Barnebursdag: Ute eller inne av «listen»?

Barnebursdager er ikke som de en gang var. Det er ikke standardoppsettet med papirhatter, ballonger, pølser og hjemmelaget langpanne-sjokoladekake rundt spisebordet i stua.

Nå er det lekeland-bursdag, bondegård-bursdag, reptil-bursdag, klatrepark-bursdag, disco-bursdag og you name it. I tillegg til den gode gamle hjemme-i-stua-bursdagen.

Og det er greit nok! Tilbudene er flere, mange synes det er greit å kjøpe seg fri fra litt forberedelser, og det er billigere enn før å kjøpe sånne tjenester. Selv om fireåringen (kremt…) sikkert er like happy med pølser, ballonger og stollek som med innleid klovn, såpeboblemaskin og talentkonkurranser. Men det er et helt eget tema!

Det er likevel én bursdagsregel jeg skulle tro var temmelig universell:

Hvem vi inviterer av barna i barnehagen eller i klassen.

BursdagsselskaperEr det «innafor» å presentere en liste for førsteklassingen med alle navnene på elevene i klassen, og så be han eller henne om å sette et kryss ved de han/hun vil «ha med»?

Er det greit å invitere 26 av 30 elever i klassen? Det er jo de aller fleste, liksom…?

Skal man invitere alle guttene/alle jentene eller ingen?

Hele klassen eller «5 gutter og 5 jenter»?

Det er klart at man kanskje har plassbegrensninger og at man ikke nødvendigvis har et ubegrenset budsjett å bruke på to til tre barnebursdager i året.

Men i min verden er det temmelig hjerterått å invitere 13 av 16 gutter i klassen og 12 av 14 jenter til en femårs-bursdag, som jeg opplevde nylig!

Hva skulle jeg si? «Takk for at sønnen min kom med på listen…?»

Det eneste jeg klarte å tenke var:

Hva med de tre små guttene og to jentene som ikke får lov til å komme?

Kanskje de ikke finner ut av det. I hvert fall ikke hvor mange som ble invitert eller ikke invitert. Men jeg ser jo hvordan det viftes med bursdagsinvitasjoner de gangene noen har hatt dem med på skolen og fått lærerne til å legge dem i skoleveskene!

Kanskje de hadde en «plassbegrensning» på lekelandet de skulle ha bursdagen på. Men hva med å invitere alle guttene da i det minste, og heller la bursdagsgutten få velge noen få jenter som han leker mye med?

Det er tydeligvis «sånn det gjøres» her. Jeg har ikke barn i skolealder i Norge så jeg vet ikke hva som er «vanlig» hjemme.

Litt annerledes blir det kanskje etter hvert som barna blir større og vil finne på noe med de nærmeste vennene for å feire bursdagen sin. På et eller annet tidspunkt blir det litt rart å insistere på å ha femten barn i alle bursdager.

Men med alt fokuset som er på forebygging av mobbing, både her og hjemme i Norge, og med alle de triste historiene man stadig hører om barn som har blitt mobbet og som sliter med senskader langt opp i voksenlivet så synes jeg det er rart at vi voksne ikke ser sammenhengen:

Mobbing handler ikke bare om å være «slem»; om å slå, dytte eller komme med sårende kommentarer.

Det handler ofte like mye om å ikke bli sett. Ikke være med. Om å være usynlig der alle andre har en ved sin side.

Hvordan kan vi voksne unndra oss et ansvar på vegne av våre barn for å «se» også dem som ikke automatisk står «øverst på listen»?

Jeg kan ikke velge venner på vegne av ungene mine. Men jeg kan lære dem opp til å tenke inkluderende, og føle et ansvar for dem som står alene.

Det lærer de i alle fall ikke ved å krysse av på en liste over «inne og ute». Uskyldig som det enn kan høres når det «bare» er snakk om et bursdagsselskap.

Synes du det er helt greit å la barna velge fritt? Synes du vi voksne har et ansvar for å inkludere alle barn? Synes du skolen burde ta et ansvar og si noe om dette? Barnebursdag

7 tanker om “Barnebursdag: Ute eller inne av «listen»?

 1. Kristin Slettvåg

  Synes det er hjerteskjærende og uakseptabelt å utelate noen få ! Har som hovedregel at vi feirer i hjemmet, men et par ganger har vi også valgt å kjøpe oss fri ved å flytte kalaset til Leos lekeland. Sist gang gravid med tvillinger, så da synes jeg prisen kunne forsvares:) Ellers så har vi for begge våre jenter i skolealder erfart at bursdagsfeiring har blitt tatt opp på første foreldremøte etter skolestart og man har enes om en hovedregel der jentene inviterer alle jentene og guttene alle guttene. Dette har fungert veldig bra og glad er jeg for det. Barna er opptatt av bursdager og når de spør om denne «regelen» så er det en gylden anledning til å forklare dem viktighetene av å inkludere alle.

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   En regel om å invitere alle jentene eller alle guttene etc synes jeg er fin. Ble veldig overrasket over hvor «utplukkende» man er her. Ellers når det gjelder barnebursdager generelt så heier jeg på lavterskel, men jeg synes ikke det er «feil» å velge å ha bursdager på lekeland etc heller. Gjett om jeg hadde gjort det om jeg hadde vært tvillinggravid nå, for eksempel! 😉 Fin kveld til deg!

   Svar
 2. Anja Elisabeth Holt

  Nei, det er ikke lov å velge fritt. Skal man ha få skal man invitere godt under halvparten av jentene/guttene/klassen.
  Flotteste bursdagen vi har hatt var SPA-bursdag. Hjemme. Med neglelakk, fotbad, massasje og badekar. Hadde alle jentene i klassen tilstede, var helt magisk bra!

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Enig – det kan være greit om det er veldig få som får komme fordi man ikke har plass/råd. Men det aller beste i den alderen er kanskje å ta alle jentene eller alle guttene? Hjemmebursdagen din hørtes jo ut som en drømmedag for småjenter! 🙂

   Svar
 3. mammamarianne

  Jeg synes det blir helt feil å skulle utelate noen få barn. Jeg hørte akkurat noen foreldre i barnehagen vår som hadde opplevd dette, og det er ikke greit. Det har vært så mye snakk om det i det siste, så jeg ble faktisk litt overrasket (og SKUFFET!) over at de oppegående foreldrene i vår barnehage gjorde slikt…
  Nå er det en stund til eldstemann når skolealder, men foreløpig kommer vi til å invitere alle jentene på avdelingen i barnehagen 🙂 Vi skal ha vårt første selskap til høsten, så det blir spennende 🙂

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Nei det er ikke greit! Jeg tenkte faktisk å ta det opp med skolen til eldstemann nå før ferien, at dette kanskje er noe de bør si noe om når ungene starter på skolen. Det er jo utrolig at foreldre ikke skjønner selv at det er galt å utelate noen få. Lykke til med planlegging av barneselskap og takk for at du tittet innom! 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s