Svangerskapsdiabetes

Her i England tilbys alle gravide i uke 28 en glukose-test for å sjekke om de har utviklet svangerskapsdiabetes.

Denne testen kommer i tillegg til de rutinemessige urinprøvene ved jordmorkontroller der man sjekker for sukker i urin, som man også gjør i Norge.

Testen innebærer å drikke en sukkerdrikk og så ta en blodprøve en time senere. Prøven vil gi svar på om kroppen klarer å produsere nok insulin til å kvitte seg med det ekstra sukkeret i blodet.

_MG_4231

Til min store overraskelse ble det ved denne 28-ukerskontrollen og en senere kontrollprøve oppdaget at jeg har utviklet svangerskapsdiabetes!

Jeg har (naivt kanskje) aldri ofret dette en tanke, for jeg har jo vært gravid to ganger før, en av dem med tvillinger, uten å ha fått påvist diabetes!

Dessuten kan jeg ikke huke av på en eneste av risikofaktorene:

Overvekt før og under graviditet, arv (diabetes i familien), høy alder eller tidligere påvist svangerskapsdiabetes.

Men etter å ha mottatt informasjon har jeg skjønt at risikoen uansett øker med antall svangerskap og alder, og at belastningen det er å gå gravid i seg selv kan utløse svangerskapsdiabetes.

Under et svangerskap er behovet for insulin større enn vanlig. Noen ganger blir det rett og slett «overbelastning»!

Risikoen ved svangerskapsdiabetes:

Barnet vokser seg for stort (over 4,5 kilo) til termin med påfølgende komplikasjoner. Det er også en høyere risiko for å utvikle svangerskapsforgiftning, og etter uke 40 er det en litt høyere risiko for dødfødsel.

Derfor er det viktig å oppdage svangerskapsdiabetes så tidlig som mulig og få satt i gang tiltak for å kontrollere den.

Det har egentlig gått overraskende greit å tilpasse seg diabetesen, men det er jo litt ekstra styr:

Jeg må prikke meg i fingeren fire ganger om dagen (en time etter frokost, lunsj og middag og på fastende mage om morgenen) og notere blodsukkernivået.

De fleste, meg inkludert, er mest sensistive om morgenen, så jeg må være veldig forsiktig med hva jeg spiser til frokost. Det blir lettere ut over dagen.

En typisk frokost er et kokt egg, et grovt knekkebrød med ost og skinke og litt avokado. Ikke noe juice og ikke noe frukt, syltetøy, kornblanding eller liknende.

Til lunsj spiser jeg som normalt et par grove brødskiver, en salat eller omelett.

Et mellommåltid (som jeg har mange av) er for eksempel et eple og fem-seks mandler, en yoghurt (gjerne naturell med bær), cottage cheese og friske bær eller grønnsaksstenger med hummous.

Middag spiser jeg som normalt – det er ingen grunn til å kutte verken poteter eller pasta eller andre karbohydrater, tvert imot, men jeg velger fullkornsprodukter. Jeg unngår også ferdigprodukter (supper, sauser osv) som ofte har mye skjult sukker.

Som du ser er det ikke akkurat krise i matveien – jeg spiser egentlig som vanlig, men mindre og litt oftere.

Jeg har til og med kunnet unne meg en bit sjokolade i ny og ne, men helst av den mørke sorten og selvsagt i små mengder!

Ellers gjelder det som i et vanlig svangerskap (og for ikke-gravide) å holde seg så aktiv som mulig. Der har jeg ikke hatt så store problemer, for guttene må sykles hit og dit og jeg klarer fint å gå korte turer med hunden!

Det kjipeste har vært at blodsukkeret mitt på fastende mage om morgenen har vært litt høyt, og det er ikke noe jeg kan regulere med diett eller aktivitet. Derfor har jeg måttet sette insulinsprøyte hver kveld siste uken. Det har tatt litt tid å venne seg til!

Jeg var også på ultralyd i går, og babyen måler tre uker frem i størrelse. De trodde riktignok ikke det skyldtes diabetesen ettersom jeg har fått store barn før (eldstemann var 4,2 og tvillingene 3 kilo hver i uke 37), men med diabetes løper man jo ekstra risiko for at barnet vokser for fort.

Sånn som det ser ut nå blir jeg derfor trolig satt i gang i uke 38-39, og dermed nærmer «termin» seg med stor fart!

Jeg lurer litt på hvorfor man ikke tar denne 28-ukers testen også i Norge? Det er jo ikke alltid urinprøvene avslører svangerskapsdiabetes, som jeg opplevde denne gangen.

Jeg er uansett glad for at dette ble oppdaget, så jeg ikke hadde endt opp med en fem-kilos baby til termin…!

Har du erfaringer med svangerskapsdiabetes? Del gjerne!

Fin kveld til deg!

_MG_4232

8 tanker om “Svangerskapsdiabetes

 1. Jannicke

  Jeg fikk svangerskapsdiabetes med tvillingene, men i motsetning til deg er vi svært arvelig belastet med diabetes i familien.
  Jeg taklet det ikke så bra og fikk lov til å slutte å måle blodsukkeret fordi jeg ble så stresset av det. Fikk noen hyppigere kontroller hos diabeteslegen, men måtte heldigvis ikke bruke insulin.
  En av favorittrettene mine denne perioden var frossen joghurt; 0% Yoplait i fryseren i en halvtime, så i bolle med havregryn -deilig 😊
  Guttene mine ble født en måned for tidlig og veide 2,4 og 2,6 kilo, så de var ikke spesielt små, men ikke altfor store heller.
  Lykke til videre -dette klarer du så fint 😃
  Stor klem fra Jannicke*
  P.S. Hva skal du kalle bloggen din nå som dere snart er mer enn to pluss tre?!? 😉

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Hei Jannicke! Skjønner godt at du ble stresset med målingene, det kjenner jeg meg igjen i… dessverre må jeg ta insulin på kveldstid fordi faste-verdiene er for høye på morgenen, og det er ikke noe å gjøre så mye med. Takk for tips om frossen yoghurt, det skal testes! 🙂 🙂 Jeg har fått spørsmål om blogg-navn og svaret er at det vet jeg sannelig ikke… vi får se om noe lurt dukker opp! 😉 Klem!

   Svar
 2. Nina

  Denne prøven taes i Norge også, men er ikke obligatorisk. En skal enten ha noen risikofaktorer eller ha en bmi som regner deg som overvektig, så det kan være mange som har uten at de vet det selv. Har selv tatt denne testen, men da fordi jeg regnes som overvektig i forhold til bmi.

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Hei Nina, ja testen tas som du sier i Norge men ikke rutinemessig. Jeg er veldig glad for at de tok den her, for jeg har ingen risikofaktorer og jordmorkontrollene viste heller ingen ting, så uten den testen ville de neppe oppdaget det på meg. Det er jo litt skummelt å tenke på når man kjenner risikofaktorene ved svangerskapsdiabetes 🙂

   Svar
 3. underveis

  Lykke til. Minstemann her fylte akkurat ti. Det er lenge siden jeg var gravid. Men fortsatt blanke øyne ved tanken på den gaven det var og er.

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Takk!! Ja, jeg vet det, det er om å gjøre å ta vare på tiden, den forsvinner så fort! Lett å glemme når man er utslitt og begynner å bli litt lei på slutten 🙂

   Svar
 4. Anna GL

  Det der går så bra! Jeg har hatt det i begge mine svangerskap og vet at det er en viss fare for at jeg kan utvikle diabetes 2 med alderen, men denne typen diabetes forsvant med morkaka, for å si det sånn. Var tilbake til normalen med en gang. Med nummer én måtte jeg bruke insulin på natta fordi jeg var høy om morgenen – og det kunne jeg ikke styre med mat, så da ble det sprøyter. Men så snart man kommer over skrekken der også, så går det også greit. 🙂 Lykke til! Spennende at dere venter nummer 4! Dere er tøffe!

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Takk for oppmuntring! Jeg treffer stadig vekk folk som sier at de har hatt det, så jeg har skjønt at svangerskapsdiabetes er ganske vanlig. Jeg begynner å bli ganske sliten av hele greia. Det er særlig frustrerende med den insulinen, for det er jo som du sier ikke noe man kan styre med diett! 5-6 uker igjen så er det forhåpentligvis over! Håper alt er bra med deg og dine to 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s