Sengekrise!

Trodde du en madrass «bare» er en madrass?

En madrass er ikke bare en madrass. Og et ekteskap er ikke det samme etter at dere har vært nødt til å kjøpe ny madrass!

SengekriseJeg har aldri lagt sjelen min i å kjøpe en god seng.

Student: Ikke akkurat der pengene ble investert. Da jeg traff mannen min: Den ti år gamle rammemadrassen fra IKEA funket fint. Vi hadde en bedre seng en stund, men så flyttet vi hit til England, og solgte den. Og her har vi sovet et år på den billigste IKEA-madrassen du kan få tak i, på en seng uten fjærer.

Jeg vet ikke om det er første svangerskap med bekkenløsning eller et tett påfølgende tvillingsvangerskap eller bæringen av de tre guttene mine eller den stadige støvsugingen av vegg-til-vegg teppet i leiligheten vi deler med vår firbente venn ELLER om det er årevis med stusselige forhold på madrassfronten MEN:

Jeg har vond rygg!!

Nå skal vi flytte om to uker. Der trenger vi en seng. Og ettersom vi også trenger en seng hjemme i Norge synes jeg at vi skal investere i en god madrass denne gangen!

Derfor har vi tilbrakt helgen på sengebutikker. Vi har bestukket ungene med ipad og kjeks og frukt og nonstop og prøveligget seng etter seng etter seng…

og seng etter seng etter seng…

…og seng etter seng.

Springfjær, memory foam, kombinasjonsmadrasser. Latex, tempur og gel. Madrasser med syntetisk fyll og madrasser med naturlig fyll. Trykkavlastning og temperaturregulering. Todelt eller felles. Maskinprodusert eller håndsydd. Miljøsertifisert eller ikke.

SengekriseEngelsk herskapelig: Rent, moderne og effortlesly chic… eller ikke.

Jeg har mistet søvn av å gruble frem og tilbake i sene nattetimer på hva slags madrass som vil gi oss best søvn.

«Hemmeligheten ligger i fyllet!» hører jeg selgeren formane med sterk overbevisning. Saueull, bomull, hestehår, egyptisk bomull og kasjmir i en håndsydd springfjærmadrass med en fjærtetthet på over 1500 bringer oss visst over blant Rolls Roysene av madrasser.

Som vi må betale tilsvarende for, vel og merke.

«Springfjær gir grobunn for midd og støv og gir ikke i nærheten samme trykkavlastning som memory foam eller latex!» sier den neste selgeren med like sterk overbevisning, og lar oss stå igjen i en tåke av total forvirring.

For mannen min er fremdeles en madrass (i hvert fall over et visst prisnivå) en madrass. Han lar seg åpenbart ikke engasjere like lidenskapelig av madrassbransjens tekniske finesser og kvalitetsstempler.

Jeg på min side har nå blitt overbevist om at mangelen på en god madrass sannsynligvis har forkortet livet mitt med noen tiår (minst!!), at innkjøp av en god madrass vil være avgjørende for vår lykke og livskvalitet de neste ti årene og at å sove på en ikke-miljøsertifisert madrass vil kunne ødelegge reproduksjonsevnen min, være kreftfremkallende og potensielt ødeleggende for sentralnervesystemet.

Dette er viktig!!

Eller som mannen min tørt bemerket i går kveld:

«Hvis madrassen kjennes god så er den god. Litt horsesh… innimellom springfjærene kan ikke ha mye å si fra eller til. Det er ikke sikkert du lever om ti år likevel«.

Er en ordentlig madrass vel verdt investeringen? Hva slags madrass anbefaler du?

God mandag til deg!

Sengekrise

9 tanker om “Sengekrise!

 1. Nina

  Vi har kontinentalseng. De vil si at vi har samme overmadrass/ fasthet i den, Men så har vi valgt to forskjellige grader av fasthet på hovedmadrassen. Han liker den ekstra hard, mens jeg liker den litt mykere. Det lønner seg å legge litt tid til å teste. Mange varianter og alle er ikke like gode å ligge på.

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ja, jeg tror vi også ender opp med en sånn løsning med forskjellig fasthet. Men hadde aldri trodd at det skulle være så vanskelig å velge madrass! 🙂

   Svar
 2. Anna GL

  Det er stor forskjell på madrasser og senger, men det er vel like mye forskjell i ryggene (og rumpene) til de som skal bruke de. For 5-6 år siden fant vi ut at vi skulle investere i en skikkelig seng, for når man tilbringer 7-9 timer i den hvert eneste døgn, så bør man faktisk tenke på komforten og hvordan ryggen har det. Vi gikk for en Jensen-seng som vi betalte 13k for (syns jeg å huske). Er fortsatt veldig glad i den senga. Syns du skal investere i en god madrass, jeg. Spesielt hvis dere tenker å ta den med tilbake til Norge så skader det jo ikke å legge litt ekstra i det. Eller, jo, litt skade skjer jo. Pengene renner ut uansett, om du bruker de på seng eller ikke, men ryggen er jo utrolig viktig!

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Enig. Vi kjøper alt annet brukt nå, men akkurat sengen (og ryggen!) synes jeg det er greit å investere litt i! Nå sliter vi bare med å bestemme oss for en god springfjærmadrass eller en kombimadrass med latex på toppen (som former seg etter kroppen og visstnok skal være bedre for allergikere). Valgets kval! Håper vi får seng før jul da; det er jo bestillingstid… 😉

   Svar
 3. Kirsti

  Vi har Wonderland-madrass, ulike, for vi vil ikke ha samme fasthetsgrad…Men felles overmadrass da! Jeg er mer fornøyd enn mannen, Til de lange slampene(tenåringene) har vi kjøpt rammemadrasser fra IKEA, som funker som bare det!

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Vi heller også mot forskjellige madrasser (eller forskjellig fasthetsgrad på hver vår side av den samme madrassen). Ungene må nok klare seg med ikea til de flytter hjemmefra, men jeg tror det funker fint 😉

   Svar
 4. Line

  God madrass er viktig, og så er det så utrolig mye mer deilig å sove i noe som faktisk er godt å ligge på. Så ikke gi deg før du er fornøyd 😀

  Svar
 5. EventyrElin

  Vi er i samme knipe!! Vi har enda ikke kommet oss lenger enn til nettshopping og teoretisk kunnskapssøken, og med våre fire små spørs det vel om vi kommer noe særlig lenger..men djizezzz for en jungel!? Hva i alle dager skal man velge??

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   You tell me… vi har ikke besluttet noe enda men har i det minste fått et veldig godt pristilbud i en av butikkene vi har vært, så da er det nok fornuftig å satse på den 😉 Lykke til med letingen!!

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s