Guttemammaer, klapp på skuldrene!

En bekjent av meg fortalte forleden om dagen at hun hadde hatt med sine to jenter:

Den ene hadde lagt seg under en haug med kosedyr og drukket fra den lille koppen man heller vann i strykejernet med. Den andre hadde tømt hundematen ut over gulvet i et forsøk på å gi hunden deres mat.

«De var helt gærne» sa hun lattermildt og himlet med øynene.

«Hæ?» tenkte jeg. Det der høres jo ut som en god dag hos oss!

Jeg vet det er feil å sammenlikne. Og jeg vet det finnes rolige gutter og veldig aktive små jenter. Men seriøst: Alle skulle prøvd en dag i en guttemammas sko (i hvert fall til dem med tre-fire smågutter)!!

I går hadde jeg alle fire ungene hjemme alene fra ettermiddagen og ut kvelden.

Mens guttene var overlatt til seg selv i hagen i fem minutter hadde de klart å flytte omtrent tjue svære steiner fra blomsterbedet oppi badebaljen på den andre siden av hagen.

Mens jeg ammet lillesøster og trodde de lekte fredelig oppe på rommet sitt hadde de dratt ut alle papirene på kontoret til pappaen sin og tatt seg friheten til å leke laserpistol med det tekniske (dyre!) utstyret han bruker i jobben sin.

Under badestunden hadde de stupekonkurranse fra badekarkanten og da jeg kom inn var det mer vann på gulvet enn oppi badekaret.

Da jeg kom inn på soverommet deres fant jeg alle klærne deres dratt ut over gulvet og omtrent hundre kleshengere stablet opp inni skapet og under sengen.

Listen kunne fortsatt i det uendelige…

Jeg føler noen dager at jeg ikke gjør noe annet enn å løpe etter med hjertet i halsen og avverge katastrofer, og føler meg som verdens sureste, kjeftesmellende furie av en mamma!

Jeg elsker de energiske, gærne, fantasifulle, støyete guttene mine.

De driver meg til vanvidd noen ganger, men da holdes jeg oppe av tanken på at all denne energien en dag vil kanalisere seg ut i noe skikkelig bra!

Og heldigvis er det ikke fullt kaos absolutt hele tiden.

Som når de bygger lego i evigheter og kommer løpende for å vise meg de mest kreative konstruksjonene. Når de spør om å få sitte med lillesøster på fanget. Eller her om dagen, når begge tvillingene kom og la armene rundt beina mine og sa «jeg eeeellllsker deg»!

Men det er ikke tvil om at små gutter har et til tider stort energinivå, og det kan kreve en god dose mamma-tålmodighet å henge med i svingene!!

Jeg er sikkert ikke den eneste som har følt at denne verdenen av brøling, lekeslossing, kappløping, klatring, kasting og utforsking kan være vanskelig å relatere seg til noen ganger.

Men hold ut guttemammaer! Jeg synes vi skal gi oss selv et klapp på skuldrene.

Verden ville vært et kjipt sted uten alle de fantastiske mennene (og pappaene!) der ute. Tenk for et ansvar – og privilegium – vi har i å bringe frem den neste generasjonen av sterke, omsorgsfulle, kreative og driftige menn!

Og helt ærlig så håper jeg at lillesøster her i huset tar over bitte litt av energinivået og påfunnene til storebrødrene. Det skaper definitivt noen øyeblikk å se tilbake på med latter!

God mandag til deg!

FullSizeRender-7

8 tanker om “Guttemammaer, klapp på skuldrene!

 1. Irene

  Jeg må le litt for meg selv når jeg leser sånt, jeg er både gutte- og jentemamma. På ett område slo storebror søstrene sine fysisk, og det var når de begynte å gå. Han gikk allerede da han var mellom 15 og 16 måneder, søstrene da de var 18 og 20 måneder gamle.
  Ingen av dem klatra noen gang ut av sprinkelsenga. Den som var nærmest var en av jentene: da jeg kom for å hente henne etter middagsluren en gang sto hun og løfta det ene beinet litt sidelengs…
  Som du skjønner, så har jeg hatt veldig rolige barn, både gutt og jenter. 😉

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Hehe, ja det finnes selvsagt rolige gutter også. Mine (særlig tvillingene) er kjent for å holde et temmelig høyt tempo – vi tøyser ofte med at de gikk rett fra krabbing til løping og «glemte» å lære seg å gå! 😉 Det er særlig når hele treer-banden er samlet ar det går vilt for seg!

   Svar
 2. Lene

  Jeg er mamma til tre jenter fra åtte til ett, og dagene mine er nok nokså like dine! De klatrer, småsloss, skrubber seg på knærne, aker ned trappa på akebrett, snekrer, løper, slår hjul og bruker utestemme inne. De to eldste har også hatt stupekonkurranse – fra do! (Og vi har bare badebalje…) Jeg klapper både meg og faren på skyldra innimellom☺️ Og tenker at vi bringer fram neste generasjons sterke, omsorgsfulle, kreative og driftige kvinner!

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Haha, jeg kan tenke meg det kan være fullt kjør med tre småjenter også 🙂 Guttene våre er kjent for å ha et ekstra «turbo-gen» (særlig tvillingene!), men det er særlig når de to (eller alle tre) er sammen at det går vilt for seg. Når jeg har hver av dem alene er det ofte en helt annen verden… heldigvis! Lykke til med dine tre små! 🙂

   Svar
 3. underveis

  Hehe – jeg får bare føye meg inn i rekka av gutte-OGjentemammaer som slår fast at både gutter og jenter kan være like viltre og/eller rolige. Det viser empirien her i huset ihvertfall med to gutter og ei jente. Og så skjer det jo en del med alderen – den alderen dine gutter er i nå er jo en ganske vill og eksperimentell alder 🙂 Lykke til med dagene!

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Enig – jeg tror også det endrer seg litt med alder. Gutter er nok uten tvil litt mer bajaser i den alderen vi har våre nå (det kan sikkert lærere og barnehageansatte skrive under på!), men så jevner det seg sikkert ut litt over tid. Intenst er det i hvert fall innimellom! 🙂 🙂

   Svar
 4. Anna GL

  God klapp på skuldra di! Du er modig som «tør» å være hjemme med alle fire på en og samme tid! Jeg (som «bare» har to gutter) husker veldig godt den tiden jeg ammet han yngste, for da passet han på ett år på å utfordre meg ved å klatre ustø i sofaen og hoppe… Happy days. 😉

  Svar
  1. ToPlussTre Innleggsforfatter

   Haha, takk! Jo jeg husker tiden med to babyer og en på halvannet, det var mye sofaklatring på oss også den gangen! Hjelpes… nå har jeg nettopp loset en gutt fra klassen til storebror ut døren, så nå har det vært fire bajaser her i et par timer og det har ikke akkurat vært fredelig! 😉 Jeg tror denne alderen her (tre til fem-seks) er på topp når det gjelder sprelske krumspring og støynivå, og så roer det seg forhåpentligvis bitte litt etter hvert… Lykke til med dine to! 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s