del handler jo mye om å ta et valg om hva jeg ønsker å bruke tiden min på. Fulltids jobb er ikke riktig akkurat nå.

   Men jeg tror det er lettere å oppnå følelse av balanse i livet om vi kan si til oss selv at også det som ikke er jobb (lønnsarbeid) er verdifullt (og nødvendig!); ikke bare noe vi gjør innimellom det vi «egentlig» gjør.

   Jeg tror mye av den såkalte tidsklemmeproblematikken handler om opplevelsen av hva man bruker tid på, mer enn at man totalt sett jobber så mange flere timer enn for noen generasjoner siden.

   Vi blir stresset av følelsen av å bruke tiden på noe «unyttig» når vi ikke er på jobb, fordi så mye av det vi i vår tid tenker på som verdiskapende er knyttet til lønnsarbeid og til å prestere på arenaer utenfor hjemmet, om du skjønner hva jeg mener?

   Svar
 2. casadidriksen

  Her er det mer balanse på en knivegg enn en positiv balanse tror jeg.. Vi vurderer sterkt å anskaffe oss vaskehjelp. Vurderer også sterkt å bli nudist da klesvasken med det jo må gå betydelig ned. Bare synd hverken sjenanse hos oss selv eller samfunnet gjør det mulig. matpakker er også noe jeg lurer på om jeg kan få satt ut på anbud. Få en ivrig husmor heromkring som uansett har barn på skola til å sende med et par ekstra… For ikke å snakke om at jeg må lære meg å si nei til en masse greier.. Per tiden tre foredrag jeg må skrive. Hvorav det første er på fredag. Balanse? Nope..

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Hehe, det går vel litt i faser hos de aller fleste. En av grunnene til at vi dro til utlandet var for å oppnå litt mer balanse i en veldig intens småbarnsfase. Bo enklere, leve enklere, ha litt mer tid. Så kommer nok tidsnok tiden igjen der vi føler at vi balanserer på en knivegg 😉 Vaskehjelp og andre betalte oppdrag er vel en mulighet? Vanskeligere å gå naken, spesielt der oppi nord… 😉 Lykke til med dine prosjekter!

   Svar
 3. solveig synnøve holmby

  Jeg må bare si at jeg beundrer holdningen du har til å være mest mulig sammen med barna.
  Jeg er nå inne i den siste dagen av høstferien og jeg har vært hjemme alene hver dag mens barna har vært i barnehagen. Og jeg har ikke dårlig samvittighet heller. Men det burde jeg kanskje? Kunne jo vært sammen med barna hver dag en hel uke. Men jeg tenker altså på meg selv. Jeg har sovet (etter at de har dratt i bh) og jeg har lest avisa, og jeg har gått fjelltur, og jeg har vært på kafe i byen med venninne. Og i dag reiser jeg på hotell to netter helt alene. Jeg er egoistisk. Jeg vil heller være alene enn å være sammen med guttene. Er jeg en dårlig mamma fordi jeg er sånn/ tenker sånn? Jeg jobber 80 % og lurer på hvor lenge jeg skal gjøre det og om jeg skal gå tilbake til 100 %. Den dagen jeg har fri, er guttene i barnehagen. Uff når jeg tenker på det nå får jeg enda dårligere samvittighet fordi jeg ikke er sammen med barna i stedet. Og de får mindre tid i barnehagen. Men når jeg henter dem, vil de ikke hjem og jeg må hive dem over skuldrene og dra dem i armene før de motvillig gir seg og blir med inn i bilen. Er jeg en sånn moderne mamma som tenker på meg selv? Og så leser jeg om deg som har så mye tid sammen med dine gutter og som gjør så mye gøy sammen med dem. Jeg syns du er så flink! Og jeg beundrer deg! Men kanskje jeg er i balanse? Kanskje det er den tiden jeg har med meg selv som gjør at jeg klarer å strekke til de andre dagene og på jobben? Der går det jo i 101. OG når jeg snakker med mamma, føler jeg meg bare enda dårligere når hun spør «… og guttene er i barnehagen hver dag?!» Og svigermor som sier at …»husmorferie var det ikke noe som het da jeg var ung…» Sukk… Jeg er et barn av min tid, egoismens tidsalder. Jeg vil bli som deg!!
  Ha en fin dag. Og god helg!
  Klem 🙂

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Kjære deg, du er da absolutt ikke egoistisk!! Du jobber 80 prosent, har tre barn å ta deg av og alle andre ting som dagene fylles med. Klart du trenger fri i blant! Jeg håper virkelig ikke at min beskrivelse av mine dager får andre til å føle at man ikke strekker til! Jeg har valgt å jobbe mindre en periode fordi jeg synes det gir mindre stress for familien. Jeg synes det er fantastisk med mye tid med ungene MEN jeg trenger alenetid innimellom jeg også. Definitivt! Hadde jeg jobbet fulltid hadde jeg nok tenkt akkurat som deg – gi meg noen dager helt fri! Vi trenger alle noen pusterom innimellom – da har vi mer å gi til dem rundt oss 🙂 Kos deg siste dag av ferien din! Klem

   Svar
   1. Solveig Synnøve Holmby

    Nei nei det er ikke det du skriver som gjør at jeg føler at jeg ikke strekker til. Det mente jeg ikke å si. Jeg liker å lese det du skriver og jeg syns du skriver bra om ditt liv. Jeg digger det! Og takk for oppmuntringen. 😊 👍 jeg vet at jeg trenger stillhet og alenetid. Tror det er det som holder meg i balanse med meg selv og de rundt meg. Ha en fin kveld og god helg. Klem ☺

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s