Frykten for det ordinære

Dere er små enda. Men jeg lurer: Kommer det en dag til å føles som et større nederlag for dere å ta den ledige butikkjobben på Rema enn å stille dere i køen for trygdeytelser på NAV?

Frykten for det ordinæreKommer dere til å aldri føle at dere er helt gode nok? At kun det perfekte er godt nok, både hos dere selv og hos andre?

Kommer dere til å klandre meg for å ha lagt for stort press på dere? For å ha fokusert mer på det dere ikke får til enn det dere får til? For å ha lagt mer vekt på resultatene deres enn på følelsen det gir bare å delta?

Er jeg en av dem som – kanskje en gang uten å vite det – formidler til dere at det er viktig at noen blir rørleggere, elektrikere, bygningsarbeidere, hjelpepleiere eller frisører, bare det ikke blir dere

Kommer jeg til å lede dere inn i den illusjonen at det er tingene dere omgir dere med og titlene dere får som definerer dere som mennesker?

Kommer jeg til å la dere vokse opp og tro at dere er unike, at dere kun fortjener det beste, at dere kan nå så langt dere bare vil, for så å la dere gå på en kjempesmell når dere innser at det var det største selvbedrageriet dere kunne blitt utsatt for?

I så fall er jeg ikke alene.

Mediene skriver i disse dager mye om «Generasjon prestasjon». Amerikanske forskere har brukt betegnelsen «Generation me» om alle født på 1980-tallet og senere.

Det snakkes om eliteungdommer og drop-outs. Om tenåringer, til og med barn, med stresslidelser og depresjoner. Om skyhøye forventinger til materielle goder, jobb og sosialt liv. Om nederlaget ved ikke å mestre alle arenaer av livet, til enhver tid.

Det går inflasjon i bachelor- og mastergrader og abeidslivet har ikke behov for alle. Vi importerer arbeidskraft for alt det er verdt, til å ta jobbene norske ungdommer ikke en gang vil ha som sommerjobb.

Jeg håper jeg klarer å formidle at dere er helt spesielle. Helt unike! Men at dere likevel er en av hopen.

At det er mange som kommer til å være flinkere, smartere, penere og bedre stilt enn dere, men at det ikke skal ha noen betydning for deres opplevelse av hvem dere er.

De aller, aller fleste av oss kommer til å være glemt om et par generasjoner. Få av oss kommer til å bli husket for våre unike bragder eller de store beslutningene vi fattet. Jeg håper jeg klarer å formidle til dere at det gjelder å leve for de små tingene! For de hundretusenene av hverdagsøyeblikk som kan virke som detaljer der og da men som i sum er det som utgjør et liv!

Være en god venn. Ha omsorg for andre. Sette pris på naturen og miljøet. Ikke ta dere selv så høytidelig. Si unnskyld en gang for mye heller enn en gang for lite. Lytte mer enn å snakke. Tørre å være svak.

Tingene som virkelig vil gjøre dere rustet for livet, uavhengig av akademiske prestasjoner og fancy staffasje.

Jeg har ikke blitt storbarnsforelder enda. Det er en god stund igjen. Men det er fint å få en påminner allerede nå!

Har du gjort deg opp tanker om temaet? Del gjerne!

Aktuelle linker:

Lammelårtanker: Unødvendig drop-out-ungdom

VG: Det tause oppgjøret

ToPlussTre: En generasjon med for mye selvtillit?

Frykten for det ordinære

2 tanker om “Frykten for det ordinære

 1. Irene

  Dette er ting som er veldig aktuelt her hos oss med én på ungdomsskolen, én på videregående og eldstemann på universitetet. 🙂

  Det jeg har brukt mye tid på med mine er å få dem til å forstå at det ikke er nødvendig med toppresultater på alt hele tida. Karakterene sier ingenting om deres verdi. Vi har ikke belønnet gode karakterer med gaver. Vi merker nemlig at den tankegangen er sterkt til stede blant deres venner, og skremmende nok, blant foreldrene deres også.

  Når det gjelder yrkesvalg, så mener jeg at det er viktig at de tar hensyn til interesser og evner. Jeg har anbefalt mine å ta studiespesialisering med realfag for å få spesiell studiekompetanse. Det har jeg gjort fordi at har sett at de er realfagsmennesker, som foreldrene. De trives med matte og naturfag, og den spesielle studiekompetansen gir dem muligheter til å velge stort sett hva de vil av utdannelser etter videregående. Selv om de selvfølgelig kunne velge akkurat det de ville selv, så har de to eldste fulgt det rådet.

  Alle tre er også musikalske og kreative, men de har selv kommet fram til at de ikke ønsker å utdanne seg den veien, rett og slett fordi de ønsker å bruke hobbyen som avkobling, ikke som jobb. Det synes jeg også er en klok og fornuftig avgjørelse.

  Jeg er enig i at for mange tar studiespesialiserende, det ser man ut fra frafallsprosenten. Men nå er det viktig at det ikke pendelen svinger så langt over på andre siden at det blir ugreit for de som velger teoretisk fordi de faktisk bør gjøre det. Nei, det er ikke sånn at alle skal bli akademikere. Men det er heller ikke alle som passer til å bli rørleggere eller snekkere.

  Det handler ikke om at jeg mener yrkesfag er «simplere», men det handler om hva jeg ser at de interesserer seg for.

  Puh! Dette ble en lang kommentar… 🙂

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Heisann! Unnskyld for at jeg ikke har svar på denne tidligere – av en eller annen merkelig grunn hadde kommentaren din havnet i spam, og det så jeg ikke før nå! Takk for fin og reflektert tilbakemelding. Jeg er helt enig med deg – det er viktig med en balanse. Klart det er flott å velge den akademiske retningen – det ene er ikke bedre/verre enn det andre; det viktigste er at ungene ikke føler et press fra foreldre eller andre for å velge noe som ikke nødvendigvis passer dem eller er det de ønsker. Jeg er heller ikke tilhenger av å belønne karakterer eller idrettsprestasjoner – det bør være belønning i seg selv å oppleve mestring og at man får til det man legger innsats i. Fin kveld til deg!

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s