Mitt beste tvilling-tips

Jeg har vært tvillingmamma i snart tre år.  Og her om dagen satt jeg og grublet litt: Hva er det jeg ville satt aller mest pris på å bli tipset om dersom jeg ventet tvillinger i dag? Det aller meste må man jo bare finne ut av – barn er forskjellige og foreldrene forskjellige og det finnes få ting som funker for alle.

Men det er én ting jeg virkelig har lyst til å dele.

Det er noe jeg hadde en vag formening om før de ble født, som jeg leste en del om og som jeg tenkte en god del på helt fra de var babyer, men som likevel viste seg å bli en av de aller vanskeligste tingene å gjennomføre da vi først hadde blitt tvillingforeldre:

La tvillingene dine slippe å være tvillinger – hele tiden!Mitt beste tvilling-tips

Det er fantastisk å observere det helt unike båndet de to babyene har fra før de en gang har gjort sin entré i verden.

Man føler jo helt intuitivt at de har det aller best tett, tett sammen, og etter hvert som de utvikler seg er det vanskelig å tenke seg den ene uten den andre!

De er stort sett alltid på samme utviklingstrinn. Går gjennom de samme utfordringene omtrent likt. De liker ofte de samme lekene og er på samme nivå språklig. Særlig eneggede tvillinger, som mine, er like i så veldig mye at det kan være vanskelig å skille dem!

Lett å glemme, kanskje… men de er jo to mennesker!

De trenger å bli kjent med seg selv, sine styrker og svakheter, hva de liker og ikke liker. Og for å klare dette trenger de å bli sett og forstått som det unike individet de er.

Sitte på et fang – helt alene. Få holde på med favorittleken – uten at det er en annen der å kjempe om oppmerksomheten med. Se i en bok sammen med mamma eller pappa og være den som får svare på alle spørsmålene. Få lov til å føle seg helt spesiell på handletur og være den som hjelper til.

Det meste av tiden elsker mine to gutter å være sammen!

Hvis den ene er ute av rommet går den andre og roper navnet hans. Hvis den ene sover vil den andre at han skal våkne. De krabber opp i sengene til hverandre, de mater hverandre, de pønsker ut påfunn og de krangler om de samme lekene… konstant.

Det er en velsignelse å alltid ha en ved sin side!

Men tosomheten for tvillinger skaper – til tross for all gleden – også enormt mye frustrasjon og konflikter. Mye mer enn for søsken på ulikt alderstrinn. Det er jo logisk hvis man tenker på det:

Et eldre eller yngre søsken er på et annet stadium. De vil søke mamma og pappas oppmerksomhet for helt andre ting og ha andre behov. Hverdagen tilpasses etter de ulike behovene til barna i søskenflokken.

Et eldre søsken får kanskje være en halvtime lenger oppe om kvelden. Bli med på butikken mens den lille sover. Få mammas eller pappas fulle oppmerksomhet ved leggetid eller med leksehjelp. Den lille er kanskje hjemme med mamma deler av dagen mens storesøsken er på skole eller barnehage. Og så videre…

Det sies at alle barn i en søskenflokk bør ha egentid med foreldrene i blant, aller helst en liten stund hver dag.

For tvillingforeldre, særlig oss med eldre eller yngre barn i tillegg, kan dette være en innmari stor utfordring!

Det er så lett å behandle dem som «tvillingene» på den ene siden og «storebror» på den andre. Men tvillingene våre har selvsagt et like stort behov for tid alene med oss som storebror, og på mange måter kanskje også mer enn ham!

Jeg har snakket med noen voksne tvillinger som sier at det kan være utfordrende å utvikle en egen identitet, atskilt fra sin bror eller søster. Hvem er jeg? Hva er det som gjør meg unik?

Omgivelsene, inkludert vi foreldre, har en tendens til å behandle tvillinger som likere enn de egentlig er. Til og med toeggede, som er like ulike som søsken flest! Aller vanskeligst er det nok for tvillinger av samme kjønn, og særlig for eneggede. For de er jo like… i hvert fall tilsynelatende!

De aller fleste tvillinger har et sterkt og tett bånd også i voksen alder, men for enkelte kan tosomheten bli komplisert og de kan ha et behov for å distansere seg.

Gang på gang har vi opplevd hvor givende det oppleves å tilbringe tid med én av dem. De er sjelden så fornøyde, samarbeidsvillige, interesserte, pratsomme og glade som når vi har dem hver for seg. Og vi oppleves nok også mer avslappet og tilstede, naturlig nok fordi det er én mindre å holde styr på!

Gang på gang må vi likevel minne oss selv på å sette av tid til dette, fordi hverdagens travelhet har en tendens til å ta innersvingen på oss.

Så om du venter tvillinger i dag – prøv å innarbeide noen vaner helt fra starten av der dere splitter opp og tar ansvar for en tvilling hver. Det tar litt ekstra tid og krever litt planlegging, men det er så verdt det!Mitt beste tvillingtips

6 tanker om “Mitt beste tvilling-tips

 1. Cecilie von der Ohe

  Jeg har alltid syntes at det høres så eksotisk ut, både det å være tvilling, og det å være foreldre til tvillinger. Jeg skjønner nå at begge deler er utfordrende. Det er lett for å tenke på et tvillingpar som en og samme person, men selvsagt er de to ulike individer som har forskjellige behov.

  Cecilie

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Hei Cecilie! Ja, det er jo eksotisk og utrolig fascinerende å være tvillingmamma (og helt sikkert å være tvilling selv også!) Men det er også utfordrende på en helt egen måte som kanskje er vanskelig å forstå for dem som ikke er tvilling/tvillingforeldre selv 😉 Fin kveld til deg!

   Svar
 2. Hanna

  Hej 🙂 Jeg lurer litt på hvordan dere har gjort det med tvillingenes bursdager gjennom årene? Mine gutter er bare 1,5 år men sitter og tenker mye på hvordan deres liv vil bli. Så utrolig spesiellt og alltid dele ting/opplevelser med en livs levende kopi av deg selv 😉 Jeg tenker att det ikke er så veldig stor greie med bursdagene nå når dem er så små men kanskje super viktig etterhvert som dem blir eldre. Har du noen tips på hvordan dere har gjort det? 🙂 takk på forhand!

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Hei Hanna! Der deler vi nok noen tanker, gitt! Våre gutter fyller tre år om et par uker, så inntil nå har vi feiret bursdagene sammen. Jeg tror kanskje vi kommer til å fortsette med det, siden de jo tross alt er født samtidig… men det kommer kanskje litt an på hvor mange venner de får felles/hver for seg etter hvert? Kanskje de vil ønske å ha «hver sin» dag når de er større?

   Det er så mye annet å ta stilling til; skal de gå i samme klasse på skolen, hvor mye tid bør vi være med dem hver for seg, osv. I barnehagen har de ansatte begynt å splitte dem opp i to forskjellige grupper innimellom nå, for de ser at de har en tendens til bare leke med hverandre og høre mindre etter/følge mindre med når de er sammen. Det er akkurat som de er i «sin egen verden»… og det stemmer nok!

   Fra høsten kommer jeg sannsynligvis til å ha en av dem hjemme annenhver fredag for å få litt tid med dem hver for seg, og i barnehagen vi har søkt på har vi også snakket om at de bør være litt hver for seg når det er gruppesamlinger. Det er vanskelig å finne en balanse, for de elsker jo å være sammen, samtidig som det blir mye kjemping om de samme tingene og om oppmerksomheten…!

   Ikke lett å alltid være to gitt, og ikke lett å være foreldre… men fantastisk gøy også da! 🙂 Lykke til med dine!

   Svar
   1. Hanna

    Enig med deg om att dem skal feires på samme dag og trur det blir tydelig hva gutta har lyst til jo større dem blir! Dem har jo bare feiret alle sine bursdager med broren så dem vet jo inget annet anyways 😊 Hvordan gjorde dere det når dem fylte 1 & 2? Fikk dem like gaver for og gjøre deres liv lettere = unngå krangling om samme leke? 😉 her krangles det heftig om dagen… Boys will be boys har jeg hørt!

    Vi har fått barnehageplass til dem og dem starter i samme gruppe fra august! Veldig gla for det, att dem har trygghet i hverandre når dem starter noe nytt. Men blir spennende og se om dem må deles når det er dags for stor avdeling!

    Vanskelig avgjørelse dette med om dem skal holdes sammen eller deles på. Jeg vil att dem beholder denne fantastiske «tvillingkontakten» men samtidig er det jo så viktig att dem får lov og bare vare alene… Valgen vi må ta som foreldre! Ikke rart vi mødre sover dårlig 😉
    Trur jeg skal ta etter deg når du snakker om og ha en av gutta hjemme alene. Hvilken utrolig luksus det må vare for den gutten som får ha mammaen sin helt for seg selv den dagen ❤️ God ide!

   2. ToPlussTre Innleggsforfatter

    Ja, jeg gleder meg til å ha mer tid med dem hver for seg. Det er noe jeg alltid går og kjenner på, at jeg skulle hatt dem litt mer hver for seg. De trenger det! De to første bursdagene feiret vi hjemme og vi har kjøpt dobbelt opp av alt, både til jul og bursdag. Blir helt krise ellers! De få gangene de har fått forskjellige ting har det endt opp i full krig. De vil alltid ha det den andre har!! Uansett. Haha! Vi får se hvor lenge det varer – etter hvert «godtar» de vel ulike ting. Inntil videre gjelder det å bevare husfreden…! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s