Advent!

«Oiiii, seee!» utbrøt alle tre guttene mine da så julekalenderen i dag. De sto med store øyne og trippende føtter og så opp på lukene med en liten sjokoladebit eller godisbit oppi.

Jeg tok meg selv i å tenke: «Stakkars, jeg som ikke har brydd meg med å legge oppi en eneste liten pakke…!»

Advent!

Faktisk har jeg heller ikke lagt opp de siste tre lukene før jul, for den 21. reiser vi hjem til Norge, haha!

Pakkekalender har blitt en «greie» som har kommet for å bli. Og kanskje vil ungene mine også spørre etter det en dag.

Men nå har jeg hatt fem år på meg til å veie for og imot, og har landet på at pakke-kalender ikke er noe for meg.

For det første blir det dyrt, selv om jeg holder meg til småting eller «ting de likevel trenger».

Kjapt oppsummert er det mye vi kan ta med ungene på for samme pris: Julemarked, juleforestilling i teater eller på kino, gå ut og spise og så videre.

Selvsagt kan det gjøres relativt billig.

Men leker eller ting av typen «kinder-egg» ender uten unntak opp med at jeg plukker det opp fra et hjørne i lekerommet eller mellom sofaputene i stua og putter det i søpla etter noen dager eller uker.

For det andre er jeg litt lat.

Jeg har liksom nok å henge fingrene i før jul. Det er julegaver, baking til skole og kirkearrangement, siste innspurt av alt mulig både på jobb og i skole og barnehage.

Jeg har rett og slett ikke tålmodighet til å sitte og pusle med 72 (!) pakker før en eneste julegave er pakket inn!

For det tredje prøver jeg å holde igjen litt på forestillingen om at julen handler om å få, eller for den saks skyld gi, gaver.

Selvfølgelig er gavene julens høydepunkt for mine tre små, men akkurat det trenger ikke starte en måned i forveien!

Adventstiden er lukt av jul, masse stearinlys, adventsstake, julestjerne i vinduet, jule-verksted på skolen og i kirken, baking, julemusikk og selvsagt jule-evangeliet. Og så husker jeg julekalenderen fra jeg var liten; den lille sjokoladebiten hver dag. Det var helt topp!Advent!

Og til slutt er det kanskje også et snev av en slags «verden trenger ikke mer av vårt overforbruk»-tankegang, uten at jeg mener at det er feil å ville glede ungene sine med noen små overraskelser før jul!

Her i England virker det ikke som pakke-kalender er en «greie». I hvert fall har jeg ikke fått et eneste spørsmål fra eldstemann om noe sånt. Så vi får håpe at det blir like enkelt å styre unna når vi flytter hjem igjen også!

Håper ingen tar meg som en skikkelig jule-stemnings-drepende moralist her – jeg har faktisk ingen sterk formening om «rett» eller «galt» og tror ikke akkurat at den oppvoksende generasjonen tar skade av 24 dager med pakkekalender hvert år.

Det passer bare ikke for meg!

Hvert år kommer det dessuten så masse gode ideer til alternative kalendere:

Aktivitets-kalender, gi bort til andre-kalender, la bare én av ungene få en ting hver dag og så videre… kanskje jeg skal teste ut en av dem neste gang!

Har du alternativer til pakke-kalender? Ønsker deg uansett en koselig adventstid, med eller uten pakke-kalender!

Advent!

2 tanker om “Advent!

 1. Åshild

  Min datter skriver ut 24 bilder fra året som snart er over og legger de i små poser som henges opp. De to siste bildene fra desember legges i poser så fort de er tatt. (årets pepperkakebaking må med, kanskje henting av juletre). Hver dag blir det en liten prat om bildene og de settes inn i et lite flipalbum.

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Kjempekoselig idé! Det kan man gjøre fra de er ganske små, også. Mine tre elsker å se på bilder og prate om dem 🙂 Fortsatt god førjulstid til deg!

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s