Støtt tvillingoppropet!

Tvillingforeldreforeningen har startet et opprop for lik rett til omsorgspermisjon for tvillinger som for enlinger. Alle som har hatt en baby vet at barnet den første tiden krever ett sett hender og full oppmerksomhet. Denne retten bør selvsagt også tvillinger ha!Støtt opp om tvillingoppropetSånn som ordningen er i dag får tvilling nummer én 46 uker mens nummer to kun får 5 «tvillinguker».

Tvillingforeldreforeningen foreslår at far, eller en annen person med delegert omsorgsansvar, får være hjemme samtidig med mor de første månedene.

Da våre tvillinger kom hadde vi en liten gutt på halvannet og en aktiv hund som krevde sitt. Jeg husker at jeg satte pris på de ekstra fem «tvillingukene», men de var ikke nok!

Vi løste de første tre månedene ved at mannen min tok sin del av permisjonen og så ferie i ett strekk, og så tok mine foreldre ut all sin ferie da mannen min begynte å jobbe igjen. Det var livreddende! Men det er jo ikke alle som er så heldig å ha besteforeldre eller andre som kan hjelpe til.

Som jeg har skrevet om tidligere (En tvillingmammas bekjennelser) var det et sjokk å få to babyer på én gang, selv om vi hadde en gutt fra før.

Jeg husker klumpen i magen og stresset med å prøve å være tilstede for begge to på én gang. Når baby nummer én hylte måtte han vente mens jeg matet, skiftet på eller roet nummer to.  I tillegg skulle storebror leveres og hentes i barnehagen, middagen lages og vaskemaskin og tørketrommel gikk konstant.

Jeg hadde så lyst til å ha tid og ro til å bli kjent med babyene mine!

Hvem var de, disse to knøttene som var så like at vi måtte tegne på fingerneglen til den ene av dem for å kunne skille dem? Jeg ønsket desperat at det verdifulle første året ikke bare skulle forsvinne i ren logistikk!

Alle barn har krav på å bli lyttet til når de gråter, bli båret når de trenger trøst, få mat så snart de er sultne. Men ett sett hender på to små babyer er ikke nok!

Det første året isolerte jeg meg hjemme og hadde minst mulig på agendaen. Sakte men sikkert fant vi våre rutiner og begynte å få litt mer kontroll på hverdagen. Etter et halvt års tid følte jeg at jeg virkelig begynte å bli kjent med de to guttene mine, hver for seg, og at dagene ikke bare handlet om mating, bleieskift og soving.

For min del var det helt utenkelig å begynne i jobb igjen da tvillingene fylte ett år, nå som vi så vidt hadde begynt å få hodet over vannet! Heldigvis kunne jeg ta et år ulønnet permisjon da vi flyttet til England.

Permisjonsordningene i Norge er verdens beste, og de er der for å sikre en best mulig start på livet for både babyene og for nybakte mammaer.

Men det er lite logisk at foreldre som får barn med noen års intervall skal få full permisjon per barn, mens dem som får flere må dele permisjonen på de barna som fødes!

Alle babyer krever sitt. Og med tvillinger kommer det gjerne en del i tillegg:

Man er (åpenbart!) dønn sliten etter å ha båret frem to babyer; tvillinger er ofte for tidlig født eller det påløper komplikasjoner for mor og/eller barn som krever ekstra oppfølgning, og på toppen av dette har man kanskje eldre søsken å ta seg av!

Vi har vært ekstremt heldige. Jeg hadde et fullgått svangerskap, ukomplisert fødsel, mulighet for hjelp de første månedene og ammingen gikk greit. Likevel opplevde jeg det første året ufattelig tøft!

Jeg tør ikke tenke på hvordan det ville vært med kolikkbarn, sykdom, problemer med mating og søvn, komplikasjoner etter fødsel og så videre…!

Jeg oppfordrer derfor alle, både dere som er tvillingforeldre eller som venter tvillinger og alle andre, til å signere her: Tvillingoppropet. Til det beste for barna. 

Ønsker deg en fin dag!Støtt opp om tvillingoppropet

2 tanker om “Støtt tvillingoppropet!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s