Barnet mitt er en kopimaskin!

Hvem har ikke hørt (eller sagt): «Jeg kan ikke fordra når moren min er sånn, og nå holder jeg på å bli akkurat som henne…!«

Jeg kom over en fascinerende artikkel her forleden, skrevet av psykologen Steve Biddulph. Den ga en forklaring på hva som skjer i kroppen og hjernen vår når vi imiterer omgivelsene helt fra vi er babyer.

Denne uken har vi hatt besøk av den lille fetteren til våre tre gutter. Han er halvannet år og inne i en skikkelig språk-spurt. Han gjentar alt som blir sagt og det triller nye ord ut av ham som perler på en snor. Men en annen ting vi har lagt merke til er hvordan han kopierer fetterne sine!

Når de roper så roper han. Når de løper så løper han. Når de kaster sand etter hunden gjør han det samme. Når de spruter vann så gjør han det.

Her om dagen sto min illsinte lille treåring foran meg og ropte:

«Mammaaaa! Mammaaaaaa! Mammmmmmaaaaaa!» fordi jeg var opptatt med å hjelpe broren hans og hadde bedt ham vente.

Plutselig står det en liten tass ved føttene mine og roper: «Mammmaaaaa!» mens han ser seg rundt med et lurt smil og venter på respons.

Han er en kopimaskin, og mine tre smågutter er kopimaskiner.

De kopierer hverandre. De kopierer venner i barnehagen og på skolen. De kopierer ting de ser på tv og de kopierer (selvsagt) oss voksne!

De fleste foreldre har nok humrende gjenkjent «seg selv» i noe tre- eller fireåringen har sagt til et småsøsken eller til en venn når de leker. Eller forskrekket registrert at det banne-ordet som datt ut av dem i et opphetet øyeblikk blir gjentatt i dagene etterpå av den lille papegøyen som tilfeldigvis befant seg i samme rom!

En del av forklaringen bak denne imiteringen er selvsagt at vi er sosiale vesener og at det å speile, eller imitere, hverandre gir bekreftelse, gruppetilhørighet og sosial identitet.

Men i 2006 oppdaget forskere også såkalte «speil-nevroner» i kroppen vår. De er et nettverk av nerveceller som ligger inntil de motoriske nervecellene og har en unik rolle:

Å speile, eller imitere, alt vi ser.

Hvis vi ser noen spille fotball, kysse eller lage mat lagrer speil-cellene det vi ser og gjør det lettere å kopiere.

En påminnelse om at det absolutt ikke er likegyldig hva ungene ser på tv eller på pc-en! Og en påminnelse om hvor stor innvirkning min egen oppførsel har på barna mine: Hva jeg gjør, hvordan jeg snakker, hva jeg bruker tid på, kroppsspråket mitt, humøret mitt og hvordan jeg takler motgang.

Vi viderefører (på godt og vondt) mer enn bare gener! Barneoppdragelse er egentlig en sann øvelse i selvbevissthet.

Tenker du mye på at barna dine kommer til å «speile» deg på godt og vondt?

 

Barnet mitt er en kopimaskin!

8 tanker om “Barnet mitt er en kopimaskin!

 1. Nina

  Så sant så sant. Unger kopierer det voksne sier og gjør. Det er deres normale hverdag. Tenker også da på om språkbruken til voksne består av bannskap, så vil det også speiles hos ungan. Jobbe som lærer og merke dette godt på enkelte unga.

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Kan tenke meg lærere gjør seg noen observasjoner ja… Prøver stadig vekk å minne meg selv på at ungene har lange ører og at de både ser og hører det meste – de er som små svamper… 😉

   Svar
 2. nullfiresyvni

  Interessant! Vår lille pappegøye aper etter fetteren sin. Faller fetter og slår seg, kaster min lille seg ned på bakken han og. Og kjefter jeg på han, vet jeg at jeg kan høre han gjenta den samme frasen ovenfor lillesøster ikke lenge etterpå. Det er litt skummelt. For jeg har jo mine uvaner jeg og. Men det gjør jo at man blir mer klar over disse og kan korrigere. Heldigvis.

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Uff, ja det er nesten litt skummelt! Her er ungene gjenforent med sin lille fetter på sommerferie og nå er hermingen i gang igjen. Jeg mistenker at søsteren min får en annen gutt med seg tilbake enn hun kom med, etter at han har diltet etter sine tre større fettere et par uker…! Haha 🙂

   Svar
 3. Anja Elisabeth Holt

  Jeg speiler fortsatt. Jeg fikk høre av en som står meg veldig nær. «Du er så snill, du er sånn supersnill». Jeg svarte at jeg var litt som Fantomet. «Snill mot de snille» og la til «da har du sannsynligvis vært supersnill mot meg, da»?

  Så jeg tror ikke vi vokser fra oss dette?

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Nei, kanskje ikke! Det er lettere å «gi tilbake» det samme man mottar. Og vi voksne speiler hverandre med kroppsspråk og mimikk også – det er vel en måte å signalisere at man er «vennlig innstilt» og et medlem av en sosial gruppe. Egentlig ganske logisk 🙂

   Svar
 4. trompetmor

  Håper dere har en fin sommer og ferietid:) Her går det i stille modus om dagen, men innimellom leser jeg litt og oppdaterer meg. Dette med papegøyer; jeg ser det i alle barna her hjemme, og kanskje aller mest i datteren min på atten faktisk. Det er ikke mye vi skal snakke om et tema før jeg hører hun adopterer mine holdninger. Neste gang det blir tatt opp samme emne har hun «mine meninger». Jeg blir overrasket over hvor lite påvirkning som skal til og hvor viktig mine holdninger og tanker til hendelser i livet er. Skremmende og godt på èn gang.
  Seksåringen er også en herlig papegøye, han bruker de samme ordene i samme situasjon, som du beskriver ovenfor her. Når noen av kameratene knuffer litt så kommer det fra han; «du må bruke ordene dine, ikke sloss»
  —- og det var visst mine ord!!!
  Ha en fortsatt fin sommer!!

  Svar
 5. ToPlussTre Innleggsforfatter

  Interessant at det fortsetter opp i tenårene, og at vi foreldre har så sterk påvirkningskraft… nesten litt skummelt, men på en måte betryggende samtidig! Håper du fortsatt nyter late dager; her har det vært internettfri mens vi har kjørt i to døgn for å komme oss hjem til Norge. Nå er det endelig ferie og rolige dager på oss også… i hvert fall så rolig som det kan være med tre gutter på tre og snart fem år! Kos deg videre!!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s