Romjulsblues?

Visste du at det finnes en lite omtalt lidelse som ofte inntreffer i uken mellom jul og nyttår?

Den kalles «romjulsblues» og rammer (oftest) småbarnsmødre. Den kommer uten forvarsel, gjerne andre eller tredje juledag, og kjennetegnes av følgende:

Tiltaksløshet/apati, fråtsing i sjokolade og kaker, irritasjon over mann/barn/foreldre/svigerforeldre/søsken/naboer, økende følelse av rastløshet, humørsvingninger og stadige turer på baderomsvekten med påfølgende følelse av nedstemthet.Romjulsblues Den utløses som regel av én eller flere situasjoner:

Huset, som var gullende rent og julepyntet for fire dager siden, svømmer over av skittentøy, sengetøy etter gjester, barnåler fra et stadig mer dryssende juletre, hundehår, leker, nedbrente stearinlys og oppvask.

Den idylliske forestillingen om en rolig julemiddag er erstattet av et kaotisk minne:

Veltede brusglass, en fireåring som ville ha nonstop i stedet for pinnekjøtt, innhenting av en toåring som heller ville ligge under juletreet enn å sitte ved bordet, en time-out i gangen, tre doturer og en liten gutt som insisterte på å synge «mette liten fugl» og holde hender fem ganger i løpet av middagen.

Du har et vaaaagt minne om at du spiste den julemiddagen, men du husker ikke helt hvordan den smakte.

De nye, spennende lekene som holdt ungene underholdt i ett døgn har blitt kastet bort i et hjørne og er erstattet av den gode, gamle kassen med lego som pappaen kjøpte på finn.no for en femtilapp.

Du har vært på lekeplassen med ungene hver eneste dag (gjerne flere ganger om dagen!) og både husken og sklien begynner å bli kjeeeedelig!

Du har innsett at ungene verken sover bedre, får bedre manerer eller krangler mindre «bare fordi det er jul».

Du kjenner deg som en stinn julepølse, vet at du har spist altfor mye men at det fortsatt befinner seg en usømmelig mengde god mat, kaker, godis og vin i huset.

Du ser på haugen med bøker og blader du gjerne skulle ha lest, men innser at det ikke kommer til å skje på denne siden av nyttår (mest sannsynlig ikke i 2015 heller).

Hunden har stukket av fem ganger på de siste fire dagene og på en av turene ut dratt med seg et renspist kalkunhode inn igjen og lagt det pent ned på teppet midt i stua som et trofé.

Du vet at det er fire julelunsjer og tre middagsselskaper igjen før det nye året ringes inn, men at det du har aller mest lyst til er å låse døren, ta på deg pysjbuksen og legge deg på sofaen. Hele dagen. Uten forstyrrelser.

Netflix har mistet sin magiske effekt etter litt for hyppig bruk…

Den kritthvite snøen ute er erstattet av regn og slaps…

Du begynner å lengte etter en dag på jobb…

… og at skole og barnehage skal åpne igjen etter ferien…

Det er etter noen dager i denne situasjonen at en veldig vanlig bi-effekt av «romjulsblues» vanligvis inntreffer:

Nyttårsforsettene.

Du bestemmer deg for at du skal gå ned fem kilo (minst!) i januar!

Du skal ta med deg ungene på lange skiturer/skogturer/fjellturer med niste og varm drikke hver helg!

Du og mannen skal ha faste date-kvelder én gang i uken – hurra!

Det skal bli økologisk mat og middag fra bunnen fra nå av!

Dere skal seriøst vurdere å skaffe en vaskehjelp.

Du skal bli en mye bedre mamma/kone/datter/søster/venninne/kollega neste år.

ALT SKAL BLI BEDRE I 2015!!

Men du vet det jo (innerst inne):

At å se tre små gutter med røde kinn legge seg med hver sin nye leke i armene, altfor sent, fortsatt oppspilt, etter en lang julaften sammen med besteforeldrene, er verdt alle de veltede brusglassene, trassanfallene, den kalde julematen og rotet.

At du snart sitter på jobb, titter ut av vinduet og lengter etter å ta med deg ungene ut. Og at det ikke er så nøye om det er på en idyllisk skitur med niste og kakao eller bare på lekeplassen rett utenfor huset. Det viktigste er at dere er sammen!

At du kommer til å lage fiskepinner med erter og stekte poteter minst én (mest sannsynlig to) ganger i uka i 2015 også. Og at det funker fint!

At det har gått rundt uten vaskehjelp i 2014, så du overlever mest sannsynlig et år til.

At det ikke ville vært jul (sånn egentlig!) uten familien, julelunsjene, juleselskapene og alt kaoset.

Og at det ikke er all sjokoladen du spiser mellom jul og nyttår, men mellom nyttår og jul som teller!!

Håper du koser deg i kaoset, nyter romjulsdagene og ikke kjenner antydning til den beryktede  «romjulsblues»-en! Romjulsblues

8 tanker om “Romjulsblues?

 1. Kirsti

  Tiltredes! Kloke og sanne ord! Og det rammer tenåringsmødre også…ikke bare småbarnsmødre! Hadde ett tilfelle av PMS eller romjulsblues igår, bedre i dag, etter 13 km på ski og en(litt) lettere middag.
  Håper resten av jula går som en drøm, med bare forbigående blues og klementiner istedenfor sjokolade!

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Hehe 🙂 Det gjelder vel å bare lære seg å flyte med i kaoset i stedet for å prøve å ha kontroll! Det funker jo uansett ikke…! Skitur hørtes fantastisk deilig ut, forresten. Fortsatt god jul til deg!

   Svar
 2. Anna GL

  Well said. Jeg sitter her og ser på et juletre som allerede er blitt litt skakt og ser tørst ut, dungen med tøy som skal vaskes rekker meg langt over nakken og det er fortsatt en uke til barnehagen åpner. Men du har jo helt rett, selvfølgelig. Hverdagen begynner faktisk raskt nok. 🙂

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Ja, den gjør det! Så da tåler vi sikkert å la det flyte noen dager til 🙂 Vi kom oss ut på tur i dag, og det er alltid magisk på humøret mitt! Håper du klarer å overse det skeve treet og kleshaugen 😉

   Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Hadde vi hatt råd til det så hadde det nok stått langt opp på min liste også! 🙂 🙂 Håper du koser deg i julen de siste dagene den varer!

   Svar
 3. trompetmor

  hehe.. det der var mine egne tanker i ekko, oppsummert.. flott skrevet.. godt å høre at disse tankene råder hos fler enn meg. Alt som var rent er skittent, alt som var ryddig er nå rotete, alt som skulle være koselig hadde en bismak av kaos og all julematen sitter som klister rundt magen. Er til å bli sprø av!!! nest Siste kvelden i kveld med kos og mat.. deretter blir det harda bud!!! Godt nytt år!

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Min erfaring er at det alltid er litt sånn i ferier… veldig koselig, men etter en stund lengter man liksom litt tilbake til hverdag og rutiner igjen… 😉 Vi skal også nyte siste kvelder med utskeielser, og så blir det skjerpings. Godt nytt år!! 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s