Skolens tapere?

«Mamma, nå har jeg blitt tatt bort fra Raincloud og kommet på Sunshine!«, kunne storebror stolt fortelle da jeg hentet ham på skolen forleden. Skolens tapere?Jeg hadde ikke hørt om verken Raincloud eller Sunshine-systemet, så jeg trengte en innføring:

«Når vi ikke gjør som læreren sier kommer vi på Rainclowd. Og da mister vi «Golden time» (ekstra leketid)«.

Aha!

«Så du har ikke oppført deg helt som du skal du da«, sa jeg. «Men nå har du gjort det?»

«Jaaa«… Han dro litt på det. «Men det er ikke bare meg. Alle guttene er på Rainclowd!«.

Hm… Nå tar jeg femåringen min med en liten klype salt, men likevel… Hvorfor er jeg ikke overrasket?

Man trenger ikke et trent øye for å registrere at det er visse forskjeller på gutter og jenter i femårsalderen når det for eksempel kommer til aktivitetsnivå, støynivå, evnen til å sitte stille og konsentrere seg og så videre.

Her i England starter man på skolen dersom man har fylt fire år innen 1. september. Etter min oppfatning er det vel tidlig, enten man er jente eller gutt! Men kanskje rammer det særlig guttene.

Forskning viser at jenter ved fem-seksårsalderen ligger i snitt seks til tolv måneder foran guttene på en rekke områder, særlig det som har med finmotorikk å gjøre.

Siden gutter i denne alderen er inne i en fase hvor de først og fremst utvikler seg grovmotorisk sier det seg selv at  en tradisjonell «sitte stille»-klasseromssituasjon kan bli utfordrende. De er ofte også senere enn jenter språklig og ofte også senere sosialt modne for kravene som stilles i en klasseromssituasjon.

Skolens tapere?Jeg snakket med en frustrert mamma forrige skoleår, som sa at sønnen hennes lå etter på alle læringsområdene elevene ble målt på da de fikk evalueringsskjemaet til sommeren.

For det første var han en av de aller yngste i klassen; nettopp fylt fire ved skolestart. Og hvordan skulle han kunne lære seg å skrive når han ikke en gang hadde utviklet finmotorikken til å holde blyanten riktig?

Jeg skjønner godt frustrasjonen hennes!

Sønnen hennes var jo en helt normal fireåring som for eksempel i Norge ville hatt to hele år til foran seg i barnehagen til å modnes og bli klar for skolestart. I stedet presses han inn i et system der han allerede fra starten av blir definert som en «utfordring» som må følges opp spesielt.

Nå har myndighetene her i England endelig skjønt at det er i tidligste laget å starte skolen når man nettopp har fylt fire år.

Forskning har vist at de aller yngste av fireåringene som starter skolen har en økt sannsynlighet for å henge etter i skolesystemet hele veien ut videregående, og at utfordringene er større for gutter enn for jenter.

Det har derfor nettopp kommet en ny lov som sier at man velge å holde tilbake dem som er født mellom april og august i et helt år.

Det vil gi barna det gjelder tid til å modnes og utvikle seg på områder som er vesentlige for å kunne mestre en klasseromssituasjon. I tillegg får de et helt år ekstra til læring gjennom lek.

Vi har vært heldige. Jeg var litt bekymret og litt skeptisk da eldstemann skulle starte skolen som fireåring, men det har gått veldig fint og han stortrives på skolen.

Når det gjelder våre to yngste er det litt tidlig å si, men ettersom de er født sent i april er jeg takknemlig for å ha muligheten til å vurdere å utsette skolestart et år for dem dersom vi fortsatt er her da.

Jeg har i hvert fall ikke lyst til å sende dem ut i en skolehverdag jeg ikke føler de er klar for!

Jeg mener jo ikke at alle gutter er bråkmakere, ukonsentrerte og lite flinke i språkfag. Forskjellene jevner seg ut over tid og det finnes gutter som trekker opp snittet og jenter som trekker det ned.

Men jeg synes likevel det er viktig å ikke avfeie kjønnsforskjeller. Etter min oppfatning er ikke gutter underlegne jenter, eller motsatt, bare ulike!

Det betyr at skolehverdagen kanskje bør ta hensyn til at gutter og jenter tilegner seg kunnskap på litt forskjellig måte og at det er viktig å gi alle – både jenter og gutter – de beste forutsetningene for å lære, på sine premisser!

Det betyr også at det kanskje særlig for mange av guttene, men også for mange jenter, vil være en stor fordel å få vente et år ekstra med å begynne på skolen her i England.

Hva mener du? Ville du vært skeptisk til å sende fireåringen på skolen? Tror du det er store forskjeller på jenter og gutter i skolen? Burde skolen ta mer hensyn til eventuelle forskjeller?Skolens tapere?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s