Julegavefri

Desember er her. Julen nærmer seg. En gåtur gjennom bysentrum en helt vanlig formiddag er som å stå fastlåst i bilkø i verste rushtiden. Heldigvis kjenner jeg meg ikke stresset!

Vi skal ikke handle julegaver i år.

Det vil si: Vi skal handle minimalt. En jul uten en eneste julegave er jo litt stusselig.

Jeg er ikke «motstander» av julegaveshopping. Jeg har ikke noen sterke formeninger om nordmenn handler for mye eller for lite (selv om svaret kanskje gir seg selv basert på SSB sine analyser).

Personlig føles det bare helt ok å bremse litt.

Oppholdet vårt her i England fremover avhenger av et fornuftig budsjett. En del forsakelser som vi synes vi får igjen i familietid, opplevelser og minner.

Vi har det meste vi trenger, og det er nok av tid og anledning året rundt til å handle (ikke minst på salg i januar!).

Jeg har ikke lyst til at ungene våre skal tro at julen handler om at «julenissen kommer på besøk og har med seg en ipad, et par nye ski, skøyter, akebrett, fem nye antrekk, fjernstyrt bil, båt, et lekehus og et titalls nye lekefigurer».

Det beste med desember er stemningen, lysene, luktene, forventingen!

Tid sammen med familie og venner.  Levende lys. Tid til å lese og snakke med ungene om hva vi venter på (ikke julenissen!). Lage julepynt. God mat og drikke, julemusikk og juleforestilling i kirken.

Vi har adventsstake, julestjerne og vi skal ha juletre.

I kalenderen til guttene ligger ett stykk fruktdrops til hver av dem hver dag til jul. Stor lykke for tre små som (ennå) ikke har rukket å få de store forventningene til julen!

Vi er heldige. Da er det kanskje også lettere å sette på bremsene uten å føle det som verdens største offer!

Det finnes mange som går desember i møte og lurer på om budsjettet kommer til å strekke til julemiddag til seg og familien.

Julegavefri

11 tanker om “Julegavefri

 1. underveis

  Det er bra å kunne holde igjen. Og det er nå dere lager tradisjonene og forventningene for ungene deres – de husker knapt nok forrige jul og tar hvert lys og hvert drops som en stor begivenhet – nyt denne tida! Og så blir det å holde igjen mer krevende etterhvert. Med skolebarn synes jeg det mest krevende har vært hele avslutningskarusellen før jul, alle klassetrinn og alle fritidsaktiviteter skal ha egen avslutning – og i tillegg kommer det jo konserter for de som driver med musikk – og gjerne en fotballturnering og et julemarked på SFO osv osv. Alt er jo «viktig og fint» i seg sjøl – men det blir alt for mange begivenheter i rekke og rad før jul – og det går på bekostning av ro og pusletid her hjemme. Men jeg holder igjen på både stresset og materialismen så godt jeg kan. (Samtidig tenker jeg jo at jeg holder igjen ganske mye året rundt, så ungene mine må også få lov til å få oppfylt noen ønsker en gang i blant, feks til jul….)

  Svar
  1. Kirsti

   Kloke tanker! Jeg ser når ungene blir større/store at det de snakker om av jul er alle tingene vi har gjort sammen som skaper jul, som baking, juletrepynting, mat, musikk etc, er det so m sitter igjen. Av og til er det gaver, men oftere en beskrivelse av å stå opp til ferdigpynta tre på julaften, finne julestrømper med julehefte i og bare sitte stille i halvmørket!
   Jeg tror du gir ungene dine noe verdifult med en jul med fokus på noe anna enn gaverkjas og mas, sjøl om det er fint å få noe man ønsker seg veldig!
   Ha en fin advent!

   Svar
   1. ToPlussTre Innleggsforfatter

    Enig med deg Kirsti, det er er alt det du beskriver som er det man sitter igjen med som minner! Vi som foreldre må bare holde fast ved det og ikke kjenne på dårlig samvittighet for at ikke ungene får alt de ønsker seg eller tenke at julen blir mindre fin selv om det ikke er fri flyt av julegaver! Fin advent til deg også!

  2. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ja, det blir nok mange flere utfordringer både med antall aktiviteter og ikke minst forventinger fra barna selv etter hvert som de blir eldre! Det er jo også klart at ungene skal få julegaver (det er jo koselig både å gi og få), men det trenger ikke ta helt av! Og nå som de er så små har de jo egentlig ikke noen forventing om noe som helst, og det håper jeg vi kan «flyte på» en stund… 😉 Fin uke til deg, Underveis!

   Svar
 2. Vilde

  Kloke ord! Julen kan fort få et veldig materalistisk preg, desverre. Men det er ikke nødvendigvis det materielle man husker senere.

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Nei, nå som vi har blitt voksne så er det jo alt det andre som «skaper julen». Men sånn tror jeg egentlig at det var da vi var små også. Om vi hadde fått en gave eller fem mindre hver jul så hadde nok opplevelsen av julen vært den samme. Jeg regner med det gjelder for våre barn også! 🙂 Fin dag til deg!

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s