Når det ikke lønner seg å jobbe

Ville du valgt å jobbe dersom du gikk i minus på det? For et idiotisk spørsmål, tenker du sikkert. Hva er poenget med å jobbe om man taper penger på det? Velkommen til hverdagen for mange småbarnsforeldre utenfor Norge!

Da tvillingene ble to og et halvt og storebror begynte på skolen her i England følte jeg det var på tide for meg å gå tilbake i jobb. Fordi jeg ønsket det for meg selv og fordi jeg syntes guttene ville ha godt av å være i barnehage noen dager i uken.

Økonomisk ville det helt klart ha lønt seg at jeg var hjemme!

Prisen på en fulltidsplass i barnehage? 12 000 kroner i måneden!Når det ikke lønner seg å jobbe

Med to barn under tre skal du altså tjene temmelig greit for å dekke barnehagen!

Fra fylte tre år er riktignok 15 timer i uken subsidiert, noe som gjør at man kan komme seg tilbake i arbeidslivet uten å tape (for mye) på det.

Men veldig mange konkluderer med at det like godt lønner seg bedre å være hjemme frem til barna begynner på skolen når de fyller fire. Eller man går tilbake i jobb, vel vitende om at det i noen år ikke er for pengene sin skyld.

Jeg hadde lyst til å være hjemme med de to minste til de var nærmere to, og ville nok ha valgt en utvidet permisjon i Norge også. Jeg hadde også lyst til å jobbe deltid når jeg startet opp igjen.

Men det er jammen et gode å ha friheten til å velge, som vi har i Norge!

Nå jobber jeg deltid, og for hver dag jeg er på jobb og våre to gutter i barnehage går vi i tap.

Det føles ganske merkelig å sitte å regne på «hvor mye i minus vi går» – ikke dersom vi er hjemme – men dersom vi jobber!!

Forleden ble jeg spurt om å øke stillingsprosenten min.

Jeg svarte at jeg gjerne vil, men at vi ikke har råd til å ha guttene en dag ekstra i barnehagen. Jeg endte opp med en semi-løsning der jeg jobber noen ekstra timer i ledige stunder så vi slipper å betale for ekstra plass.

Dette funker for oss fordi vi begge har fleksibilitet i jobben og fordi vi er enige om at vi fortsatt ønsker mye tid sammen med ungene og som familie i noen år. Tid er viktigere enn penger akkurat nå.

Men hvis vi begge ønsket å jobbe fulltid så ville hele inntekten (og mer til) til den ene av oss gått rett til barnehagen… i tillegg til at vi knapt ville sett ungene… Ikke akkurat et incentiv til å jobbe, eller hva?

Så tenk på hvilket fantastisk gode vi har med barnehagetilbudet i Norge! En ikke-subsidiert plass koster visstnok det samme i Norge som her. Do the math…

Jeg kommer i hvert fall til å være forsiktig med å klage over økte lunsj-avgifter eller å  betale litt ekstra for frukten i barnehagen den dagen vi flytter hjem…!

Fin dag til deg!

Når det ikke lønner seg å jobbe

4 tanker om “Når det ikke lønner seg å jobbe

 1. Anna GL

  Godt poeng. Det gjør et godt innhugg her også syns jeg, men ikke på langt nær så stort innhugg som der hos dere i England! Personlig hadde jeg blitt gal av å være hjemme med guttene på fulltid. Tror kanskje jeg er for bedagelig anlagt for slikt? Skulle ønske jeg hadde taklet hjemme med barna-livet litt bedre enn jeg gjør, men det går faktisk ikke i lengden. Fint at du og sjefen har kommet fram til en løsning dere tror vil fungere for dere begge! (Hva jobber du med, forresten?) Tror kanskje det er verdt det for både barna og din sin skyld. Barna fordi de sosialiseres og aktiveres på et helt annet nivå enn det (jeg tror) du greier, og du fordi du kan bruke hodet til noe helt annet i noen timer de dagene det gjelder. Jeg skal straks tilbake på jobb etter andre permisjon på to år og jeg gleder meg ikke helt, for denne permisjonen gikk så sinnsykt raskt, men samtidig vet jeg jo at det helt sikkert blir greit når jeg bare kommer inn i det. (Pluss at guttungen og pappaen kommer til å storkose seg sammen de neste fire mnd!) Lykke til! 🙂

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Jeg synes det er vedig forståelig og helt fair å si at man ikke kunne vært fulltids-hjemmeværende – det er annerledes i dag enn for et par generasjoner siden da gatene var fulle av småbarn og mødre på dagtid. Man trenger nettverk!

   Her i England synes jeg akkurat det har vært mye bedre fordi så mange er hjemme, så det er lekegrupper og ting å finne på over alt. Men likevel følte jeg at to og et halvt år var nok! Det er utrolig deilig å komme seg ut noen dager i uken og treffe voksne og gjøre sine egne ting. Da har jeg mer energi de dagene jeg har ungene! 🙂

   Jeg jobber som PA for en direktør i en organisasjon her i Cambridge. I Norge jobbet jeg mange år med rekruttering og HR, men det kan jeg ikke her uten å ta en tilleggsutdannelse som omfatter engelsk arbeidsrett. Synes liksom ikke det er verdt å betale for når vi ikke vet hvor lenge vi blir.

   Du har helt rett; toåringene våre har helt klart godt av å være i barnehagen nå! Og jeg av å jobbe… Lykke til når du snart begynner i jobb igjen også! 🙂

   Svar
 2. Tone

  Nordmenn er veldig flinke til å si at Norge har en av de beste barnehage/permisjonsordningene i verden, men jeg tror ikke de *egentlig* innser hvor heldige de er. Jeg skjønte i hvert fall ikke hvorfor så mange britiske mødre gikk hjemme med barna før jeg fikk barn selv, og innså hvor dyrt det er med barnehageplass! Og at dette nok er en av grunnene til at foreldre ikke er så veldig imot den veldig tidlig skolestarten…

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   I know! Fikk litt sjokk da vi flyttet hit og så hvor dyrt det var… Jeg synes det er helt greit å være hjemme et par år, og hadde uansett ikke lyst til å ha tvillingene fulltid i barnehage fra de fylte ett, men det er jo greit å ha muligheten til å velge uten å føle at man går konkurs på å jobbe…! Jeg tror også det er mye av grunnen til at de starter tidlig på skolen her og at folk ikke sier så mye på det…! 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s